Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ екзамен.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1. Народ України як суб’єкт кпв

Конституційна правосуб’єктність залежить від його статусу: загальний – народ є основним джерелом державної влади, конкретні - у виборчих та референтних правовідносинах.

Народ виступає, як першоджерелом всіх прав та обов’язків; має всю повноту державної влади та всі матеріальні блага; свої права здійснює через державу, її органи та органи місцевого самоврядування.

Правосуб’єктність конкретизується в положеннях конституції, що стосується загальних засад 1 розділ та 2 розділ.

Особливості: 1. Народ, як джерело влади, як особливий обсяг прав і обов’язків.

Правосуб’єктність фізичних осіб в конституційному праві залежить від віку, стану здоров’я та належності до громадянства, окрім цього правосуб’єктність громадян визначаються загальними принципами демократично-правового статусу особи.

Правосуб’єктність осіб може обмежена за постійним чи тимчасовим проживанням, іноземці і особи без громадянства. Правосуб’єктність іноземців та осіб без громадянства залежить від часу та мети перебування в країні. Правосуб’єктність дипломатичних осіб визначається обсягом їх імунітету.

4. Суб’єкти.

Держава як колективний суб’єкт не має спеціальної компетенції, вона встановлює завдання, принципи, цілі права та обов’язки інших суб’єктів.

Статус України як суб’єкта конституційних відносин визначається Конституцією України, характеризується суверенністю, владністю, конституцією, взаємовідносинами між людиною і державою, взаємовідносинами з іншими державами. Можливість самостійно вирішувати ці питання свідчить про установчий характер державної влади. Територіальна цілісність, має територію, яка складається з АТО. Громадянство, має єдине громадянство. Єдина система органів державної влади. Наявність єдиної системи права. Наявність власності України, єдиної грошової системи. Наявність державної мови. Право зовнішніх зносин з іноземними державами.

АТО є носіями певних прав і обов’язків, щодо інших одиниць та до одиниці територіальною властивістю яких вони є. Мають межі, назву, органи місцевого самоврядування через яких вона реалізує свої права, місцевий бюджет.

Державні органи. Правосуб’єктність органів державної влади характеризуються загальними рисами, тобто вони мають свою компетенцію, встановлену уповноваженими органами державної влади. Вони мають права приймати юридичні акти. Кожний орган державної влади має державний захист (ст. 19). Кожний орган має спальну правосуб’єктність.

Органи місцевого самоврядування.

В конституційному праві є особиста і особлива правосуб’єктність. Вона залежить від компетенції органів державної влади. Особливість посадових осіб полягає в тому, що вони беруть участь не у всіх, а лише в тих відносинах, що пов’язані з діяльністю відповідного державного органу або органу місцевого самоврядування.

Стаття 36 закріпила право на об’єднання.

  1. Конспект + B.c. Основін бачив особливості правосуб'єктності народу в державному праві в тому, що народ: а) виступає як першоджерело всіх прав і обов'язків, встановлених в державі, бо всі права і обов'язки — це правове вираження волі народу;

  2. б) володіє всією повнотою державної влади і всіма матеріальними благами, і тому само право є державним вираженням волі народу;

  3. у) свої права, як правило, здійснює через державу і його органи, оскільки невід'ємний від своєї держави.

Багато авторів не вважають народ суб'єктом конституційного права. Так, A.b. Міцкевич виходить з того, що суб'єктами різних правовідносин в суспільстві на користь народу і від його імені виступають різні організації, а не сам народ. Аналогічну позицію займають В.Т. Кабишев і О.О. Міронов. Вони вважають, що народ як соціально-політична спільність не є суб'єктом права. На їх думку, діяльність народу по перетворенню суспільства, узгоджується з об'єктивними законами суспільного розвитку, не зв'язана якими-небудь юридичними нормами.

Деякі учені займають проміжну позицію, стверджуючи, що народ в окремих випадках може бути суб'єктом правовідносин, хоча його, права неотделіми від прав держави. Так, С.Ф. Кечекьян вважав, що в області державно-правових стосунків було б неправильно у ряді випадків поряд з державою називати як суб'єкта права народ, оскільки права народу, організованого в державу, неотделіми від прав держави.

Аналізуючи приведені точки зору, слід визнати, що народ є суб'єктом конституційно-правових стосунків. Правосуб'єктність народу корениться в його суверенітеті і засновницькому характері народовладдя. Народовладдя — реальність суспільно-політичного буття російського суспільства.

