Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

7.Передумови участі України у мпп.

Слабка включеність України в міжнародний поділ праці не тільки не відповідає, а й суперечить її національним інтересам, бо залишає економіку країни поза розвитком світових продуктивних сил, провідних напрямів сучасної науково-технічної революції.

Україна має великі запаси корисних копалин і надзвичайно вигідне територіальне поєднання сировинних родовищ. Країна володіє значними покладами вугілля, залізної та марганцевої руд, сірки, ртуті, титану, урану, мінеральних солей. Функціонування народногосподарського комплексу України значною мірою залежить від поставок з інших країн різних видів мінеральних, паливно-енергетичних, лісових видів сировини. Практично повністю за рахунок власного виробництва покриваються потреби у вугіллі, електроенергії, продуктах коксохімії, продукції м'ясо-молочної, комбікормової промисловості, у хлібобулочних і макаронних виробах. Експортуємо : руди чорних металів і металевих виробів, окремих видів енергетичного, підйомно-транспортного, нафтового, хімічного й ковальського пресового устаткування, автомобілів, тракторів, трансформаторів, екскаваторів, тепловозів, шин, автобусів, сільськогосподарської техніки й цукру. Передумови: 1. Наявність промислових, сировинних і водних ресурсів, чорноземів, що дає змогу повністю забезпечити населення продуктами харчування.

2. Потенційну здатність кадрів до висококваліфікованої і наукоємної праці, яка може бути реалізована у короткий час за рахунок активізації сильніших ринкових стимулів до праці.

3. Вигідне географічне положення, вихід до моря, сприятливий клімат, різноманітна й мальовнича природа. Для України основними сферами міжнародної спеціалізації могли б бути гірничо-металургійна промисловість, окремі підгалузі машинобудування, сільськогосподарське виробництво й туризм.

8.Система факторів розвитку міжнародного поділу праці., їх вплив на сучасну зовнішньоек політику України.

Ступінь розвитку міжнародного поділу праці визначається участю окремих фірм і країн та об'єднань країн у міжнародному обміні. Показниками участі у міжнародному поділі праці є: частка експорту в загальному обсягу виробництва; обсяг зовнішньої торгівлі по відношенню до національного продукту; питома вага країни чи групи країн у міжнародній торгівлі, в тому числі в торгівлі окремими товарами; обсяг зовнішньоторгового обороту на душу населення.

На розвиток міжнародного поділу праці роблять вплив різноманітні природно-географічні, соціально-економічні та науково-технічні фактори.

Природно-географічні фактори включають в себе природно-кліматичні умови, природні ресурси, освоєність території країни, чисельність населення, економіко-географічне розміщення країни.

До соціально-економічних факторів розвитку міжнародного поділу праці належать чисельність робочої сили в країні, рівень розвитку виробничого апарату, масштаби та серійність виробництва, виробнича та соціальна інфраструктура, особливості історичного розвитку та економічних традицій, соціальний тип виробництва та напрям розвитку зовнішньоекономічних зв'язків.

Серед науково-технічних факторів найвідчутніший вплив на розвиток міжнародного поділу праці робить рівень розвитку науково-технічного потенціалу, оптимальні розміри підприємств з точки зору вимог НТП, прискорення темпів морального зношення обладнання, рівень та обсяг науково-дослідних та проектно-конструктоських робіт, економічна доцільність функціонування підприємств, розрахованих на великосерійне та масове виробництво продукції.

Україна має потенційні можливості для участі в МПП:

•високий рівень кваліфікації кадрів поряд із низькою заробітною платою; •наявність технологічно передових секторів, промисловості здатних до швидкого освоєння нових видів продукції; • значний сировинний потенціал;

• наявність виробничої бази;

• вигідне географічне положення, розвинена мережа залізниць, водних і повітряних трас, трубопроводів, енергопостачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]