Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Операції з іноземною валютою на валютному ринку. Валютні операції "спот" і "форвард".

На міжнародному валютному ринку відбуваються різноманітні операції загальним обсягом понад 1,0 трлн дол. в день. З юридичної точки зору валютні операції – це операції, пов'язані з переходом права власності на валюту.

Високий рівень учасників міжнародного валютного ринку (найбільші банки та корпорації, національні уряди) обумовлює жорсткі вимоги до оперативності, надійності та ефективності інфраструктури ринку. Традиційні біржі не завжди можуть забезпечити виконання цих вимог.

На міжнародному валютному ринку відбуваються переважно операції з обміну однієї валюти на іншу, або валютні конверсійні операції. Ці операції розрізняються умовами, складом учасників, порядком укладення та виконання угоди, цілями учасників. Залежно від організаційно-правової форми на міжнародному валютному ринку використовуються наступні операції: операції спот; форвардні операції; ф’ючерсні операції; опціонні операції;

операції своп.

В залежності від цілей учасників операції виділяються: підприємницькі операції; операції хеджування; спекулятивні операції; арбітражні операції.

До недавнього часу найбільш поширеною формою операцій на міжнародному валютному ринку були операції спот (від англ. spot – негайно) або операції з негайною поставкою. Після укладання угоди купівлі-продажу валюти учасники міжнародного валютного ринку дають своїм банкам наказ перерахувати відповідну суму валюти контрагенту. Дата перерахування коштів називається датою валютування

У залежності від співвідношення дати валютування і дати заключення угоди виділяють три види операцій спот. Якщо дата валютування збігається з датою укладання угоди, така операція називається операцією Today. Якщо дата валютування відстє від дати укладання угоди на один робочий день, така операція називається операцією Тоmorrow. Якщо дата валютування відстає від дати укладання угоди на два робочих дні, така операція називається операцією Тom-Next або операцією Spot у вузькому сенсі слова

Операції спот здійснюються переважно на позабіржовому сегменті міжнародного валютного ринку. Учасники ринку самостійно або через своїх брокерів і дилерів розміщують заявки на купівлю та продаж. Якщо бажаючі купити валюту знаходять відповідну їм заявку на продаж, вони підтверджують згоду з умовами знайденої заявки. В окремих сучасних розрахункових системах укладення угоди здійснюється за допомогою електронних підписів. У традиційних системах угода укладається у письмовій формі – між покупцем і продавцем або дилерами.

Обсяг операцій спот на міжнародному валютному ринку перевищує 380 млрд. дол. США в день. Близько 80% цих операцій припадають на обмін доларів США на інші валюти.

 Форвардні валютні операції є - найбільш простою формою термінових операцій на міжнародному валютному ринку. Ці операції схожі з операціями спот, відрізняючись від них лише більш тривалими термінами виконання. Форвардні операції здійснюються на позабіржовому сегменті міжнародного валютного ринку і характеризуються гнучкістю умов. Вони можуть відбуватися з будь-якими валютами і на будь-який термін. Однак з метою більш швидкого пошуку контрагента більшість учасників форвардного сегмента валютного ринку розміщують заявки на купівлю та продаж на найбільш поширених умовах (на один зі стандартних термінів - 7, 14, 21 і 28 днів, 1 – 12 місяців, в найбільш поширених валютах).

Через значний ризик невиконання зобов'язань за форвардними операціями форвардні операції здійснюються переважно між діловими партнерами (найчастіше – банками та їх клієнтами) або між найбільшими і надійними банками. Обороти форвардних операцій на міжнародному валютному ринку становлять понад 100 млрд. дол. в день.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]