    1. Громадяни України, особи без громадянства й іноземці як суб'єкти конституційно-правових відносин. Конспект

    2. Україна як суб'єкт конституційно-правових відносин. Конспект

    3. Автономна Республіка Крим та адміністративно-територіальні одиниці як суб'єкти конституційно-правових відносин.

У юридичній літературі висловлені різні думки про конституційно-правову правосуб'єктність адміністративно-територіальних одиниць. Так, Я.Н. Уманський вважав, що адміністративно-територіальні одиниці не є суб'єктами конституційно-правових отношеній''. Аналогічної точки зору дотримуються Е.І. Козлова і ряд інших авторів. Багато авторів стверджують, що адміністративно-територіальні одиниці є суб'єктами конституційно-правових стосунків. Адміністративно-територіальні одиниці є носіями певних прав і обов'язків.

Суб'єктами конституційно-правових стосунків є як самі адміністративно-територіальні одиниці, так і державні органи або органи місцевої самоврядності адміністративно-територіальних одиниць. Тому адміністративно-територіальні одиниці можуть брати участь в правовідносинах як безпосередньо, так і через свої органи. При цьому, коли державні органи або органи місцевої самоврядності виступають в правовідносинах від імені адміністративно-територіальних одиниць, суб'єктами таких стосунків є не самі державні органи, а ті адміністративно-територіальні одиниці, від імені яких вони виступають.

Слід підкреслити, що суб'єктом конституційно-правових стосунків виступає не територія, а саме адміністративно-територіальна одиниця, тобто частина території суб'єкта Федерації, певним чином організована. Адміністративно-територіальна одиниця — це не лише географічна, але в першу чергу політична освіта, соціальним субстатом якого є населення, що грає вирішальну роль у формуванні адміністративно-територіальної одиниці.Адміністративно-територіальна одиниця служить одним із способів політичної організації населення.

Оскільки суб'єктом конституційно-правових стосунків виступає не територія, а саме адміністративно-територіальні одиниці, суб'єктами цих правовідносин є не всі населені пункти, а лише ті з них або їх об'єднання, які визнані адміністративно-територіальними одиницями. Адміністративно-територіальна одиниця як суб'єкт конституційно-правових стосунків характеризується тим, що має свої закріплені в правових актах кордони, своє найменування, свої органи державної влади або органи місцевої самоврядності, через які вона реалізує надані їй права. Всі адміністративно-територіальні одиниці мають матеріально-технічну базу і бюджет.

Спеціальна правосуб'єктність окремих адміністративно-територіальних одиниць в конституційно-правових стосунках різна.. Адміністративно-територіальні одиниці виступають суб'єктами лише конституційно-правових стосунків. Наділ їх правами і обов'язками здійснюється нормами конституційного права.

4.5 Органи державної влади як суб‘єкти конституційно-правових відносин.

У юридичній літературі висловлювалася думка про те, що не всі державні органи беруть участь в конституційно-правових стосунках. Так, А.І. Лепешкин вважав, що суб'єктами державно-правових стосунків можуть бути лише ті органи держави, діяльність яких пов'язана із здійсненнями функцій державної влади. Проте при цьому він виключав з числа цих органів деякі виконавські органи державної влади, судові органи і так далі

    1. Органи місцевого самоврядування як суб‘єкти конституційно-правових відносин.

Загальна правосуб'єктність органів місцевої самоврядності визначається наступними межами, властивими органам місцевої самоврядності. Органи місцевої самоврядності — це органи місцевих самоврядних територіальних співтовариств, якими вони формуються і перед якими несуть відповідальність за належне здійснення своїх повноважень. Їм належить особливе місце в демократичній системі управління суспільством і державою. Це місце визначається перш за все тим, що наявність органів самоврядності забезпечує таку децентралізацію системи управління, яка робить її найбільш придатною до забезпечення інтересів населення на місцях з врахуванням історичних і інших місцевих традицій.

Не будучи органами державної влади, органи місцевої самоврядності здійснюють діяльність, яка носить владний характер, оскільки вони виступають одній з форм реалізації влади народу. Що тому приймаються ними в межах своїх повноважень рішення обов'язкові на території місцевої самоврядності для всіх підприємств, організацій, установ, посадових осіб, громадян, суспільних об'єднань.

Органи місцевої самоврядності у відповідності суглобами муніципальних утворень наділяються власною компетенцією у вирішенні питань місцевого значення. Вони управляють муніципальною власністю, формують, стверджують і виконують місцевий бюджет, встановлюють місцеві податки і збори, здійснюють охорону громадського порядку, а також решают1 інші питання місцевого значення.