Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. "Парадокс Леонтьєва"

теорія співвідношен­ня факторів виробництва Хекшера — Оліна не підтверджується на практиці: праценасичені країни експортують капіталомістку про­дукцію, тоді як капіталонасичені — працемістку.

Сам Леонтьєв та інші економісти робили численні спроби пояс­нити цей парадокс. Отже, незва­жаючи на відмінності у техніці розрахунків, усі дослідження в ос­новному підтвердили наявність парадокса Леонтьєва, вчені почали вводити в модель Хекшера — Оліна й інші, крім капіталу та праці, фактори виробництва, такі як технологія, кваліфікація робочої сили.

Той факт, що продукція може вироблятися різними методами, є одним із пояснень парадокса Леонтьєва.

Той факт, що робоча сила не є однорідним товаром, є ще одним поясненням парадокса Леонтьєва.

Наступним поясненням парадокса Леонтьєва є те, що США імпортують значну кількість сировини, видобування якої вимагає знач­них затрат капіталу. Якщо американські експортні товари потре­бують значної кількості такої сировини, це робить експорт США капіталомістким.

Американець Джеймс Хартіген повторив розрахунки Леонтьєва на базі даних тих самих років, але виключив галузі, які значною мірою залежать від капіталомісткої сировини. Результати показали, що парадокс зник, теорія Хекше­ра — Оліна виявилася справедливою.

Ще одне пояснення парадокса Леонтьєва у 1971 р. дав американ­ський економіст Роберт Белдвін, який врахував існуван­ня американського імпортного тарифу. Цей тариф вводився для того, щоб захистити від іноземної конкуренції працемісткі галузі амери­канської промисловості, перешкоджаючи тим самим імпорту працемістких товарів. Перерахунки, зроблені Белдвіном, показали, що відміна тарифів зменшує ефект парадокса Леонтьєва на 5 %, але не скасовує його зовсім.

  1. Модель технологічного розриву м. Позера

Модель "технологічного розриву". Економіст М. Познер (США) обґрунтовує твердження, що причиною міжнародної торгівлі є технологічний розрив. Згідно з цією моделлю розроблення нової технології надає країнам тимчасову монополію у виробництві та експорті. Країна-новатор, яка першою створила нову технологію та почала на її базі виробляти товари, стає експортером як цих товарів, так і самої технології до інших країн, навіть якщо вона не має відносних переваг з інших факторів виробництва. В міру того, як товари, виготовлені за допомогою нової технології, поширюються по світу, країна-винахідник втрачає монополію на володіння нею, оскільки технічний прогрес в інших країнах також не стоїть на місці. Познер, розвиваючи цю теорію,

запропонував концепцію імітаційного лага. Він виділяє: а) лаг попиту (час для розвитку попиту на новий продукт); б) лаг реагування (час для реакції місцевих виробників). Основою для експорту нової продукції є співвідношення, за якого лаг попиту менше за лаг реагування.

Модель технологічного розриву була розвинена в теорії циклу життя товару, яка досліджує порівняльну перевагу країни не в статиці, а в динаміці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]