Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Особливості формування капіталу міжнародних корпорацій. Методи визначення вартості капіталу. Структура капіталу і вартість компанії.

Під капіталом міжнародної корпорації розуміють вільне від зобов’язань майно (власні засоби, чисті активи), які виступають її стратегічним резервом, що створює умови для розвитку компанії та при необхідності компенсує збитки або виступає одним з важливих ціноутворюючих факторів при оцінці вартості компанії.

В закордонній практиці управління фінансами під капіталом також розуміють довгострокові пасиви, прирівнюючи довгострокові запозичені кошти за своїм призначенням і функціям до власних.

Капітал компанії першочергово виконує захисну і операційну функції.

Захисна функція означає не тільки можливість виплати компенсацій кредиторам у випадку ліквідації компанії, але і підтримання платоспроможності шляхом створення резерву на випадок збитковості.

Оперативна функція проявляється у тому, що капітал забезпечує коштами, необхідні для створення, організації і функціонування компанії до залучення достатнього обсягу позикових коштів. Капітал, крім цього, виступає основою для розробки нових видів продукції, а також використовується для захисту інвестиційних ризиків.

Капітал міжнародної компанії можна розподілити на власний капітал і запозичений капітал.

Важливою категорією в фінансовій системі компаній виступає власний капітал, який є основою фінансової стійкості і забезпечує задоволення вимог кредиторів, компенсацію понесених збитків, фінансування ризиків, розподіл доходів і активів. Власний капітал компанії складається з:

    • статутного капіталу;

    • додаткового капіталу;

    • резервного капіталу;

    • нерозподіленого прибутку.

Основними компонентами додаткового капіталу є емісійний дохід (різниця між продажною ціною і номінальною вартістю акцій, що виручена при реалізації їх за ціною, вищою за номінал) і приріст вартості необоротних активів при переоцінці. Останній може становити значні суми. Факт переоцінки сам по собі не означає реального гро­шового наповнення і, відповідно, не підвищує платоспроможність компанії.

У структурі власного капіталу нагромаджений капітал представлений також резервним капіталом і нерозподіленим прибутком.

Для нарощування свого фінансового потенціалу компанії можуть вибрати один із двох підходів. Перший полягає в орієнтації на пропорції, що склалися в структурі й динаміці виробни­цтва, і тоді темп зростання обсягів виробництва буде задаватися поточним або усередненим у динаміці значенням коефіцієнта Кр. Згідно з другим підходом, передбачаються вищі темпи зростання. Для цього компанії можуть вико­ристовувати певні економічні важелі:

    • зниження частки дивідендів, що випла­чуються;

    • удосконалення виробничого процесу (зниження фондомісткості, підвищення рентабельності);

    • додаткова емісія акцій;

    • знаходження можливостей одержання економічно виправданих кредитів тощо.

  1. Транснаціональні банки в системі міжнародних фінансів. Операції тнб.

Транснаціональні об'єднання існують не тільки в промисловості, але й у банківській справі. Своєрідним аналогом промислової ТНК стали гігантські фінансові імперії – Транснаціональні банки (ТНБ). Вони являють собою різновид ТНК, що діють у банківській сфері. ТНБ поширили свої філії по усьому світі, проводять небачені раніше по масштабах операції понад національними границями, ставлять під свій контроль валютний і фінансовий зв'язок між державами й економічні процеси усередині окремих країн.[1] Потрібно відзначити величезні розміри активів, якими розташовують ТНБ.

Ріст масштабів міжнародного ринку капіталів, розгортання банківських операцій підштовхнули великі банки до прискореного створення закордонної мережі філій, дочірніх організацій, підсилили їхній зв'язок з банківським капіталом інших країн. Розширенню експансії банків закордон активно сприяла державна економічна політика. Без могутньої державної підтримки банківські компанії не могли досягти такого рівня концентрації капіталу, що дозволяє створювати мережу підрозділів у закордонних країнах, на світових ринках, вести великомасштабні міжнародні операції.

Процес концентрації банківської моці перетворив транснаціональні банки в універсальні банківські комплекси. Усередині них поступово стираються грані між комерційними, інвестиційними банками, страховими й іншими установами фінансової сфери.

При здійсненні міжнародних операцій (як і вітчизняних) головним джерелом прибутку ТНБ усе-таки залишається надання кредитів.[4] Принципи міжнародного і вітчизняного кредиту багато в чому однакові. Але ще раз потрібно відзначити, що клієнти транснаціональних банків дуже відрізняються один від одного. Клієнтами транснаціональних банків можуть бути:

  • імпортери й експортери, яким необхідно профінансувати свою міжнародну торгівлю

  • кореспондентські банки, котрі потребують коштів для фінансування торгових чи інвестиційних операцій своїх клієнтів

  • великі міжнародні фірми, що мають потребу у фондах для закордонних інвестицій, контролю над процентним і валютно-курсовим ризиком

  • іноземні уряди, котрі потребують грошей для фінансування дефіциту платіжного балансу чи для виконання програм розвитку

Потрібно відзначити, що при дослідженнях потенційних і діючих клієнтів, транснаціональний банк особливу увагу приділяє саме цим групам.

Транснаціональний банк при цьому здійснює міжнародну кредитну діяльність у декількох формах:

  • надає фонди безпосередньо позичальнику

  • поміщає фонди на депозит у кореспондентський банк

  • укладає контракти з клієнтом про надання фондів протягом деякого майбутнього періоду

  • дає зобов'язання повернути кошти іншому кредитору (третій стороні), якщо клієнт не зможе цього зробити.

Транснаціональний банк у деякому розумінні досяг універсалізації даного виду діяльності.

При здійсненні міжнародної діяльності транснаціональні банки, крім валютного кредитування, пропонують багато інших некредитних фінансових міжнародних послуг і інструментів, широке поширення яких виникло в результаті досить твердої конкуренції з боку нефінансових інститутів. Міжнародні комерційні банківські послуги дуже схожі на послуги, що надаються на вітчизняних ринках. Разом з тим, існують значні відмінності міжнародних комерційних банківських послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]