Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bezpeka_na_transporti.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Порушення правил безпеки руху автомототранспорту

Зростання кількості автомобілів призводить до підвищення інтенсивності руху на дорогах. У зв’язку з цим значно ускладнюються проблемами забезпечення безпеки руху.

Травматизм при дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) – одне з найбільш частих лих людства. Досвід всіх країн показує що найкращим заходом захисту від ДТП є дотримання правил безпечного руху.

Ходити можна тільки тротуарами, а якщо тротуару немає, йти лицем до рухомого транспорту – тоді не тільки водій побачить пішохода, але і пішохід – водія.

До ДТП відноситься також і наїзд на пішохода велосипеда або мотоцикла, а самі велосипедисти – сильне джерело напруженості для всіх інших водіїв.

Для тих, хто виявився свідком або учасником ДТП є декілька обов’язкових правил:

  • за будь яких обставин не залишати потерпілого без допомоги (залишення в небезпеці – злочин, який карається кримінально);

  • негайно повідомити про подію в ДАІ (це не обов’язково, якщо в ДТП немає жертв, а у водія немає претензій один до одного);

  • зберегти всі сліди події (якщо не можна організувати об’їзд, водії зобов’язані скласти схему розташування всіх предметів і слідів на дорозі, підписати схему у свідків з адресами і телефонами і лише після цього прибрати машини з дороги);

  • свідок наїзду або аварії, при якій водій сховався, повинен запам’ятати і тут же записати номер, марку, колір і будь які прикмети машини і водія, і надавши допомоги потерпілим, передати відомості в ДАІ.

Порушення правил безпеки руху автомототранспорту і міського електротранспорту приводять до дорожньо-транспортних пригод. ДТП відноситься злочинів проти громадської безпеки, громадського порядку і здоров’я населення. Визначальним моментом при кваліфікації названих правопорушень є наслідки, до яких відносяться: спричинення смерті або тілесних ушкоджень людям; пошкодження транспортних засобів; псування або втрата вантажу; спричинення іншого істотного матеріального збитку. За відсутності таких наслідків наступає адміністративна відповідальність.

Більшість ДТП відбуваються в результаті неправильний дій водіїв або інших працівників транспорту. Їх причинами можуть бути і дії (або бездіяльність) інших осіб – пішоходів, велосипедистів, пасажирів, а також несправності транспортних засобів, незадовільний стан доріг тощо.

Права та обов’язки водія транспортного засобу. Водій повинен: не допускати випадків керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, у хворобливому, втомленому стані, під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також не передавати керування транспортним засобом осіб, яка перебуває у такому стані; перевірити перед вирушенням у дорогу технічний стан транспортного засобу та стежити за ним у дорозі; своєчасно подавати транспортний засіб на державний технічний огляд; під час руху на автомобілі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутим, на мотоциклі – в застебнутому мотошоломі; надавати переважне право для проїзду транспортним засобом із виключеними синіми або червоними проблисковими маячками та спеціальними звуковими сигналами; надавати переважне право руху пішоходу, який знаходиться на пішохідній доріжці (зебрі ). У цьому разі водій зобов’язаний надати можливість пішоходу безпечно перейти дорогу, вулицю; вживати заходів щодо збереження чистоти автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів та смуг відчуження, у тому числі з боку пасажирів.

Права і обов’язки пішохода. Пішохід, тобто особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь – яку роботу (до пішоходів належать також особи, які рухаються в інвалідних колясках без двигунів, ведуть велосипед, мопед чи мотоцикл, везуть санки, візок, дитячу або інвалідну коляску), має право: на пріоритетне перетинання проїзної частини по позначених пішохідних переходах; при відсутності в зоні видимості переходу чи перехрестя переходити дорогу, вулицю, залізничний переїзд під прямим кутом до краю проїзної частини на дільниці, де вона добре проглядається в обидві сторони; вимагати від державних та місцевих органів влади, власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів створення необхідних умов для забезпечення безпеки руху. Пішохід зобов’язаний: рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях, а в разі їх відсутності – по краю проїзної частини автомобільної дороги чи вулиці; перетинати проїзну частину автомобільної дороги, вулиці на пішохідних переходах, а в разі їх відсутності – на перехрестях лінії тротуарів і узбіч; керуватися сигналами регулювальника та світлофора в місцях, де дорожній рух регулюються; не затримуватися і не зупинятися без необхідності на проїзній частині автомобільної дороги, вулиці і залізничному переїзді; не переходити проїзну частину автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, поза пішохідними при наявності роздільної смуги, а також у місцях, де встановлені пішохідні чи дорожні огородження; стримуватися від переходу проїзної частини при наближенні транспортного засобу з включеними проблисковим маячком та спеціальним звуковим сигналом; не виходити на проїзну частину із-за нерухомого транспортного засобу або іншої перешкоди, що обмежує видимість, не переконавшись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

