Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

65. Специфіка торгівлі через організовані товарні ринки.

Торгівля через організовані товарні ринки належить до непрямої торгівлі. До них належать міжнародні товарні біржі, тендери, аукціони та виставки/ярмарки. Саме тут у заздалегідь визначений час продавці реалізують свої торговельні інтереси, формуючи пропозицію товару, та покупці, представляючи попит на неї.

Організований ринок функціонує за попе­редньо встановленими правилами, що записані в нормативних актах. Важливою умовою є кількість його учасників. Він не відбудеться, якщо їх кількість не досягне певної величини.

Організованому ринку притаманні такі риси:

• концентрація попиту та пропозиції в часі та просторі;

• існування органу, що керує роботою ринку;

• наявність затверджених правил торгівлі, розрахунків і поставки товарів;

• регулювання роботи ринку зі сторони держави та/або гро­мадських організацій.

Організовані товарні ринки класифікують за формою торгівлі: на оп­тові, де реалізуються великі партії товарів; роздрібні - реалізація одиничних товарів; біржові. За критерієм походження можуть бути самоорганізованими (за ініціативою учасників процесу торгівлі) та централізованими - за іні­ціативою держави. За рівнем організованості: мало організовані - ринки, де правила торгівлі регулюють не всі стадії та аспекти цього процесу. Добре організованими, де правила торгівлі регулюють всі основні елементи та стадії процесу торгівлі, а високоорганізованими —абсолютно всі сторони та стадії процесу купівлі-продажу. Роль і значення організованих ринків полягає в тому, що вони за сучасних умов визначають увесь ринковий процес.

66. Оцінка динаміки і механізму д-ті міжн товарних бірж.

Міжнародна товарна біржа – це особливий вид постійно діючого ринку, на якому здійснюється купівля-продаж масових сировинних та продовольчих товарів, які мають родові ознаки, якісно однорідні та взаємозамінні.

Об’єктами міжнародної торгівлі на біржах виступають близько 70 найменувань товарів, на долю яких припадає майже 30 % міжнародного товарообігу. Структурно біржовий товарооборот можна умовно поділити на дві групи: с/г товари і товари лісової промисловості, промислова сировина і продукція. Основними учасниками є члени біржі, юридичні чи фізичні особи, які мають свою частку у статутному капіталі біржі, і посередники, брокери, які допомагають укладати угоди.

Особливостями діяльності є наявність чітко визначеного предмета торгівлі; проведення торгівлі на постійній і регулярній основі; наявність розвинутої виробничої інфраструктури; відсутність права укладати угоди купівлі-продажу від своєї особи; відсутність впливу прямих дій держави на процес торгів.

Функції біржі: здійснення кваліфікованого посередництва між продавцем і покупцем; формування ринкових цін; прискорення та раціоналізація розрахункових операцій; надання різноманітних додаткових послуг клієнтам.

Найбільші центри міжнародної біржової торгівлі знаходяться в США (Чикаго борд трейд (46 % угод в США), Чикаго меркентейл иксчейндж (30 % угод в США), Нью-Йоркська товарна біржа (25 % угод в США) та Англії (Лондонська ф’ючерсна та опціонна біржа – ФОКС (75 % біржової торгівлі в Англії), Лондонська біржа металів, Лондонська міжнародна нафтова біржа).

Оборот міжнародних товарних бірж з усіх видів операцій оцінюється в 3,5 – 4 трлн. дол. США щорічно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]