Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

98. Основні умови та причини виникнення глобального маркетингу.

Єдина стратегія компанії для товару (послуги), яка підходить усьому світовому (глобальному) ринку та забезпечує конкуренто­спроможність та можливості економії ресурсів,— це сутність останньої стадії розвитку міжнародного маркетингу, тобто гло­бального маркетингу. Як зазначає Кііган, для маркетологів, які працюють у глобальних компаніях, у психологічному плані не існує «зарубіжних» ринків — це просто ринки в різних часинах світу, на різних стадіях розвитку, з різними характеристиками.

У наукове та практичне використання термін «глобальний мар­кетинг» було введено 1983 року професором Гарвардської школи бізнесу Теодором Левіттом.

Поняття «глобальний маркетинг» — це не просто новий термін, а нова маркетингова концепція, осно­вними причинами появи якої були: зміни в характеристиках по­питу і пропозиції в усьому світі; насиченість внутрішніх ринків багатьох країн, досягнення піку пропозиції на них; посилення конкуренції між фірмами всередині індустріально розвинутих країн; динамізація міжнародного конкурентного середовища і змін лідерів у світовій економіці в останні десятиріччя; зниження торговельних бар'єрів унаслідок домовленостей у ході проведен­ня раундів ГАТТ; поглиблення та динамізація інтеграційних про­цесів у світі; розвиток міжнародного інфраструктурного середо­вища; формування однорідного ринку країн «Тріади» (Північна Америка, Західна Європа, Японія); економічна необхідність інтер­націоналізації діяльності внаслідок того, що вартість розробки деяких видів обладнання настільки висока, що досягти окупності можливо лише на світовому рівні; наявність товарів «глобальної природи» (високотехнічне обладнання, унікальні товари, «уні­версальні» споживчі товари, деякі послуги).

99. Правило Тріади у міжнародному маркетингу та його застосування в практичній діяльності.

Аналіз діяльності транснаціональних корпорацій, які у своїй маркетинговій діяльності застосовують концепцію глобального маркетингу, дозволив західним фахівцям сформулювати правило «Тріади» , яке проголошує, що коли товари (послуги) мають попит на ринках Північної Америки, Західної Європи та Японії, то вони з великим ступенем вірогідності будуть успішні в усьому світі.

Ринок країн «Тріади» (Північна Америка, Західна Європа, Японія) сформувався завдяки ін­тенсивному розвитку зв'язку, транспорту, туризму. Критична пи­тома вага «Тріади» у світовій економіці: Населення — 700 мільйонів чоловік (15 % — населення Землі); Частка у світовому виробництві — 67 %; Частка у світовій купівельній спроможності — 85 % Частка у світовому обсязі інвестицій — 80 %.

Країни Тріади є desicion making unit. Практичне значення: якщо ТНК хоче стати глобальною, то вона повинна досягти того, щоб її товари успішно продавалися на ринках Тріади.

100. Міжн маркетингове середовище: види, структура, вплив на прийняття рішень з міжнародного маркетингу.

Міжнародне середовище –– це сукупність чинників ек, соціально-культурного, політико-правового та інфраструктурного характеру що сприяють або протидіють розвитку міжн д-ті фірми, в тому числі маркетингової.

Види середовища: 1. за межами дослідження та впливом чинників:- національне (Україна) - множинно-національне (СНД) - регіональне (Лат. Америка) - глобальне

2. за складністю: -статичне (найскладніше при практично поступовому розв-ку настають не передбач-ні події)

  • динамічне (найменш складне-відбуваються пропорційні, прогнозовані зміни; у цьому сер-щі існує причинно-наслід-й зв'язок, а відповідно цьому сер-щу хар-на передбач-ть)

  • турбулентне (на другому місці за складністю: завихрення, напрям руху невідомий)

3. за рівнем контрольованості з боку фірми:

  • макросередовище (переважно неконтро-льовне; аналіз за схемою PEST або SLEPT=social, legal, economical, political, technical – розташовуються за місцями, при чому SLEPT є більш дорожчим ніж PEST;)

  • мікросередовище (переважно контрольоване, що склад-ся з 5 сил, що визнач-ть конкуренцію в галузі. За Портером це: спож-чі, постач-ки, можливі конкур-ти, товари-субсти-тути, вже існуюча конкур-ція в галузі).

Мета вивчення середовища: забезпечення безпосередніх контактів та ведення переговорів; визначення стратегічної позиції; формування міжнародної стратегії; диверсифікація або стандартизація міжнарод-ного маркетингового комплексу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]