Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

28.Україна в світових інтеграційних процесах.

Україна прагне стати рівноправним партнером у стосунках з європейськи­ми державами і часто можна почути про «прагнення України увійти в Євро­пу», але ж Україна і є європейською країною в географічному та історичному вимірі. Наша країна уславила Європу іменами своїх синів і дочок протягом багатовікового розвитку, а тому розмови про її неєвропейський статус є недо­речними.

Сучасний етап української історії - це період подолання багатьох бар'єрів, упереджень та стереотипів, зокрема - стереотипу меншовартосності українця.

Україні доцільно принципово і стабільно розглядати перспективу загальноєвропейської, а далі й трансатлантичної інтеграції цілковито здійсненною, а проходження етапу ринкових перетворень і суспільної демо­кратизації держав Центрально - Східної Європи і колишнього СРСР на засадах верховенства міжнародного права обов'язковою передумовою приєднання до інтеграційних процесів на теренах економічно розвинутих країн та водно­час зміцнення європейської і загальносвітової стабільності.

Характерною особливістю нинішнього етапу є зближення України з Єв­ропейським Союзом, що знаходить своє підтвердження у підписанні партнер­ських документів. Так, 1994 р. лідери Євросоюзу й України уклали угоду про партнерство та співробітництво (УПС). У наступні роки були підписані галу­зеві угоди між Україною і ЄС, вони ґрунтуються на принципах партнерства, політичного діалогу, передбачають співпрацю у багатьох галузях суспільноїдіяльності.

29 травня 1997 р. у Сінтері (Португалія) параховано Хартію про особли­ве партнерство НАТО з Україною. Країни - члени Альянсу визнали Україну частиною нових демократій Центрально-Східної Європи.

Євросоюз наполегливо закликає Україну посилити за­ходи, спрямовані на побудову функціонуючої ринковоїекономіки шляхом потужніших структурних, економічних та адміністративних реформ у рамках комплексної про­грами реформування, узгодженої з МВФ. ЄС активізувати­ме діяльність у напрямку з'єднання українських транспорт­них систем із транс'європейськими мережами. Серед кон­кретних проектів: INOGATE (міжнародний транзит нафти і газу в Європу) та TRACECA (транспортний коридор «Єв­ропа — Кавказ — Центральна Азія»).

Європейський досвід ставлення до людини як найвищої цінності, пріори­тет загальнолюдських цінностей над національними є повчальним і є бажаним для реалізації в Україні, має відбутися трансформація свідомості в українсько­му суспільстві в розумінні, що має бути:

    -  пріоритет суспільства над державою, громадянських прав над держав­ними законами;

    - визнання людини, її прав і свобод найбільшою суспільною цінністю;

    - економічна, ідеологічна, політична свобода громадян та їх добровільних об'єднань;

    - ринкові відносини, подолання відчуження людини від засобів вироб­ництва та результатів її трудової діяльності;

     - наявність розвиненої соціальної структури та відповідна система пред­ставлення їх інтересів через політичні партії, громадські організації, рухи тощо;

     - плюралізм і толерантність в усіх сферах суспільного життя;           надійна та ефективна система соціального захисту;

    - усвідомлення особою інтересів суспільства і держави.

На сучасному етапі розвитку України має стати розуміння її громадяна­ми місця і ролі України у співтоваристві європейських держав; усвідомлення того, що не лише Європа має щось зробити для України, але й Україна здатна багато чим поділитися з європейцями, що наша держава відома Європі як «незалежна, суверенна», яка прагне до демократії, до побудови громадянсько­го суспільства і правової держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]