Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ екзамен.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать
  1. Підстави припинення українського громадянства

Громадянство України припиняється:

внаслiдок виходу з громадянства України;

внаслiдок втрати громадянства України;

за пiдставами, передбаченими мiжнародними договорами України.

Вихiд з громадянства України

Громадянин України, який виїхав на постiйне проживання за кордон, може вийти з громадянства України за його клопотанням.

Якщо дитина виїхала разом з батьками на постiйне проживання за кордон i батьки виходять з громадянства України, за клопотанням одного з батькiв разом з батьками з громадянства України може вийти i дитина.

Якщо один з батькiв виїхав разом з дитиною на постiйне проживання за кордон i виходить з громадянства України, а другий залишається громадянином України, дитина може вийти з громадянства України разом з тим iз батькiв, який виходить з громадянства України, за його клопотанням.

Якщо один з батькiв виїхав разом з дитиною на постiйне проживання за кордон i виходить з громадянства України, а другий є iноземцем чи особою без громадянства, дитина може вийти з громадянства України разом з тим iз батькiв, який виходить з громадянства України, за його клопотанням.

Якщо дитина виїхала на постiйне проживання за кордон i її батьки вийшли з громадянства України, дитина може вийти з громадянства України за клопотанням одного з батькiв.

Якщо дитина виїхала на постiйне проживання за кордон з одним iз батькiв i вiн вийшов з громадянства України, а другий є громадянином України, дитина може вийти з громадянства України за клопотанням про це того з батькiв, який вийшов з громадянства України.

Якщо дитина виїхала на постiйне проживання за кордон з одним iз батькiв i вiн вийшов з громадянства України, а другий є iноземцем чи особою без громадянства, дитина може вийти з громадянства України за клопотанням того з батькiв, який вийшов з громадянства України.

Дитина, яка набула за народженням громадянство України, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з батькiв незалежно вiд мiсця проживання дитини.

Дитина, яка усиновлена подружжям, один з якого є громадянином України, а другий є iноземцем, може вийти з громадянства України за клопотанням усиновителя, який є iноземцем.

Дитина, усиновлена iноземцями або особами без громадянства, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з усиновителiв.

Вихiд з громадянства України допускається, якщо особа набула громадянство iншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами iншої держави, про те, що громадянин України набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України.

Вихiд дiтей вiком вiд 15 до 18 рокiв з громадянства України може вiдбуватися лише за їхньою згодою.

Вихiд з громадянства України не допускається, якщо особу, яка клопоче про вихiд з громадянства України, в Українi притягнуто як обвинувачену у кримiнальнiй справi або стосовно якої в Українi є обвинувальний вирок суду, що набрав чинностi i пiдлягає виконанню.

Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених статтею 18 Закону України Про громадянство України, є дата видання вiдповiдного Указу Президента України.

Для оформлення виходу з громадянства України громадянин України, який виїхав на постійне місце проживання за кордон (тобто має позначку компетентних органів України у паспорті громадянина України для виїзду за кордон "Постійне проживання" (частина перша статті 18 Закону) подає такі документи:

заяву в двох примірниках про вихід з громадянства України. Відповіді на запитання слід давати повні та точні тільки українською мовою;

три фотокартки (розміром 35х45 мм);

паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон або копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про виписку з території України;

документ, що підтверджує наявність громадянства США;

консульський збір у розмірі 300 доларів США тільки у вигляді "money order" (payable to the Consulate General of Ukraine).

Для оформлення виходу з громадянства України дитини, яка виїхала разом із батьками на постійне місце проживання за кордон та разом із батьками виходить з громадянства України (частина друга статті 18 Закону), один із батьків дитини порушує у заяві про свій вихід з громадянства України клопотання про вихід дитини з громадянства України. А також подає разом із документами, передбаченими у пункті 3 цього Порядку, такі документи:

копію свідоцтва про народження дитини;

копію документа, який підтверджує перебування дитини у громадянстві України;

один з таких документів: копію паспорта США або документ, який свідчить, що дитина набула громадянства іншої держави;

заяву дитини віком від 15 до 18 років про згоду на вихід із громадянства України (підпис на заяві має бути нотаріально засвідчений);

документ, що підтверджує виїзд дитини на постійне проживання за кордон;

Втрата громадянства України