Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

79.Загальна структура, функції митного тарифу.

Митний тариф – це конкретна ставка митного стягнення, яку належить сплатити при ввозі або вивозі певного товару на митну тер-рію країни. Розріз-ть насупні види мит. тарифів:

За способом стяг-ня: Адвалорні– нарах-ся у відсотках до митної варт-ті тов-в, що обклад-ся; Специфічні – нарах-ся у встанов-ному розмірі за од-цю товару, що обклад-ся; Комбіновані – поєд-ть обидва названих види мит-го обклад-ня. За об'єктом обклад-ня: Імпортні –для захисту нац-них вироб-в від іноз-ної конкур-ції; Експортні –на меті скор-ти експорт і попов-ти бюджет; Транзитні - як засіб торг-ї війни.

За хар-ром: Сезонні - для регул-ня торг-лі сезон-го хар-ру, насамперед с/г. Антидемпінгові – ввозу на тер-рію кр-ни тов-в за ціною більш низькою, ніж їхня норм-на ціна в кр-ні, що експортує; Компенсаційні –на товари, при вироб-ві яких прямо чи непрямо викор-валися субсидії.

За поход-ням: Автономні –на підставі одностор-ніх рішень органів держ-ної влади кр-ни. Конвенційні (дог-ні) –на базі 2стор-ньої чи багатостор-ньої угоди, такої як ГАТТ, чи угод про мит-й союз; Преференційні –більш низькі ставки, що наклад-ся на основі багатостор-ніх угод на товари з кр-н, що розвив-ся.

За типами ставок: Постійні - одноразово встанов-ні органами держ. влади і не можуть змін-ся в залежності від обставин. Змінні – можуть змін-ся при зміні рівня світ-х чи внутр-х цін, рівня держ-х субсидій.

За способом обчислення: Номінальні - зазначені в мит-му тарифі; Ефективні – реал-й рівень мит-х стяг-нь на кінцеві товари, обчис-ні з урах-ням рівня мит, наклад-х на імпортні вузли і деталі цих товарів.

Мито 1)підвищує ціну конкретного імпортного товару при його надходжені на внутр-ній ринок, дає змогу нац-ним тов.вироб-кам підвищ-ти загал-й рівень цін та одержувати додат-вий прибуток. Ці методи прямо захищують внутр-ні ціни і прибутки нац. підприємств; 2) наповнення держ бюджету. Тариф дає змогу забезпечити: - зростання кількості робочих місць; - збільшення обсягів нац вир-ва завдяки перенаціленню сегмента нац попиту із закордонної на внутрішню пропозицію; - можливість протягом певного терміну розвиватися молодим галузям нац. вир-ва, або галузям, які перебувають у стані трансформації чи виходу з кризи; - уповільнення економічного зростання країни; - одностороннє введення тарифів може призвести до торгівельної війни.

80.Визначення характеру митного оподаткування експортно-імпортних операцій в Україні.

Осн док-т, на підставі якого здійснюється митне оформлення ех-ім операцій, є вантажна митна декларація (ВМД).

Оподаткув.ех операцій: згідно ЗУ"Про ПДВ", податок за 0 ставкою обчисл щодо операцій з поставки тов, які були вивезені платником податку за межі митної території У. Товари вважаються вивезеними, якщо їхнє вивезення засвідчене ВМД.

Основою нарахування податків і платежів, які сплачуються в процесі митного оформлення вантажів, є: 1.при нарахуванні митних зборів — загальна митна вартість товару; 2.при нарахуванні мита — митна вартість товару чи кількість товару; 3.при нарахуванні акцизного збору — митна вартість товару з урахуванням сум митних зборів і мита або кількості товару (залежно від методу нарахування акцизного збору); 4.при нарахуванні ПДВ — митна в-ть тов з урахув сум митних зборів, мита та акцизного збору.

При ввезенні товарів на митну територію У їх МВ визначається за фактурною вартістю до бази цін CIF-український порт, CIP-пункт призначення на кордоні України, CPT-пункт призначення на кордоні У чи DAF-кордон України.

При вивезенні товарів з митної території У їх митна вартість приводиться за фактурною вартістю до бази цін FOB-український порт, DAF-кордон України (пункт призначення на митному кордоні України) або CIP-пункт призначення на митному кордоні України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]