Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Лабораторна робота 17 Опис завдань.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
678.4 Кб
Скачать

Миколаївський державний університет

Ім. В.О. Сухомлинського

Кафедра фізики

Опис завдань до лабораторної роботи з теми:

«Магнітне поле»

Миколаїв – 2010

Лабораторна робота № 17

Тема роботи: Магнітне поле

Мета роботи:Навчитись готувати і проводити демонстрації та лабораторні роботи з теми.

Теоретичні та дидактичні матеріали:

  1. Програма з фізики для 9 класу.

  2. Підручники з фізики для 9 класу.

  3. Уроки фізики у 9 класі /Ж. Іванова/

  4. Ванєєв А.А. та ін.. Викладання фізики у 9 класі за новою програмою. М: Просвещение, 1980.

Контрольні запитання:

  1. Які методичні труднощі існують при викладанні даної теми?

  2. Як дають означення постійного магніту? Що таке середня лінія магніту?

  3. За допомогою яких дослідів можна виявити властивості постійних магнітів?

  4. Який напрямок взято за напрямок ліній магнітного поля?

  5. У чому полягає гіпотеза Ампера?

  6. Сформувати правило свердлика?

  7. Що таке електромагніт?

  8. Сформулюйте правило лівої руки? Для чого воно потрібне?

  9. Опишіть принцип дії гучномовця?

  10. На які дві серії дослідів поділяють досліди Фарадея?

  11. У чому полягає явище електромагнітної індукції?

Дослід 1. Досвід Ерстеда

Обладнання: 1) стрілка магнітна демонстраційна на підставці; 2) реостат з ковзаючим контактом; 3) батарея акумуляторів; 4) вимикач демонстраційний; 5) дроти сполучні; 6) ящик-підставка; 7) коробки сірникові - 2 шт.; 8) магніти прямі. На малюнку 296 зображено установка для цього досвіду. Провід, що з'єднує реостат з акумулятором, не повинен бути занадто довгим, щоб його можна було, злегка згинаючи і виправлений в тих чи інших місцях, розташувати горизонтально над стрілкою. Найкраще розташування стрілки - вздовж демонстраційного столу, коли за нею легко спостерігати з усіх місць класу. За цього жодних особливих пристосувань не потрібно, якщо магнітне поле Землі встановлює стрілку приблизно в цьому напрямку. Однак може виявитися, що стрілка буде встановлюватися уздовж магнітного поля Землі в найбільш невигідному становищі - поперек столу. У цьому випадку треба скористатися двома прямими магнітами, які, будучи укладені певним чином на столі, дадуть можливість утримувати магнітну стрілку в належному стані.

Звертати увагу учнів на цю деталь установки немає необхідності, тому що вона не є істотною, а служить лише технічним прийомом для отримання належної видимості під час досліду. Потрібний ефект досягається при струмі силою 3 а, тому реостат повинен мати опір близько 1,2 ом, якщо е, д. с. батареї акумуляторів дорівнює 3,6 в.

Рис.2 Напрям струму і напрям руху північного полюса магнітної стрілки

Дію провідника зі струмом на магнітну стрілку. Це дасть можливість спочатку зробити висновок про існування магнітного поля навколо провідника зі струмом, а потім визначити напрямки сил, з якими магнітне поле діє на північний полюс стрілки в різних місцях навколо дроту. Перед тим як почати демонстрацію, попереджають учнів, щоб вони стежили за поведінкою північного полюса стрілки в момент включення струму. Потім замикають коло і показують, що в установці, представленої на малюнку 1, північний полюс стрілки йде від глядача. Вимкнувши струм, підставляють під стійку магнітної стрілки дві сірникові коробки, одна на іншу, щоб стрілка опинилася над дротом. Знову замикають ланцюг і по поведінці північного полюса стрілки, який буде тепер рухатися до глядача, визначають новий напрямок сили, що діє на північний полюс стрілки. Вийнявши одну сірникову коробку з-під стійки магнітної стрілки, встановлюють стрілку поруч з дротом спочатку з одного боку, потім з іншого. Спостерігають, що в момент включення струму північний полюс стрілки отримує помітний поштовх вниз або вгору. Висновки з проведеного дослідження можуть бути представ-лени на дошці у вигляді креслення, зображеного на малюнку 2.