Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

168. Валютні кліринги та їх форми.

Валютний кліринг- це угода між урядами двох або більше країн про обовьязковий взаємний залік вал і зобов-нь за певний пер-од

Види вал клірингу:

1. число країн учасниць:

-односторонній

-двосторонній

-багатосторонній Прикладом є Європейський платіжний союз, що функціонував з червня 1950 р. до грудня 1958 р. У ньому брало участь 17 країн Західної Європи

- міжнародний — не створений, хоча проект його був розроблений Дж. М. Кейнсом в 1943 р проект Міжнародного клірингового союзу (МКС). Міжнародні клірингові розрахунки передбачалися для взаємного заліку вимог і зобов’язань і міждержавного валютного регулювання. Кейнс розглядав міжнародний кліринг як засіб подолання міждержавних суперечностей.

2. обсяг опер-й: -повний (всі опер-ї)-частковий (певні опер-ї)

3. спосіб рег-ня сальдо:-вільноконвертованим сольдо;-з умовною конверсією-з неконвертованим сальдо (погашається т-рами та посл-ми)

Регулювання сальдо при клірингових розрахунках здійснюється в такі строки:

або в період дії клірингової угоди (якщо ця умова порушена, то подальші поставки призупиняються); або після строку дії клірингової угоди (наприклад, через шість місяців сальдо погашається товарними поставками, при порушенні цієї умови кредитор має право вимагати проплати сальдо конвертованою валютою).

Валютні кліринги здійснюють подвійний вплив на зовнішню торгівлю, який полягає в тому, що: з одного боку, вони пом’якшують негативні наслідки валютних обмежень, дають можливість експортерам використовувати валютну виручку. з іншого боку, при цьому доводиться регулювати зовнішньоторговельний оборот з кожною країною окремо, а валютну виручку можна використовувати тільки в тій країні, з якою укладено клірингову угоду. Отже для експортера валютний кліринг невигідний.

169. Платіжний баланс та фактори, що впливають на його стан.

це балансовий рахунок міжнар операцій як вартісне вираж всього комплексу світогосоп-х зв‘язків країни у формі співвідношення надходжень та платежів, це к-сне та якісне вартісне відображ масштабів, структури і хар-ру зовн-ек опер-ій країни, її участі у світовому господ.

баланс на певну дату - баланс за певний період

операція, що приводить до платежу, проведеного громадянами даної країни (чи урядом), є витратною статтею балансу (-); та ,що веде до отримання громадянами країни (чи урядом) коштів, є прибутковою статтею балансу (+).

Принцип подвійного запису - операція має дві сторони – дебет та кредит. Д=К

Кредит – це відплив за кордон вартостей, за які мають надійти платежі у певну країну (збільшення пасивів, зменшення активів) (приносять іноз валюту). Дебет - це приплив варт-й із-за кордону до даної країни, за які її резиденти мають платити за кордон (збільшення активів, зменшення зобов’язань) (пов’язані з витратами іноз валюти).

Дані ПБ використ. для: 1. Проведення оцінок кредитоспроможності країн; 2. Слугує індикатором економ.циклу при аналізі тенденції екон.розвитку країни; 3. Використ дя складання прогнозів впливу на валютні курси; 4. Дозволяє прогнозувати подальшу політику уряду; 5. Допомагає зрозуміти аналіз ризику в країні; 6. Сприяє проведенню оцінок стану економіку держави. Фактори, що вплив на стан ПБ: 1)Нерівномірність екон і політ розвитку країн, міжнар конкуренція. 2)Циклічні коливання екон-ки.3)Зрост закорд держ витрат, пов’я із мілітаризацією екон-ки і військовими витратами.4)Посилення міжнар фін-ї взаємозалежності. 5)Зміни в міжнар торгівлі. 6)Вплив вал-фін факторів.7)Негативний вплив інфляції.8)Торгів-політична дискримінація певних країн.9)Надзвичайні обставини – неврожай, стихійні лиха, катастрофи.

Темп інфляції. В силу цього підвищення скороч-ся рівень експорту. Одночасно із-за підвищ рівня цін імп-ні товари стають більш приваблив для покупців в порівнянні з тов.-и, що виробл-ся в цій країні. Це сприяє збільшенню об”єму імп-х операцій. Реальний ріст ВВП: Високі темпи росту ВВП ведуть до збільшення об”ємів імпорту товарів та послуг, Оск високі темпи росту ВВП означають, що підвищ рівень прибутків в середині країни, частина яких може бути викор-на на імпорт. Процентні ставки: Рівні % ставок впливають на потоки капіталу, що вливаються в ринок облігацій і викор-ся для інвестицій в грош ринок. Якщо в країні підвищ-ся % ставки, то можна чекати збільшення притоку капіталу для інвестицій в облігації з високою прибутковістю та в ін інструм грош ринку. Валютний курс “ спот Високий курс іноз валюти перешкоджає проведенню імп-х опер-й та сприяє проведенню експ-х операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]