Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

63. Світовий ринок послуг і товарів інтелект. Власності.

Послуги є водночас і предметом, який торгується на світовому ринку, і його потужним динамізатором, фактором, який дедалі більше визначає його параметри, тенденції та навіть характер процесів глобалізації. Світовий обсяг торгівлі послугами склав біля 3,3 трлн. дол. в минулому році. У структурі перші місця займають подорожі, транспортні та ділові послуги. На послуги припадає близько 2/3 світового валового продукту, пв ряді провідних ринкових країн цей показник перевищує 70% (Вб, США, Фр) інколи навіть 80% (Люксембург). Як вид ек і зокрема міжн ек д-ті, послуги є не тільки домінуючим, але й якісно диверсифікованим компонентом: згідно класифікації СОТ в світі у сфері обігу викор-ться більше 600 видів послуг.

Світовий ринок послуг динамічно розвивається у відповідності до тенденцій НТП та сама виступає прискорювачем темпів розвитку та причиною диверсифікації форм МЕВ. Офіційна статистика не може дати точного уявлення про масштаби міжн торгівлі послугами. Складність підрахунку пов'язана з тим, що, як правило, послуги надаються в комплекті з товарами. При цьому, вартість послуги часто складає значну долю ціни товару.

Міжн торгівля патентами, ліцензіями та інжиніринговими послугами утворює специфічний сегмент світового ринку послуг, на якому продаються і купуються не стандартні види послуг, а науково-технічні знання, що є результатом наукових досліджень, проектних, конструкторських робіт і досвіду їх промислового освоєння. Як товар тут виступають продукти інтелектуальної праці, що мають не тільки наукову, а й комерційну цінність, і втілені у формі патентів, товарних знаків, промислових зразків, різноманітної документації.

В результаті грандіозного прориву в ключових галузях наук і тех., перш за все в інформац.тех-гіях і засобах зв’язку протягом останніх двох десятиріч, паралельно відбуваються такі процеси: 1.збільшення обсягів світ.торгівлі наукомісткою продукцією, зростання к-ті об’єктів, які містять елементи інтелект вл-ті і 2.полегшення та збільшення можливостей розкриття промислових секретів та поширення практики випуску підробок відомих на світ.ринку товарів.

64. Систематизація і критерії вибору методів мт.

У міжн. торговій практиці застосовуються 2 основних методи торгівлі: прямий метод (здійснення операції безпосереднє між виробником і споживачем); непрямий метод (здійснення операції через посередника, організовані товарні ринки – тендери, ярмарки, біржі, аукціони).

При прямому методі торгівлі виникає певна фін. вигода, оскільки скорочуються витрати на суму комісійної винагороди посереднику. Присутній цілеспрямований характер, довгостроковість, усталеність. Метод дозволяє постійно знаходитися на ринку, враховувати його зміни і своєчасно на них реагувати. У той же час використання прямого методу торгівлі має на увазі наявність комерційної кваліфікації і торгового досвіду. МТ в порівнянні з внутрішньою є більш ризикованою, у результаті часто буває доцільно, використати посередників.

Переваги залучення посередників: підвищують оперативність збуту; підвищення прибутку за рахунок прискорення обігу капіталу; посередники знаходяться ближче до покупця, тому оперативніше реагують на зміни в ринковій конюнктурі, це дозволяє реалізувати товар на більш вигідних для експортера умовах; підвищується конкурентоспроможність товарів за рахунок можливості післяпродажного сервісу; являються джерелом первинної інформації про рівень якості і конкурентоспр. товарів.

У межах торгівлі через посередників визначають такі види посередницьких операцій і відповідні їм види угод: 1.операції з перепродажу (договір купівлі-продажу) – посередник викуповує товар і укладає угоди від свого імені і за свій рахунок (купці, дистриб’ютори, дилери); 2.комісійні операції (договір комісії, консигнації) – пос-ник не викуповує товар у виробника, а підписує угоди від свого імені, але за рахунок виробника і отримує за це винагороду (комісіонери, консигнатори); 3.агентські (агентські угоди) – пос-ки укладають угоди з 3-ма особами від імені і за рах. принципала (агенти-повірені, торг. агенти); 4.брокерські. Пос-к - спеціалізований агент, що працює на одному сегменті і здійснює контакт між продавцем і покупцем і за цю послугу отримує винагороду до 2-3%. Підписувати угоду не має права. (агент-представник, брокер, маклер).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]