Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

69.Систематизація видів міжнародних торгів (тендерів), порядок їх проведення, товарна і географічна структура.

Міжнародний тендер є методом міжнародної торгівлі, сутність якого полягає в конкурентному відборі зарубіжних постачальників і підрядників через організований товарний ринок шляхом залучення до певної, заздалегідь встановленої дати пропозиції від зарубіжних і нац. постачальників та підрядників, проведення конкурсу представлених проектів та укладання контракту з тим з них, пропозиції якого найповніше задовольняють потреби і вимоги імпортерів-замовників.

Торги в сучасних умовах набули досить широкого розповсюдження. Вони відіграють важливу роль у пошуку та відборі контрагентів для укладання угод на поставку машин і обладнання, будівництво об‘єктів “під ключ”. Розрізняють торги відкриті і закриті в залежності від способу проведення. До участі у відкритих залучаються усі бажаючі фірми і організації. Щодо закритих, то до них залучаються лише окремі фірми, яким відсилаються спеціальні запрошення. Найчастіше торги як метод закупівлі застосовуються країнами, що розвиваються. На частку цих країн припа­дає до 80% загальної кількості торгів, що проводяться в зарубіжних країнах на машини і обладнання. У більшості країн, що розвива­ються чинне законодавство зобов'язує імпор­терів закуповувати за кордоном товари, осо­бливо обладнання, вартість якого перевищує певну суму, тільки через торги.

Етапи проведення міжнародного тендеру: 1. Підготовка тендеру: визначення організатора, комітету, розробка документації, запрошення учасників; 2. Представлення пропозиції: підготовка пропозиції офертом, відправка документів у тендерний комітет; 3. Вибір переможця; 4. Укладання угоди.

70.Україна в міжнародній торгівлі товарами і послугами: факторні передумови та ринкові позиції.

Позитивним явищем для України є порівняно значний розвиток сфери послуг (СП), який розпочався у 2000 і триває досі. Особливо різкий стрибок вверх спостерігається у 2007-2008 рр. через вступ України до СОТ та лібералізацію ЗТ.

ЕКСПОРТ. Структура послуг. 65% - транспортні послуги, 12,9% будівельні послуги, 12,8% різні ділові та проф. послуги. Основні країни.: Росія, ВБ, США, Кіпр, Німеччина, Бельгія. Експорт товарів: Росія, Туреччина, Казахстан, Китай. Структура: неблагородні метали і вироди з них – 32%, машини і устаткування та продукти рослинного походження – 13%, мінеральні продукти – 10%, хім. Промисловість – 6%.

ІМПОРТ. Товарна структура. мінеральні продукти 35%, машини і устаткування 13%, хім. Промисловість 11%. Структура імпорту послуг. 18,8% - транспортні послуги, 16,1% різні ділові та проф. послуги, 7,9% - фін послуги, 9,9% - подорожі, 5% роялті та ліцензії та комп’ютерні послуги. Географічна структура ТОВАРИ: Росія, Німеччина, Китай, Польща, Білорусь. ПОСЛУГИ: Росія та ВБ, Німеччина, США, Польща, Нідерланди.

До негативних факторів розвитку торгівлі України належать: низька конкурентоспроможність, нерозвиненість базових інституціональних ринків, недосконалість механізмів ринкового регулювання, нерозвиненість ринкової інфрастр-ри підтримки експорту, характерна низька питома вага наукомісткої, обробленої продукції, більшість неконкурентоспроможна на зовнішніх ринках, погіршення відносин з Росією.

Важливість МТ для України пояснюється тим, що вона сприяє - розвиткові сучасних видів вир-ва, трансформації стр-ри промисловості, технологічній модернізації; - конкурентному стимулюванню ринкового середовища в середині країни; - прискоренню технологічного розвитку.

Отже, наш ринок послуг не набув значного розвитку і потребує колосальних інвестицій, в т.ч. іноземних, що буде сприяти не лише надходженню фін ресурсів, а й передових технологій. Першочергового значення набувають: інформаційно-комунікаційні технології, інтернет та мобільна торгівля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]