Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Міжнародне страхування. Сутність та характеристика міжнародних страхових операцій.

Види та сфери страхування зовнішньоекономічних інтересів різноманітні, вони аналогічні страховим операціях на внутрішньому страховому ринку, але мають і свої особливості.

Виділяються наступні основні сфери міжнародного страхування: Транспортне страхування. Міжнародне транспортне страхування має багатовікову історію розвитку, яка розпочалася з морського страхування - страхування суден, вантажів і фрахту, а також відповідальності судновласників перед третіми особами. При страхуванні суден підставою укладення договору виступають наступні умови: «страхування з відповідальністю за загибель і пошкодження», «з відповідальністю за загибель судна, включаючи витрати по порятунку», «з відповідальністю за пошкодження судна» та ін.

Страхування фрахту (англ. freight - фрахт, вантаж) - страхування плати за перевезення вантажу. Залежно від умов оплати фрахту в якості страхувальника можуть виступати власник вантажу, перевізник (судновласник), або той, і другий разом. Страхування фрахту звичайно включається в договір страхування вантажу.

Страхування фінансово-кредитної сфери. Всі учасники міжнародних відносин піддаються різним комерційним ризикам, що виникають внаслідок:

• зміни ціни товару після укладання контракту;

• відмова імпортера від прийому товару, особливо при інкасової формі розрахунків;

• зловживань або погіршення валютних коштів, виплатою за підробленими банкнотам, чеками тощо;

• неплатоспроможності покупця або замовника;

• нестійкості валютних курсів, інфляцією.

Іншим видом страхування кредитно-фінансових гарантій є страхування іноземних інвестицій, актуальне і має важливе значення для сучасного етапу розвитку вітчизняної економіки. Страхування іноземних інвестицій забезпечує захист інтересів національних і закордонних інвесторів при проведенні фінансово-кредитних операцій у вигляді компенсації збитків у випадку невиконання договірних зобов'язань, націоналізації, реквізиції, конфіскації і т.д.

Страхування відповідальності позичальників за непогашення кредиту передбачає укладення договору між страховою компанією, банком і позичальником. Об'єктом страхування є відповідальність позичальника перед банком, що видав кредит, за своєчасне і повне погашення кредитів і (або) за погашення кредитів, включаючи відсоток за користування кредитами. Обов'язковою умовою укладання договору страхування є оцінка фінансового стану і репутація позичальника з точки зору його платоспроможності. Страхування експортних кредитів передбачає укладання договору страхування між страховою компанією і експортером. В якості страховика, як правило, виступають спеціалізовані державні страхові компанії. Об'єктом страхування є випливають із договору купівлі-продажу зобов'язання покупця оплатити в зазначений у договорі термін обумовлену суму за отримані в кредит товари, які є предметом угоди. 

  1. Співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями.

Державні зовнішні запозичення у міжнародних фінансових організацій за умови їх ефективного використання є важливим джерелом ресурсного забезпечення реалізації пріоритетних проектів соціального та економічного розвитку (додається), інструментом інституційних перетворень та міжнародної інтеграції. 

Загальні обсяги кредитних ресурсів МФО з 1992 року

За весь час співробітництва з МФО Україна отримала кредитних ресурсів МВФ, МБРР, МФК, ЄБРР та ЧБТР на загальну суму більше, ніж 15,4 млрд. доларів США, в тому числі:

МВФ – 4,41 млрд. доларів США (3009,83 млн. спеціальних прав запозичення);

МБРР – 5,3 млрд. доларів США;

ЄБРР – 3,2 млрд. євро;

МФК – 786 млн. доларів США;

ЧБТР – 180 млн. доларів США.

Загальний обсяг ресурсів, які Україна може отримувати від МФО (ЄБРР, СБ, ЄІБ, ПІБ, ЧБТР) для впровадження пріоритетних проектів розвитку, складає 2 — 2,5 млрд. дол. США щорічно, що відповідає потребам у залученні фінансових ресурсів протягом 5 років. Запозичення в Світовому банку (СБ) та ЕБРР залишається вигідним для України з огляду на термін, на який надаються кредити, вартість ресурсів, інституційний вплив та передачу знань. Успішне співробітництво з МФО є також важливим індикатором для іноземних приватних інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]