Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

156.Фінансові умови міжнародних кредитних угод.

Умови міжнародного кредиту містять поняття: валюта кредиту валюта платежу, сума, термін, умови використання і погашення, вартість, вид забезпечення, методи страхування ризиків.

На вибір валюти позики впливає низка факторів, зокрема рівень процентної ставки, практика міжн розрах, рівень інфляції, динаміка курсу валюти. Валютою міжн кредиту можуть бути національні валюти, євровалюти, СДР. Кредитна заборгованість може бути погашеною в ін валюті, тобто валюта кредиту та валюта платежу можуть і не збігатися. Сума кредиту = частина позичкового капіталу, який наданий у товарній або грошовій формі. Сума банк кредиту (кредитна лінія) визначається кредитною угодою. Кредит можна надавати у вигляді одного або декількох траншів (часток). Термін м кредиту залежить від : -співвідношення попиту і пропозиції; -розміру контракту; -нац законодавства; -міждержавних угод. Повний термін = період вик +пільговий п + період погаш. Пільговий період кредиту дуже важливий у комерційних угодах при постачанні комплектуючих частин, оскільки в цьому разі початок його погашення по можливості наближається до моменту введення в експлуатацію закупленого обладнання. За умовами погашення розрізняють кредити: -з рівномірним погашенням однаковими частками; -з нерівномірним погашенням (залежно від принципу і графіка); -з одноразовим погашенням всієї суми зразу; -ануїтетні (однакові річні внески основної суми позики і процентів). До основних елементів вартості кредиту належать суми, які боржник безпосередньо виплачує кредиторові, проценти, видатки на оформлення завдатку комісії. Додаткові елементи містять суми, які виплачуються позичальниками третім особам (наприклад, за гарантію). За середньо-і довгостроковими кредитами беруться комісійні за зобов'язання надати позику і за резервування коштів (переважно 0,2 - 0,75 % річних). До прихованих елементів вартості кредиту належать інші видатки, пов'язані з отриманням і використанням кредиту і не згадані в угоді. До них належать завищені ціни на товари, примусові депозити, вимоги страхування кредиту .

157 .Міжнародний лізинг, факторинг та форфейтинг. Міжнародний лізинг - договір лізингу, що здійснюється суб'єктами лізингу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі, коли майно чи платежі перетинають державні кордони. . Міжнародний лізинг має багато видів: прямий і непрямий; експортний або імпортний; лізинг нового або уживаного обладнання; фінансовий або оперативний; із залученням або без залучення позикових засобів; із повною, частковою виплатою або на компенсаційній основі; із участю двох, трьох або багатьох сторін; терміновий або поновлений тощо. Сьогодні із застосуванням лізингових операцій реалізується близько 15 % інвестицій у світі та близько 35 % у країнах із розвиненою економікою. Найпоширеніший лізинг промислового обладнання, літаків, суден, обчислювальної техніки, приладів. Продаж легкових і вантажних автомобілів у Західній Європі за лізингом становить половину угод. Переважну частину лізингових операцій у 25 країнах, що є членами асоціації європейських лізингових компаній Leasenrope, становлять угоди з нерухомим майном.Факторинг - комісійно-посередницька операція з передачі клієнтом банку права на стягнення боргів( без права зворотної вимоги до клієнта). експортери отримують від даної компанії від 70 до 90 % суми боргу готівкою в залежності від платоспроможності клієнта, а решта 10-30 % сплачується після перерахування імпортером коштів за товар. Факторингова компаніянадає кредит до 120 днів і отримує винагороду у вигляді надбавки у 2-4% до офіційної облікової ставки за факторинговий кредит, а тому забезпечує собі високі прибутки. Форфейтинг – це купівля спеціальним кредитним інститутом (форфейтером) за готівку без права регресу на експортера (без права повернення експортеру) середньострокових векселів та інших боргових і платіжних документів. Полягає в тому, що імпортер надає експортерові простий вексель з гарантією банку, а експортер продає його форфейтинговому банку з певною знижкою, яка в основному базується на домінуючій на даний час процентній ставці; форфейтер в свою чергу бере на себе всі політичні та комерційні ризики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]