Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

44. Співвідношення понять “відкрита економіка” і “закрита економіка” в сучасній теорії та практиці.

В суч. теорії і практиці за рівнем зовн.ек. зв’язків країни поділяються на країни з відкритою і закритою ек-кою. Відкрита – нац.госп.комплекс, який бере участь в системі міжн.поділу праці та опосередковує в ході міжн.кооперації вагому частину сукупного продукту, причому макроек рівновага такого комплексу забезпечується за активної ролі міжн.сектору. При цьому, ЗТО досягає такого рівня, коли він починає стимулювати загальноек зростання. За ін. умов ми можемо говорити, що країна з закритою ек-кою, де присутнє самозабезпечення, опора на власні сили. Відкрита ек-ка, яка здійснює експорт товарів і послуг, закрита -, яка не експортує і не імпортує. Чим менша ек-ка - тим вона більш відкрита. Всі дії, спрямовані на збільшення чи зменшення відкритості нац ек-ки, держава вживає з огляду на свої нац інтереси і безпеку.

Становлення відкритої ек.ки - об'єктивна тенденція світового розвитку, визнання стандартів світ. ринку, дія у відповідності з його законами. Однією з провідних тенденцій світогосп. розвитку післявоєнних десятиріч з'явився послідовний перехід багатьох країн від замкнутих нац. госп-в до ек-ки відкритого типу, зверненої до зовн ринку. Ек-ка СРСР вважалася закритою.

Переваги (ознаки) відкритої ек-ки: -поглиблення спеціалізації і кооперації вир-ва; -раціональний розподіл ресурсів залежно від ступеня ефективності; -розповсюдження світового досвіду через систему МЕВ; -зростання конкуренції між вітчизняними виробниками, стимульований конкуренцією на світовому ринку. -ефективне використання принципу порівняльних переваг в міжн розподілі праці, активне використання різних форм сумісного підприємництва, організація зон вільного підприємництва.

Одним з найважливіших критеріїв відкритої економіки є сприятливий інвест.клімат країни, стимулюючий приток капітальних вкладень, технологій, товарів, інфо, робочої сили.

Кількісні індикатори відкритості: експорт. квота в середньому = для розвинутих країн 27%, для тих, що розвиваються - 12% і для країн з перехідною економікою - 5,5% (без Росії)); імпорт. квота; ЗТ квота (>30%) Слід зазначити, що не завжди представлені коефіцієнти і показники правильно відображають стан відкритості економіки.

45. Передумови виникнення, концептуальні засади і загальна характеристика теорії а.Сміта і д.Рікардо.

Розвиток міжн торгівлі в епоху після Великих географічних відкриттів і переходу провідних країн до крупного машинного вир.ва зумовив появу теорії абсолютних переваг. Автор - Адам Сміт, критикуючи мекрантелізм, стверджував, що для держави можуть бути вигідними не тільки продаж, а й купівля товарів на зовн ринку. Згідно з принципом абсолютної переваги країні доцільно спеціалізуватися на вир-ві таких товарів, з яких вона має найменші, порівняно з ін. країнами, витрати на вир-во. Необхідною умовою застосування теорії абсолютних переваг є вільна торгівля. Роль держави у теорії Сміта зводиться до абсолютного невтручання у зовн торгівлю.

Переваги: заснована на трудовій теорії вартості і показує явні переваги розподілу праці вже на міжн рівні.

Недолік теорії: не відмічає зростання витрат за умов ↑ вир.ва; реалізація подібної концепції вимагає абсолютної рівності торг. балансів; не дає відповіді на питання: яка основа міжн торгівлі, якщо одна країна володіє абсолютними перевагами за усіма товарами, а інша не володіє ніякими перевагами ні за якими товарами.

Таку ситуацію розглядав Д. Рікардо. У теорії порівняльних переваг країна повинна спеціалізуватися на експорті товарів, у вир-ві яких вона має найбільшу абсолютну перевагу або найменшу абсолютну неперевагу. Рікардо доводить можливість виграшу для країни із загальним, менш ефективним вир-вом за рах імпорту товарів, нац. витрати на випуск яких вищі порівняно з тими товарами, вивезення котрих компенсує сплату такого імпорту.

Осн припущення теорії: розглядаються лише 2 країни та 2 товари; вільний перелив трудових ресурсів існує між галузями в межах країни та відсутній між ек-ка двох країн; витрати вир-ва незмінні; відсутні транспортні витрати, сплата мита, інші обмеження; незмінна технологія.

Переваги: вперше описала баланс сукупного попиту і сукупної пропозиції; ясно довела існування виграшу від торгівлі для всіх країн, що беруть в ній участь.

Недоліки: не враховує трансп. витрат; ігнорує вплив зовн. торговлі на розподіл доходів в середині країни, будь-які коливання ціні з/п, інфляцію і міжн. рух к-лу; виходить із існування тільки одного фактора вир-ва (праці) і не приймає до уваги інші важливі передумови міжн. торгівлі; виходить із передумови повної зайн-сті; не дозволяє пояснити торгівлю між приблизно однаковими країнами, жодна з яких не має порівняльної переваги перед іншою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]