Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

52. Загальна характеристика теорій торгової інтеграції.

Поява теоретичних моделей пов’язана з процесами регіональної ек інтерграції у 60-70х.

Рівні інтеграції. На мікро рівні виділяють горизонтальну інтеграцію, що має місце при злитті фірм, що виробляють подібні або однорідні товари з метою їх подальшої реалізації через спільну с.му розподілу і отримання прибутку. (Exxon,Texaco). Вертикальна інтеграція передбачає об΄єднання фірм, що функціонують в різних вир.чих циклах. Є інтеграція 1. “вниз” (приєднання постачальників), 2. “вгору” (приєднання споживача), 3. невир.ча інтеграція “вгору”, що включає сферу розподілу.(Honda, Toyota) На макро рівні інтеграція набуває форм регіоналізму.

Форми торгівельної інтеграції: 1.Зона преференційної торгівлі – зона з пільговим торговельним режимом, коли 2 або декілька країн зменшують взаємні тарифи з імпорту товарів, зберігаючи рівень тарифів в торгівлі з ін. країнами. (преференційна система Британського співтовариства об'єднувала 48 держав.)

2.У зонах вільної торгівлі діє особливий пільговий торговельний режим для країн-учасниць за рах усунення внут тарифів при їх збереженні в торгівлі з ін країнами. (Європейська асоціація вільної торгівлі, зона вільної торгівлі «США—Канада», НАФТА).

3.Митний союз - угода 2 або декількох держав, що передбачає усунення внутр тарифів та встановлення спільного зовн тарифу. ( у Бенілюксі, в Європейському союзі).

4.Митний союз перетворюється у спільний ринок (СР) з усуненням б-я обмежень на переміщення товарів, послуг, а також вир.чих факторів – капіталу і робочої сили. Такі умови ек взаємовідносин у цілому характерні для Європ. союзу. Для створення СР потрібно ще: розробити спільну політику розвитку окремих галузей і секторів ек.ки; створити умови для вільного переміщення капіталу, роб. сили, послуг та інфо ; сформувати спільні фонди сприяння соц та регіональному розвитку. Форми вир.чої інтеграції:

5.Ек союз- +гармонізація ек політики (Бенілюкс з 1960, США, СРСР). 6.Політ союз- + політична інтеграція.

53. Приклади ефективної реалізації угод про вільну торгівлю та митні союзи.

Пр.1Найвідомішим вільним торговельним простором є Європейсь­ка асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ), створена у 1960 р. Обсяги зовн торгівлі країн ЄАВТ зростають, але темпи зростання уповільнюються. Усвідомлюючи вигідність зв’язків з ЄАВТ, сьогодні з нею співпрацюють багато держав ЦСЄ та Середземномор'я. Почина­ючи з 1992 р., з ЄАВТ формалізували свої відносини понад 20 країн. Уклали угоду про вільну торгівлю з ЄАВТ Польща, Угор­щина, Словаччина, Чехія, Румунія та ін. Так, починаючи з 1993 р., після того, як набула чинності Угода про вільну торгівлю між Румунією і ЄАВТ, практично вся румунська продукція, що відвантажується до країн ЄАВТ, не об­кладається митом. В той же час до деяких товарів, які імпортую­ться до Румунії з країн-членів ЄАВТ, митні тарифи застосовую­ться на заг умовах, що сприяє захисту внут ринку Румунії.

Пр.2 є Пвн-Амер. асоціація вільної торгівлі між США, Канадою та Мексикою (НАФ­ТА,1994 р.), відкриває доступ високотехнологічної продукції, передусім продукції електроніки та автомобільної промисловості, з США і Канади на мексиканський ринок.

Пр.3"Спільний ринок" ЄЕС - яскравий, але не єдиний приклад ек ефективності МС. На всіх континентах існують регіональні союзи у формі МС: ЄАВТ, "МЕРКОСУР", Андський пакт, Митний союз Центральної Африки, Асоціація країн Південно-Східної Азії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]