Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Поняття, структура, особливості ціноутворення, об’єкти та суб’єкти міжнародного ринку дорогоцінних металів.

Ринок дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння – це сфера економічних відносин між учасниками угод з дорогоцінними металами, дорогоцінним камінням, які котуються в золоті. До останнього відносяться золоті сертифікати, облігації, ф'ючерси. Його функції полягають у: забезпеченні промислового і ювелірного споживання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; створенні золотого запасу держави; страхуванні від валютних ризиків; одержанні прибутку за рахунок арбітражних угод.

Ринок дорогоцінних металів складається з таких секторів:

  • ринок золота; ринок срібла; ринок платини; ринок палладію; ринок виробів із дорогоцінних металів; ринок цінних паперів , що котуються у золоті; ринок дорогоцінного та ювелірно-виробного каміння.

Сьогодні золотий запас існує в таких трьох формах:

  • централізовані запаси в казначейських і державних банках, у якості держав­ного резерву та резервів міжнародних організацій;

  • приватні накопичення фізичних та юридичних осіб (фірм, банків);

  • галузеві запаси (метал використовується в різних галузях економіки, наприклад у ювелірній та зубопротезній ).

Сьогодні чільне місце за обсягом обороту займають вільні міжнародні (світові) ринки, і зокрема: Лондона, Цюріха, Нью-Йорка , Чикаго. На ринках Лондона і Цюріха реалізується золото ПАР. Майже половину реалізованого ними золота надходить для подальшого перепродажу на інші ринки золота. Головним є Лондонський ринок золота. Він монополізований п'ятьма фірмами – офіційними членами ринку золота, які збираються разом двічі впродовж робочого дня на фіксінг задля встановлення орієнтовної ціни на золото.

"Фіксинг" - встановлення орієнтовної ціни золота, з урахуванням якої на ринках здійснюються фактичні угоди. У фіксингу беруть участь п'ять постійних членів, кожен з яких надсилає свого представника. Спочатку фіксинг проводився раз на день, а ціна фіксувалася в англійських фунтах. У 1968 році в системі фіксингу були проведені зміни, що відображали значення американського ринку і долара:була введена процедура денного фіксингу, що за часом збігається з початком ділового дня в Нью-Йорку. Замість котирування цін у фунтах стерлінгів було введене котирування в доларах. У цій валюті встановлюються ціни і найчастіше проводяться платежі по операціях.

Таким чином, два рази на день (в 10:30 і о 15:00) визначається ціна рівноваги. Врівноваження попиту та пропозиції на метал досягається шляхом зіставлення доручень клієнтів на купівлю та продаж золота. Учасники фіксингу безперервно комментують своїм клієнтам процес фіксації, який містить відомості про кількість виставлених замовлень. У ході фіксингу клієнт має право змінювати обсяг свого замовлення. Після фіксації ціни визначається ціна виконання фіксованих замовлень. Різниця між ціною продажу і купівлі є доходом учасників фіксингу.

Учасниками ринку дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння є:

Золотодобувачі В основному первинне золото надходить на ринок від золотодобувних компаній.

Промисловість. До цієї категорії можна віднести промислові та ювелірні підприємства та підприємства, що займаються афінажем - очищенням та облагороджуванням золота.

Біржі У деяких країнах на найбільших біржах є окремі секції, які займаються торгівлею дорогоцінними металами і зокрема золотом.

Інвестори У інвесторів, які присутні на ринку, є різні інтереси, що, у свою чергу, призводить до вкладень в різних формах в інструменти, які пов'язані із золотом.

Банківський сектор Центральні банки відіграють багатогранну роль на ринку дорогоцінних металів.

Посередники та постачальники

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]