Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ екзамен.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать
  1. Конституційне право як наука

Наука конституційного права – це сукупність знань про конституційне право як галузь права про конституційне законодавство, про закономірності впливу конституційно правових норм на суспільні відносини, формування предмету конституційно-правового регулювання з врахуванням сукупності існуючих норм, поглядів, концепцій, що існують в суспільстві та стосуються конституційно правових явищ.

Наука конституційного права України виросла з науки державного права. Її трансформація відбулась в 60-70 рр. минулого століття і була зумовлена процесами розвитку конституціоналізму.

Після 1991 р. наука конституційного права стала однією з визначальних в системі юридичної науки.

Сучасний стан розвитку вітчизняної науки характеризується динамічністю, пошуком нових методологічних підходів для розв’язання конституційних проблем, активною участю вчених-конституціоналістів, самоідентифікація.

Сучасна наука КПУ – це система знань про закономірності правового регулювання і функціонування відносин між особою, суспільством і державою які складаються на основі і у зв’язку з здійсненням державної (публічної) влади.

На думку Погорілка і Федоренко: Сучасна наука КПУ є єдиною наукою в системі загальнотеоретичних, історичних галузевих, порівняльно-прикладних, тобто має фундаментальних характер відповідної галузі. Це система ідей, концепцій, теорій, вчень про КПУ як галузь права.

Предмет конституційного права по різному визначався. В 90 р. предметом було: юридичні особливості галузці права, юридична природа і юридичні властивості конституційно-правових явищ, правові зв’язки між учасниками конституційних відносин, особливості конституційної правосуб’єктності.

В 90-х роках розширюється предмет науки через активізацію досліджень не тільки норми та інститути, а й конкретних видів конституційно-правових відносин та інші актуальні проблеми становлення конституційно-правових інститутів.

Предметом також є історія галузі, історія законодавства, історія науки, доктрина конституційного права, методологічний та науково-категоріальний апарат науки КПУ, реформа конституційно-правової освіти.

На сучасному етапи основним завданням КПУ є належне теоретико-методологічне забезпечення та оптимізація реальних конституційних процесів України.

Другим завданням сучасної науки КПУ є забезпечення інтегративних процесів, тобто призначена не тільки винаходити але і використовувати практику інших наук.

Тенденція муніципалізації. Постанова президії визначає науку КПУ муніципальну науку. (120002). Як науку, що досліджує конституційні засади, побудову держави та суспільства, основні права, свободи і обов’язки, інститути безпосередньої демократії, конституційні основи організації і діяльності органів державної влади місцевого самоврядування, а також конституція як основний закон держави і суспільства.

Наука КПУ виконує такі функції:

  • Аналітична (аналіз діяльності предметів науки КПУ).

  • Критична (критична оцінка функціонування інститутів КПУ).

  • Прогностична.

  • Пізнавальна (осмислення пізнання предмету науки КПУ).

  • Практична (вивчення розвитку науки КПУ, його інститутів, практики застосування в Україні, вивчення досвіду зарубіжних країни, вироблення пропозицій по застосуванню законодавства).

Спірним є виділення ще 2 функцій:

  • Ідеологічна.

  • Виховна.