Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bezpeka_na_transporti.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Тема: Забезпечення безпеки життєдіяльності туриста на транспорті

План

  1. Дороги. Автомобільний транспорт

  2. Залізничний транспорт

  3. Повітряний транспорт

  4. Водний транспорт

  1. Дороги. Автомобільний транспорт

Транспорт займає одне з важливих місць у складі туристичної індустрії. Правильність вибору виду транспорту для перевезення багато в чому визначає ефективність подорожі і досягнення мети. Всі способи пересування і методи використання транспортних засобів, придатні для формування туристичної послуг, є предметом туристичної діяльності. Турист зацікавлений в найкоротший термін прибути до місця або в країну призначення і здійснити подорож даним туристичним центром або регіоном за мінімальний час.

Дороги

Сьогодні автомобільні дороги-обличчя будь-якої розвиненої країни, важливий елемент економіки країни. В спорудження і експлуатацію доріг вкладаються величезні кошти. Автомобіль для людей в цих країнах став не розкішшю, а повсякденним засобом зручного, швидкого і безпечного пересування, причому засобом пересування з комфортом і задоволенням.

Одно смугові дороги швидко вичерпали свою пропускну спроможність, почали будуватися багато смугові дороги. За сучасними вимогами дорога повинна бути достатньо широкою, багатосмуговою, з гладким і твердим покриттям, з дорожньою розміткою та інформаційними покажчиками.

Дорожні знаки і покажчики. Всі дороги в туристичних центрах і містах оснащені розвиненою системою дорожніх знаків і інформаційних покажчиків, що полегшують рух по автомагістралях. Дорожні знаки та показники стандартизовані національними і міжнародними правилами дорожнього руху за розмірами, формами і символікою. У туристичних центрах і розвинених країнах на трасах звичайно застосовуються міжнародні знаки і написи. Проте слід враховувати, що при значній спільності національних систем дорожнього руху дорожні знаки та інформаційні покажчики мають відмінності, які турист-водій повинен вивчити і дотримувати. Якщо місцева (швидше за все державна) мова має шрифт, істотно відмінний від латиниці, то всі написи дублюються на місцевій мові і в латиниці.

Дорожні знаки і покажчики відносяться до всіх учасників дорожнього руху, у тому числі і пішоходів. Туристам, що прибувають з інших країн, слід ретельно пояснювати правила і покажчики. Цей захід – з ознайомлення туристів з системою і правилами дорожнього руху – входить обов’язковим елементом в обсяг інструктажу туристів перед поїздкою і в її процесі. Для туристів практично у всіх програмах турів передбачається вільний час – пішохідні прогулянки туристичним центром або використання місцевого транспорту. Достатнє знання правил дорожнього руху і їх дотримання – необхідна і важлива умова забезпечення безпеки туристів.

Шосейні дороги для швидкісного пересування – споруди складні і масштабні. Як правило, це широка багато смугова магістраль з розділеними смугами руху. Формування дороги обирається так, щоб виключити круті підйоми, спуски і повороти. При перетині доріг влаштовуються рівневі розв’язки, віадуки, мости, що виключають перетинання потоків руху транспорту.

Швидкісні дороги будуються так, щоб виключити перетин і транзитне проходження через міста і населені пункти. Якщо шосе проходить через населений пункт, то будується спеціальна об’їзна або дорога з під’їзними шляхами в населений пункт. Це підвищує економічні характеристики населеного пункту (відсутність шумності, загазованості), знижує перевантаженість транспортом головних магістралей і, головне, підвищується безпека для мешканців місцевостей.

Автобаншвидкісна автомагістраль, представляє чотирьохсмугові в кожну сторону швидкісні автомагістралі, на яких немає обмежень швидкості (рекомендована швидкість 130 км/год.). Ліміт швидкості 100 км/год. Встановлений для автомобілів з причепами і загальною вагою більше 2,8 т. Для легкових авто машин з причепами і трейлерами ліміт швидкості на автобанах – 80 км/год. У містах і населених пунктах загальне обмеження швидкості руху транспортних засобів – 60 км/год. Всі водії і пасажири двоколісних транспортних засобів, які рухаються зі швидкістю 24 км/год., повинні мати захисний шолом. Діти віком молодше 12 років не можуть перевозитись на передньому сидінні легкового автомобіля.

Дороги обслуговуються спеціальною дорожньою службою, що здійснює очищення дорожнього покриття від бруду та снігу, необхідний ремонт покриття і пристроїв безпеки. Уздовж доріг є численні станції обслуговування автомашин і мотелі, магазини і пункти харчування, спеціальні майданчики для відпочинку. Дороги обладнані телефонним зв’язком для оперативного виклику служби правопорядку або ремонтної служби.

Швидкісні автостради мають смуги безпеки до 50 – 100 м з кожної сторони дороги, іноді встановлюється огорожа у вигляді сітки від тварин, в населених пунктах вмонтовуються величезні 3 – 5-метрові шумозахисні щити. В кожній країні існує спеціальна служба дорожньої автоінспекції (ДАІ), яка стежить за дотриманням правил дорожнього руху, дотримання ліміту швидкості, а для вантажівок і автобусів – ліміту безперервної їзди одного водія, виїжджає на місце ДТП.

На автострадах заборонена зупинка і стоянка транспорту, за винятком вимушеної. Для планової зупинки передбачаються спеціальні (іноді платні) стоянки, обладнані туалетами, пунктами харчування тощо. На великих автострадах організовується дорожня служба допомоги автомобілістам.

Автобуси забезпечуються тахографами, на яких відображається швидкісний режим і час руху. Через встановлений проміжок часу водії зобов’язані відпочивати. Поліція перевіряє правила і штрафує порушників правил руху, якщо таке з’ясовується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]