Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

59. Тенденції, динаміка розвитку та проблеми регулювання світових товарних ринків.

Суч-ний етап розв-ку хар-ся такими особл-ми: 1.Різким зрост-ням обсягів Е та І. 2.Зрост-ням ролі ЗТ в ек-му роз-ку більшості кр-н, про що свідчить зрост-ня ек-ної квоти кр-н 3.Зміни в тов-ній стр-рі св. тор-лі: •збіл-ня питомої ваги готових виробів та напівфабрикатів; •зрост-ня частки машин, обл-ня та трансп-х засобів; •інтенсифікація обміну прод-ю інтел-ної праці (ліцензіями, «ноу-хау», інжинір-ми посл-ми). 4.Зрушення в геогр-му розподілі тов-них потоків. 5.зростання питомої ваги торгівлі продукцією обробної промисловості, і скорочення питомої ваги сировини і продовольства. 6.Розповсюдж-ня сталих та довгостр-х відн-н між постач-ми та пок-ми, зрост-ня питомої ва-ги внутр-фірмових постачань у межах ТНК. 7.Зрос-ня ролі кр-н, що розв, у св. тор-лі. 8.Послабл-ня позицій США, UK, Фр, Іт при істотному зміцн-ні позицій Яп та НІК. 9.Посил-ня конк-ції між трьома центрами св-го ек-го роз-ку: США, Яп та кр-ми ЄС. 10.Активізація (поч-чи з др-ї пол-ни 70-х р) зустр-ї тор-лі. 11.Посил-ня протекц-ких тенденцій у зовнішньо-ек політиці більшості країн.12. Поява тенденції до створення замкнутих ек просторів.

Збільшення к-ті учасників міжн торг-ек відносин, поява нових форм і методів торгівлі, ускладнення та динамізація об’єктивно зумовили формування системи регулювання міжн обміну товарами. Ключовими тенденціями розвитку сучасної системи регулювання міжн торговельно-ек. відносин є такі: 1.зростання правової забезпеченості, яка створює необхідну гласність, прозорість і стабільність міжн торг-ек. клімату; 2.уніфікація правових, адмін., організаційно-технічних інструментів регулювання МТ; 3.підвищення рівня комплексності; 4.формування пріоритетності ек. важелів регулювання МТ, що знаходить відображення в розширенні використання грошово-кредитних, фін, митних інструментах впливу; 5.зростання техн. оснащеності та інформаційної забезпеченості систем регулювання МТ, що забезпечує можливість збору, обробки, аналізу та розповсюдження великих масивів інформації за допомогою сучасних інформаційних технологій і засобів.

60. Тенденції та особливості мт сировинними товарами.

В останні десятиріччя спостерігається тенденція до зниження темпів зростання експорту сировинних товарів, хоча абсолютні розміри торгівлі цією групою товарів збільшуються. Експорт сировинних товарів становить майже 20% світового експорту, а з урахуванням торгівлі напівфабрикатами – чорними і кольоровими металами та хім товарами – приблизно 40%.

В цілому МТ сировинними товарами характеризується нестабільністю ринку, його залежністю від сукупності різноспрямованих чинників, які можна поділити на 2 групи: 1.постійно діючі: НТП у видобуванні, переробці, збереженні та транспортуванні; відносно нечутливий до цін попит на основні товарні групи; сезонність отримання та споживання; достатньо високий рівень регулювання світових ринків сировини. 2.тимчасові: стихійні лиха, соц. конфлікти, політичні зіткнення, спалахи спекуляції, справляють великий вплив на кон’юнктуру світових сировинних ринків.

На світовому ринку спостерігається довготермінове перевищення пропозиції над попитом, що призводить до так званої сировинної кризи для країн, що розвиваються, що мають вузьку сировинну спеціалізацію.

На місткість світового ринку сировини впливають 2 протилежні тенденції: *зниження матеріало– та енергрмісткості у вир-ві, що зменшує місткість ринку; *процес створення нац. промисловості в більшості країн, що розвиваються , який збільшує місткість ринку.

Крім об’єктивної тенденції до скорочення частки матеріальних ресурсів у сусп. вир-ві, в останні десятириріччя в більшості промислово розвинутих країн здійснювались спеціальні нац. програми, спрямовані на цільове скорочення споживання електроенергії та матеріалів.

Тенденція до зростання торгівлі напівфабрикатами, а також сировиною глибокої обробки та спеціально підготовленими матеріалами підвищеної якості є віддзеркаленням як процесів спеціалізації у світовій промисловості, так і сучасних напрямів техніко- технологічного та організац. розвитку вир-ва. Важливою тенденцією є також підвищення вимог імпортерів до екологічної безпеки товарів, що поставляється.

Характерною рисою світового ринку сировини є сильні позиції ТНК. Особливо це стосується торгівлі чаєм, кавою, какао, бавовною, тютюном, міддю, залізною рудою, лісовою сировиною.

Особливість розвитку світового експорту сировинних товарів є також нижчі темпи зростання торгівлі продовольством і с/г сировиною порівняно з торгівлею паливом і сировиною мінерального походження. У торгівлі сировинними товарами існує і цінова проблема: ціни на сировинні товари характеризуються значними коливаннями, які не завжди можна передбачити.

Суттєвою особливістю ринку сировинних товарів є високій ступінь його регульованості, що об’єктивно зумовлено нестабільністю ринку, наявністю великої к-ті виробників і високим рівнем конкуренції. Серед інструментів регулювання світових ринків сировини слід виокремити створення асоціацій експортерів та укладання міжн. товарних угод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]