Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

83.Визначення напрямків використання субсидій в контексті вимог сот.

В ході Уругв раунду багатостор торг переговорів правила ГАТТ щодо субсидій були уточнені та розвинуті в Угоді про субсидії і компенсаційні заходи та в Угоді про сг. Тому на сьогодні застосування субсидій на пром товари регулюється Угодою СКЗ, а на сг продукцію – Угодою про сільське господарство.

Угода про субсидії ділить їх на 3 групи:1.Субсидії дозв і не суперечливі -НДДКР, допомога неспр регіонам, сприяння по адаптації п-в до нових вимог по охороні навкол.сер-ща; 2.Заборонені -повязані з ех, повязані з використ.імпортозаміщуючих тов; 3.Не заборонені, але суперечливі. Угодою визначається право урядів використ субсидії для досягнення різн цілей вн політики, однак обмеж їхнє право надавати субсидії, що мають значний деформ вплив на вн та міжн т-лю.

Але існує виключення щодо прийняття каральних санкцій відносно допомоги на НДДКР, (допомога покриває не більше 75% в-ті пром досл або 50% в-ті розробок на доконкурентній стадії).

Також виключення в контексті вимог СОТ існує в разі допомоги неспр регіонам, яка надається в рамках загального регіон розвитку за умови, що кожний неспр регіон повинен бути чітко визначеною компактною адмін та ек зоною, він розглядається як неспр на основі нейтрх та об'єкт критеріїв, які свідчать, що труднощі регіону визн не тільки

тимчас обставинами, критерії повинні містити вимір ек розвитку.

Слід також строго дотримуватися положень ст 3 «Угоди по субсидіях», які прямо

забороняють виділення субсидій на вир-во тов, призначених на ех, чи на

вир-во товарів, із використанням імпортозаміщувальної продукції.

84.Сутність, економічна природа та наслідки демпінгу.

Демпінг - це ех тов за цінами, нижчими від собів-ті чи за нижчою ціною, ніж на вн ринку. Таким чином, демпінг є формою міжн цінової дискримінації.

Види демпінгу: 1) за методами дискримінації світ цін – прямий, звор, вал; 2) за джерелами відшкодування збитків ех-ра - самост, субсид; 3) за мотивами і термінами застосування – Постійний демпінг - це довгострокова тенденція монополістів максимізувати загальний прибуток, продаючи товари по більш високій ціні на внутрішньому ринку, що ізольований за допомогою транспортних витрат або торгові бар'єри, у порівнянні зі світовим ринком, де можна зіткнутися з конкуренцією іноземних виробників. Спорадичний демпінг - епізодичний продаж товару для того, щоб витягти тимчасову вигоду, не знижуючи ціну на внутрішньому ринку. Хижацьким демпінгом - тимчасовий продаж товару по ціні нижче його собівартості за кордоном.

Економічний зміст демпінгу полягає у тому, що він являє собою не просте зниження цін, а саме цінову дискримінацію, коли ціни занижуються на 1 ринку, у той час як той самий товар продається на інших ринках за більш високими цінами. Практика демпінгу тісно пов´язана з монополізацією ринків та застосуванням монопольно високих цін.

Наслідки для фірми ех-ра: Демпінг забезпечує виграш передусім фірмі-ех-ру, яка отримує можливість збільшити свою частку на закорд ринку, компенсуючи витрати, пов´яз з ціновою конкуренцією, за рахунок вн ринку. Заг обсяг продажів збільшується, і завдяки цьому фірма може отримувати дод прибуток.

Наслідки для фірми ім.-ра: Вир-ки товару в країні-ім-рі завжди зазнають втрат від іноз демпінгу. Вони мають жорстку цінову конкуренцію з боку іноз постачальників. При цьому місцеві фірми знах у дуже невигідному становищі: з одного боку, вони змуш знижувати ціни, а з іншого — вони не мають можл-ті компенсувати втрати за рах продажу тов за завищеними цінами на іншому ринку. Тому вони змушені або нести значні фін збитки, або віддати свою частку на ринку іноз постачальникові. Усі ці неспр наслідки демпінгу пов´язані з порушенням конкур середовища на ринку країни-ім-ра. Для усунення цінової дискримінації, яка виникає внаслідок демпінгу застос антидемп мита.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]