Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Утвердження ринкового господарства в європейських країнах в період кінця XVIII – 70-ті роки XIX ст.. Індустріалізація економіки. Теорія промислового перевороту.

Промисловий переворот - общеисторическое явище, що характеризує певний етап у розвитку капіталізму. Спочатку під промисловим переворотом розумілася серія технічних винаходів 1760-1830 рр.., Що змінили умови виробництва в багатьох галузях промисловості. У 1884 р. англійський вчений А. Тойнбі ввів у науковий обіг термін "промислова революція", позначаючи якісний стрибок у розвитку продуктивних сил. Він починається в промисловому виробництві і поширюється на всі сфери праці та виробництва (у тому числі сільськогосподарського), викликаючи зростання міст і роблячи вплив на всі сторони життя і побуту суспільства. Кінцевим результатом цього процесу стало виникнення сучасної індустріальної цивілізації (табл. 8).

Промисловий переворот (промислова технічна революція) - система економічних і соціально-політичних змін на основі переходу від ручної праці до машинного.

Промисловий переворот, таким чином, означав докорінна зміна в організаційно-економічному рівні структури економіки розвинених країн, оскільки був пов'язаний з переходом від мануфактури до фабрики.

Фабрика - форма організації великого виробництва, заснована на застосуванні системи машин і складної кооперації праці в умовах повузлової спеціалізації часткових робітників.

Передумови, джерела і наслідки промислового перевороту

Технічні

Соціально-економічні

1

2

3

Передумови

детальне поділ праці на мануфактурах

винахід летючого ткацькоговерстата (1733), прядильної машини Харгрівс (1765), механічного ткацького верстата Картрайта (1776)

накопичення у приватних осіб значних грошових коштів, не-обхідних для створення великих підприємств

формування маси найманих працівників;

зміна світогляду

Джерела

використання парової машини Дж. Уатта

винахід і впровадження паровоза Стефенсона і пароплава Фултона на початку XIX ст.

експлуатація колоній і напівколоній

контрибуції і репарації з переможених у війні держав

позики, кредити, пря-мі інвестиціїіноземного капіталу

Наслідки

підвищення технічного-кою озброєності та продуктивності суспільної праці

індустріалізація

урбанізація

концентрація промислового пролетаріату і зростання його політичної самосвідомості

підвищення якості та рівня життя суспільства

У цілому промисловий переворот торкнувся 1,5 циклу Кондратьєва: 1790-1840/50 рр.. - Період становлення власне фабричного виробництва (цикл індустріальної промислової революції Кондратьєва); 1840/50-1890 рр.. - "Буржуазний цикл" Кондратьєва. Це перші цикли ендогенного типу, асоційовані з базовими технологічними інноваціями, успішне впровадження яких супроводжувалося зміною інших параметрів господарської системи. Зняття технологічних обмежень ручної праці, а потім і усунення меж продуктивності водяних і парових двигунів поглиблювало процес раціоналізації виробництва. Промисловий переворот став вихідним пунктом індустріалізації.

Індустріалізація - процес створення великого машинного виробництва в усіх галузях народного господарства і, перш за все, в промисловості.

У західній економічній теорії прийнято виділяти три головні моделі індустріалізації: традиційну, командну і ринкову.Традиційна модель відповідає укладу щодо нерозвинених товариств, в основі яких лежать сільські структури і які відрізняються замкнутістю, стабільністю звичаїв і натуральним виробництвом. Її передумовою є не тільки неминуча брак ресурсів, але і "нульовий приріст", тобто в умовах, коли ресурси обмежені, існує єдина можливість отримання доходу - за рахунок інших класів, галузей або сфер господарства. Внаслідок цього громадська або державна влада бере на себе функції перерозподілу. На відміну від неї командна модель може характеризуватися економічним зростанням, хоча і змушена рахуватися з нестачею ресурсів. Вона націлена на вирішення пріоритетних політичних завдань, які ставить перед собою держава. Ринкова модель передбачає в якості своєї передумови "сверхнулевой приріст". Вона визначається мінімальними перерозподільними функціями держави і ринковим регулюванням системи цін для забезпечення стимулів виробництва, розподілу, обміну та споживання. Кожна модель у кінцевому рахунку відбиває відмінності в сприйнятті світу, зумовлені відмінністю людських можливостей, етичних установок, соціальних чи політичних пріоритетів. В історії економіки різноманітні поєднання цих факторів визначали шлях індустріалізації різних держав.

Необхідні передумови успішної індустріалізації:

  • наявність підприємця і підприємницької культури;

  • існування юридичних і політичних інститутів, що стимулюють підприємництво в умовах вільного ринку та приватної власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]