Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

160. Страхування міжнародних операцій та його особливості в Україні.

Страховий ринок є сегментом фінансового ринку, який діє в соціально-економічному середовищі країни. Суб’єктами страхового ринку виступають страховики, об’єднання страховиків, посередники, діяльність яких спрямована на продаж страхувальникам особливого різновиду послуг – страхового захисту майнових, матеріальних, особистих інтересів під час настання страхових подій. В Україні декретом Кабінету Міністрів України “Про страхування” та Законом України “Про страхування” було закладено основи регулювання ринку страхових послуг та нагляду за діяльністю страхових компаній. Для України найбільш значущим є страхування транспорту, частка якого превалює серед інших видів страхування зовнішньоекономічної діяльності. Перш за все, це страхування вантажів, що транспортуються морем.У період пожвавлення національної економіки значно збільшилися туристичні потоки українців в інші країни. Це викликало необхідність поширення страхування туристів. Рейтинг найбільш успішних страхових компаній 2010: Брокбизнес AKB Гарант,ALICO AIG Life, AMG group, AXA Страхование ,AXA Украина, Allianz Украина, ECCO, HDI страхування, KD Life

161. Сучасні особливості функціонування світового ринку золота. Ринки золота-це спеціальні центри купівлі-продажу золота. Золоті аукціони-це продаж золота з публічних торгів. Об`єктами операцій на ринках золота є стандартні злитки, старовинні, сучасні ювілейні та сувенірні монети, листи, пластинки, дріт, золоті сертифікати (документи, що засвідчують право їхнього власника отримати визначену кількість золота). Щодо режиму свого функціонування ринки золота класифікуються на: світові ринки (Лондон, Цюрих, Дубай, Гонконг), внутрішні вільні ринки (Стамбул, Париж, Мілан, Ріо-де-Женейро), місцеві контрольовані (Афіни, Каїр), чорні (Бомбей..).Організаційно ринок золота-це консорціум кількох банків, вповноважених проводити операції з золотом-готівкові угоди з золотом, операції з акціями золотодобувних компаній, строкові операції з золотом. На ринку форвардних операцій з золотом проводять хеджування, спекулятивні строкові угоди, арбітражні операції.Так, золото сьогодні залишається досить надійним високоліквідним резервним активом центральних банків провідних країн світу. Паралельно не зменшуються масштаби приватної тезаврації( нагромадження приватними особами золота як скарбу). На данний момент ціна за унцію золота скл 900 дол США, тоді як в минулому 1030 дол.. Загалом ціна на золота має тенденцію до росту за умов фінансової нестабільності. У світі функціонує понад 50 ринків золота. Провідне місце належить ринкам золота у Лондоні та Цюріху.

162.Глобалізація міжнародних фінансових потоків, сучасні фінансові інструменти і технології. Фінансова глобалізація-процес інтеграції м/н і національних фін.ринків у єдиний світовий фінансовий ринок. Фін.глобалізація спричинила руйнування країнних і географічних бар’єрів та зростання обсягів транскордонних операцій з цінними паперами. Основою процесів фін.глобалізації та інтеграції стали: інтернаціоналізація господарського життя( інтенсифікація ЕК.звязків між країнами, нац.компаніями та активізація ТНК), поширення науково-технічних досягнень, лібералізація міжнародних вал-кредитних відносин та фінансових ринків, зростання інтеграції національних ринків грошей та капіталу. Фін.глобалізація руйнує ізольованість нац.ринків і породжує складні взаємозв’язки різних сегментів єдиної світової фін.системи. Глобалізація значно інтенсифікувала потоки прямих іноземних інвестицій. Характерною особливістю сучасного світового господарства є відсутність спеціального міжнародного інституту регулювання фін.потоків. разом з тим можна назвати цілу низку міжнародних інституцій, які тією чи іншою мірою здійснюють регулятивні функції у фін.сфері: МВФ,СОТ,ООН,МОП,Міжнар.центр урегулюв.інвестиційних суперечок, Лондонський клуб,Паризький клуб. Фактори, що впливають на рух фін.потоків: стан економіки, лібералізація торгівлі кр-учасниць ГАТТ-СОТ, структурна перебудова економіки, масштабне перенесення за кордон низько технологічних виробництв, м/н розрив темпів інфляції та рівнів процентних ставок, зростання масштабів незбалансованості між нар.розрахунків. Основні канали руху світових фін.потоків: вал-кредитне та розрахункове обслугування купівлі-продажу товарів і послуг, зарубіжні інвестиції в основний та оборотній капітал, операції з цінними паперами та різн фін.інструментами, валютні операції, перерозподіл частини нац.прибутку черезх бюджет у формі допомоги країнам, що розвиваються, та внесків держав у міжнародні організації.

163. Міжнародні фінансові центри, передумови формування та порівняльна оцінка розвитку. Нині у світі діє велика кількість різноманітних фінансових центрів, які поділяються на 3гр: 1) центри у країнах з розвинутою ринковою економікою, 2)центри у країнах, що розвиваються, 3)офшорні фінансові центри, що сформувалися в обох згаданих групах країн. Найважливішими та найбільшими фінансовими центрами є Нью-Йорк, Лондон, Токіо . Лондон - здат­ність до «виклику та відповіді» на будь-яку нову ситуацію і фінансові інновації. Сегмент овгост позичкового капіталу складається з: 1)первинного ринку: нові цп, випущені урядом; єврооблігації, випущені іноз позичальниками; 2)вторинного р, організаційною основою якого є Міжнародна фондова біржа. Сегмент коткостр капіталу і Лондй вал р — найбільший у світі (середньодобовий оборот валюти становить близько 500 млрд дол. На ньому діє 500 британських і зарубіжних банків, з них 143 іноземні). Нью-Йорк Р довг позичк капіталу включає: ринок обл і акцій; іпотечний ринок, який відповідає 70 % ВНП. ринок державних облігацій; ринок промислових обліг й ін.Валютний ринок Нью-Йорку. Середньодобовий оборот названого ринку сягає 200 млрд дол. (другий за розмірами після Лондона). Японський крім інших існує сегмент Генсаки — ринок узгоджень про купівлю державних цінних паперів з наступним викупом за обумовленою ціною; ринок євро-єнових депозитних сертифікатів;ринок онкольних позик. Токійський валютний ринок характеризується високим добовим оборотом іноземної валюти (до 130 млрд дол.), особливо угод в єна/долар. Як наслідок, Токіо став третім валютним ринком світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]