Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

158 . Міжнародне кредитування української економіки та наслідки співробітництва України та мвф.

З 1992 року Світовий банк затвердив 39 кредитів на загальну суму приблизно 6,59 млрд. дол. (на сьогодні за такими кредитами одержано 4,71 млрд. дол. США). Кредити Світового банку спрямовані на підтримку Державного бюджету та проведення реформ в податковій, банківській та фінансовій системах, а також в енергетичній галузі та в секторі державного управління. Кредити Світового банку також підтримують соціальний захист та захист навколишнього середовища.

Ставши членом МВФ, Україна водночас увійшла до структури Світового банку, їй виділено квоту в 10 678 акцій на загальну суму в 1,3 млрд. дол. США. Валютну готівку за членство України в банку на суму 7,9 млн. дол. США внесли Нідерланди, що є країною-опікуном нашої держави у цій банківській структурі. Активна співпраця з МВФ розпочалася у жовтні 1994 у формі кредитних програм “стенд-бай”, спрямованих на стабілізацію економіки. В період після 2000 року зі створенням відповідних економічних умов співробітництво набуло форми програм розвитку економіки “механізм розширеного фінансування”. 29 березня 2004 року Рада директорів МВФ затвердила програму “попереджувальний стенд-бай” для України, за якою передбачалася можливість України отримати кредит на суму 600 млн. дол. США. В умовах несприятливої ситуації на світових фінансових ринках Україна звернулася до МВФ за фінансовою підтримкою. Результатом стало затвердження МВФ 5 листопада 2008 року програми для України за дворічною угодою «стенд-бай» з обсягом фінансування біля 16,43 млрд. дол. США. Наслідками є прийняття умов (для отримання 14,5 млрд протягом наст 2,5 р.): підвищення цін на газ, здійснення пенсійной реф. А саме збільшення пенс віку на 5 років., дозвіл на продаж землі. Зменшення дефіциту бюджету на даний момент до 5%, в наст році до 3,5%.

159. .Міжнародний фондовий ринок та розвиток його структури. Фондовий ринок- це інститут чи механізм, який зводить покупців і продавців фондових цінностей. Поняття фондового ринку і ринку цінних паперів співпадають. Товаром, що обертається на цьому ринку є ЦП, які в свою чергу, визначають склад учасників даного ринку, його розташування, порядок функціонування, правила регулювання. МФР являє собою надбудову над національними фондовими ринками, котрі складають його основу і є ринками вторинних фондових ресурсів. МФР-це сукупність різноманітних фін-кредитних інститутів, через які здійснюється переміщення капіталу у сфері м/н ек.інститутів. Це ТНК,ТНБ, міжнародні фондові біржі і кред-фін інститути, державні агентства, різні фін посередники. Всі операції на МФР можуть бути поділені на комерційні( оплата експорту, імпорту) і чисто фінансові(пов’язані із міжгалузевою міграцією капіталу). Будь-який фондовий ринок можна поділити на первинний і вторинний. Первинний ринок-це фаза нового випуску ЦП і їх первинне розміщення. Вторинний ринок-це ринок, на якому обертаються раніше емітовані на первинному ринку ЦП. Найбільший фондовий ринок у 2009 р. – це рин США капіталізація – 11 трлн дол. Китай – 3,21 трлн, Японія – 3,2 Великобр – 2,4, Гонконг – 1,8 трлн. На поч.. 2010 капіталізація акцій 500 найбільших компаній виросла на 51% і зараз становить 23,5 трлн дол. PetroChina китайська компнія має найбільшу капііталіз в світі - 329 млрд дол.

Укр. Український локальний ринок акцій дуже малий за обсягом і ліквідністю, тому основні покупки паперів українських емітентів нерезиденти здійснювали на західних біржах - у Лондоні і Варшаві, де торгуються "Миронівський хлібопродукт", "Астарта" та "Феррекспо", «Авангард». Найбільшу капіталізацію мають Міттал Стіл Україна –5,8 млрд, Ferrexpo (2,2 млрд долларов) и «Азовсталь» — 1,6 млрд 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]