Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

61. Сировинні ресурси в міжн ек діяльності країн світу.

Забезпечення мінерал. сировиною сучасного світового гос-ва дуже тісно пов’язане з енергетичною проблемою, оскільки провідну роль відіграють корисні копалини, такі як нафта, газ, вугілля, уран, торф. І хоча світова забезпеченість енергетичними ресурсами досить висока, нерівномірність розподілу їх (нафта і природний газ), коливання світових цін на них роблять проблему енергозабезп-ті досить складною для багатьох країн. Індуст-но розв. країни, які не мають значних родовищ енергорес-в, забезпечують себе за рах. МПП, реалізуючи на світ. ринку прод-ю високого ступеню обробки та купуючи сировину, а от менш розвинуті країни змушені витрачати на купівлю енергоносіїв значні фін.рес-си, збіл-чи свою зовн. заборг-ть. Резерви багатьох видів кор.копалин пов’язані з екол-но шкідливими джерелами. Лише 3-5% мін. ресурсів перетворюється на кінцевий продукт, а решта – різні відходи. Потреби в мін. рес-х, сировині майже всіх держав світу не можуть бути забезпечені за рахунок власних нац. ресурсів. Країни, що розвиваються і мають значні запаси мін. ресурсів не в змозі їх сам-но розробляти і спож-ти в значній кіл-ті. Проблема забезпеченості та викор-ня мін. рес-в тісно пов’язана з скороченням озброєнь та роззброєння (на ці цілі витрачається 11.5% міді, 5% нафти). Вирішення продовольчої проблеми також залежить від мін-сир. бази (використання мін. добрив для підвищення врожайності). Країни, що розв-ся, мають недостатньо пал-енерг. рес-в і тому використовують тропічні ліси, де сконцентровано третину світового генофонду. На забезпеченість мін. сировиною справляє вплив НТР. Під її тиском розвинуті країни перейшли до ресурсозберігаючого типу відтворення, освоюються нетрадиційні ресурси, повторне використання металів.

62. Світовий ринок промислових товарів: структура, тенденції розвитку, особливості торговельних механізмів.

Структура МТ промисловими товарами, машинами та обладнанням :1.товарами широкого вжитку; 2.машинно-технічною продукцією (готовою, в розібраному вигляді, комплектним обладнанням ).

ЗТ обмін товарами широкого вжитку має свої особливості, що пов'язано з дуже широкою номенклатурою цих виробів і різноманітними послугами, що надаються в процесі вир-ва, обміну та споживання готових виробів. Тому умовою успішної торгівлі цією групою товарів є ретельне вивчення особливостей кожного із зарубіжних ринків та адаптація до його потреб існуючих уже в номенклатурі вир-ва товарів, або розробка нових відповідно до існуючих вимог. Основним каналом розповсюдження є роздрібна торгівля. Переважна більшість товарів реалізується через незалежні торг. компанії.

Сучасна торгівля машинно-технічною продукцією харак-зується такими особливостями, як: •значне скорочення життєвого циклу більшості видів товарів, постійне оновлення номенклатури та асортименту, штучне моральне старіння; •перехід від одиничних до системних продажів; пропонується не тільки осн. товар, а й різноманітні комплектуючі, супутні товари; •необхідність відповідності машин, обладнання, комплектуючих вимогам Міжн організації стандартів (ІСО); •вищі темпи зростання експорту продукції порівняно з її вир-вом; •зосередження 80% світового експорту продукції машинобудування у 12 індустріально розвинутих країнах; при цьому 50 % світового експорту припадає на Яп, Нім та США; •концентрація імпорту в індустріально розвинутих країнах, лідерами є США, Нім та Вб - понад 35 % світових закупівель; •активна політика нац урядів щодо стимулювання експорту та захисту нац товаровиробників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]