Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

132. Міжнародні спільні підприємства, їх сутність, механізм функціонування, стан та перспективи розвитку в Україні.

Міжнародним спільним підпри-вом можна назвати діяльність двох або більше підпри-в з різних країн що об'єднали свої зусилля на основі ко-операції.

За формою спільні підпри-ва можуть бути побудовані у вигляді товариств з обмеж. відповідальністю, командитних товариств або акціонерних товар-в.

Класифікація СП за ознаками:

1).За країнами приналежності учасників: СП, учасники яких належать до розвинених країн; СП, учасники яких належать до розвинених + країн що розвиваються; СП, учасники яких засновані розвинутими + посткомуністичні; СП, учасники яких постком-ні + що розвиваються; Змішані СП.

2). За структурою (властивостю) партнерів: СП, з участю приватного капіталу; приватне; державне; нац + міжнародні орг-ції.

3)За долею участі партнерів: з рівною долею; з більшою долею іноз партнера; з більшою долею місцевого партнеру.

4).За видом д-ті: науково-дослідницькі; виробничі; закупівельні; збутові; послугові; комплексні.

Після розпаду колишнього СРСР Україна з'явилась як самостійна держава з своєю економікою. Протягом наступних декількох років відбувався спад в економіці України, який відображав-ся у всіх галузях господарства.

Однак на фоні цього повального спаду існувала все ж таки деяка ек. діяльність країни. Широкого розповсюдження здо була така форма підприємств, як спіль-ні підпри-ва, в більшості випадків з іноземним кап або частково іноземним капіталом. Протягом декількох років держава надавала цим підпри-вам великі пільги щодо вивезення капіталу за кордон, кредитів, аренди та інших послуг.

Однак починаючи з 1995 року політика держави щодо спільних підпри-в дещо змінилась. Було відмінено багато пільг для підпри-в цього типу, а іноді застос жорсткі засоби

В Україні іноземні інвестори мають реальні можливості інвестувати свої капітали як в розвиток інфраструктури (транспортні шляхи, телекомунікації і т.д.), так і в галузі, де можуть дешево вироблятися конкурентноспроможні на країнитак і за її межами (с/г, машинобудування і т.д.).Зараз іноземні інвестори в Україні—це або великі компанії, які можуть собі дозволити високий ступінь ризику в інвестиційній діяльності, або підприємці які займаються безпосередньо ю діяльністю в невеликих обсягах.

Фактори, які свідчать про привабливість України для іноземних інвесторів: новий ринок збуту, високий рівень освіченості населення, вигідне географічне розташування, існуюча інфраструктура

Умови, що негативно впливають на розвиток СП в Україні

-припливу іноземного капіталу заважають часті зміни в законодавстві України

-неконвертованість національної валюти

-довгий процес приватизації

-обмеження приватної власності на землю

-конфіскаційний характер оподаткування

-затяжні ринкові реформи

Реалізація цілей, що сприяють ввозу капіталу у вигляді СП, має забезпечити оновлення техніко-технологічної бази без залучення власних валютних коштів, використання потенціалу іноземного партнера для виробництва конкурентоспроможної продукції, розширення експорту прод-ї з використанням торгової марки партнера, його збутової мережі та мережі техобслуговування за рахунок одержання від іноз. партнера матеріалів ,які не виготов. Чи дефіцитні, комплектуючих виробів, вузлів і деталей, поділ з іноз. партнером комерц-го ризику.

Як необхідні умови політико-правового середовища для розвитку СП розглядають

Політичну стабільність держави

Позитивне ставлення до іноземних інвест-й

Наявність нормативно-правових регуляторів, їх надійність і доступність а також передбачуваність змін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]