Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bpmr_METOD_KURS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

МЕтодичні рекомендації до підготовки, оформлення та захисту курсових робіт з дисципліни “бюджетний процес на місцевому рівні” загальні вимоги до курсової роботи

Метою виконання курсової роботи є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, їх застосування для вирішення конкретного практичного завдання.

Для досягнення мети вирішуються такі завдання:

  • систематизація та поглиблення знань, необхідних для вирішення певних практичних завдань;

  • формулювання конкретної прикладної проблеми, що не достатньо висвітлена у науковій літературі та не вирішена на практиці;

  • встановлення внутрішніх і зовнішніх зв’язків між явищами та процесами, які є суттєвими для вирішення конкретного практичного завдання;

  • обґрунтування шляхів вирішення визначеної проблеми;

  • формування висновків за результатами виконаного дослідження.

У курсовій роботі студент повинен показати:

  • знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у бюджетній сфері;

  • уміння працювати з інформаційними джерелами, користуватись законодавчим та інструктивним матеріалом, викладати свою точку зору на проблемні питання та робити обґрунтовані висновки щодо вдосконалення бюджетного процесу;

  • здатність використовувати здобуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, застосовувати сучасну методику дослідження з використанням рисунків (графіків, схем, діаграм та ін.) і таблиць.

У курсовій роботі студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраної теми, показати розуміння призначення й організації відповідних процедур бюджетного процесу. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики бюджетних відносин. Якщо в економічній літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їх критичну оцінку та висловити свої міркування з даного приводу. Це сприятиме глибшому засвоєнню матеріалу.

Виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи охоплює кілька етапів:

  • вибір теми;

  • підбір літератури;

  • складання попереднього плану;

  • консультація з викладачем-керівником курсової роботи щодо уточнення плану курсової роботи;

  • затвердження плану курсової роботи;

  • виконання та оформлення курсової роботи;

  • передача завершеної курсової роботи на кафедру фінансів для реєстрації та рецензування;

  • оцінювання курсової роботи за встановленими критеріями;

  • захист курсової роботи.

Підготовка до виконання курсової роботи

Підготовку до написання курсової роботи починають з вибору теми. Студентам надається право самостійно вибрати тему із затвердженого переліку. Вибрана тема і план роботи повинні бути узгоджені з керівником курсової роботи.

Обравши тему, студент має чітко визначити мету курсової роботи, підібрати відповідну наукову літературу та нормативно-інструктивні матеріали.

Літературні джерела студент підбирає самостійно. Роботу з літературою потрібно починати зі складання повного списку книг, статей, нормативних документів з обов’язковим посиланням на джерело. Для складання цього переліку рекомендовано використовувати такі каталоги:

  • систематичний каталог наукової, навчальної та довідкової літератури університетської бібліотеки;

  • каталог періодичних видань, довідників і нормативних матеріалів університетської бібліотеки;

  • систематичні каталоги інших бібліотек.

Значна кількість публікацій з фінансових питань міститься в українських фахових виданнях «Фінанси України», «Світ фінансів», «Наукові праці НДФІ», «Економіка України», «Вісник Тернопільського національного економічного університету», «Економіка, фінанси, право», а також у газетах «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Бізнес», «Дзеркало тижня» та ін. Нормативно-правові акти оприлюднюються у «Відомостях Верховної Ради України», інших періодичних виданнях, на веб-сайтах Верховної Ради України та органів державної виконавчої влади.

Статистичну інформацію можна знайти у спеціальних виданнях та на веб-сайтах Державної служби статистики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної податкової служби України.

На основі вивчення спеціальної літератури, нормативних документів, статистичних збірників студент складає план курсової роботи (можливо, в кількох варіантах), який погоджує з керівником курсової роботи.

План – це основа роботи, тому його складання є одним із найважливіших етапів її підготовки. План повинен відобразити напрями дослідження обраної теми, логічний зв’язок між її окремими складовими чистинами, проблемну постановку окремих питань. Із складеного плану видно, наскільки студент розібрався в обраній темі, як він зрозумів проблему в цілому і зумів виділити суттєві, головні напрями дослідження. Від правильно складеного плану багато в чому залежить і кінцевий результат виконаної роботи.

Після узгодження плану студент приступає до написання курсової роботи.

Під час написання роботи план може уточнюватись. Уточнення плану погоджуються з керівником курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]