Обов’язки та права пасажира. Пасажир, тобто особа, яка користується транспортним засобом, але не причетна до керування ним, зобов’язаний: здійснювати посадку в транспортний засіб лише із спеціального майданчика, а в разі його відсутності – з тротуару чи узбіччя; здійснювати посадку і висадку лише після повного припинення руху транспортного засобу; не відволікати увагу водія від керування транспортним засобом; під час руху на автомобілі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутим, а на мотоциклі – в застебнутому мотошоломі. Пасажир при користуванні транспортним засобом має право на: безперечне перевезення себе і багажу; відшкодування заподіяних збитків; своєчасну і точну інформацію про умови і порядок руху.

Технічний стан транспорту. До технічного стану і оснащення автобусів висуваються підвищені вимоги. Їхній технічний стан чітко регламентуються нормами, інструкціями і правилами, у тому числі і міжнародними, якщо здійснюються міжнародні транспортування. Наприклад, автобуси повинні мати габарити, що не перевищують розмірів, встановлених міжнародними стандартами, навантаження на вісь, що не перевищують певні показники, мати належні номерні знаки, знаки країни, водій зобов’язаний мати міжнародні водійські права, документи ( технічний паспорт на автомашину, страховку, документи, які дозволяють перетин кордону і транзит, ліцензії на право здійснення пасажирських перевезень та інші).

При отриманні ліцензії на міжнародні пасажирські транспортування і огляді транспортних засобів в автоінспекції велика увага приділяється технічному стану машин і відповідності їх міжнародним вимогам, наприклад, в частині екології: - рівню вмісту шкідливих домішок у вихлопних газах.

Найважливіший аспект – це норми безпеки, які встановлюються міжнародними правилами. Пасажирські автобуси повинні мати три роздільні гальмівні системи і систему анти блокування коліс. На гірських дорогах повинні бути ремені безпеки для кожного крісла пасажира. Особливі вимови висуваються до міцності скла, наявності аварійних люків для екстреного аварійного виходу пасажирів. У автобусах на доступних місцях повинні бути попереджувальні написи і спеціальний молоток для розбивання скла під час аварії для забезпечення виходу пасажирів. Підвищені вимоги встановлені до стану шин з розрахунку їх зносу. Водій повинен бути відгороджений від пасажирського салону перегородкою. Кожний автобус має дути оснащений аптечкою, вогнегасником. Водій і супроводжуючий повинні мати стільникові телефони. Підвищені вимоги висуваються до загального санітарного стану салону, наявності чистих півголівників, відсутності вібрації, проникнення в салон вихлопних газів( чистота повітря регламентується стандартними та міжнародними нормами). У салоні система опалювання і кондиціонування повітря повинна стійко підтримувати мікроклімат в межах 22-24 с. Корпус салону автобуса повинен бути забезпечений шумозахистом, особливо в ділянці розташування двигуна. Гучність у салоні не повинна перевищувати 70 Дб. Салон повинен бути захищений від проникнення вихлопних газів двигуна.

На дальніх рейсах автобус зазвичай обслуговують два водія. Супроводжуючий регулярно по телефону сповіщає фірму про хід руху і колізії, пов’язані з поломками машини або надзвичайними обставинами. За традицією водій повинен мати належну кількість грошей( краще всього у вигляді кредитної карти) для можливого ремонти. За достатньо налагоджених відносинах з партнерами автобусна фірма має домовленості щодо обслуговування технічних засобів за наміченим маршрутом руху та у разі серйозної помилки висилає автобус на відміну аварійного. На автозаправних станціях є туалети, кафетерії, невеликі магазини з великим асортиментом дорожніх і туристичних товарів. Згідно з нормами, під час заправки паливом на автозаправній станції туристи повинні вийти з автобуса.

Автобусний маршрут заздалегідь ретельно готуються тур оператором спільно з автобусним підприємством, складаються карта руху, маршрутні листи, прокладається траса і указуються стан дорожнього покриття, рекомендовані швидкості руху. Маршрут туру за необхідності узгоджується із службою дорожнього руху, наприклад в питаннях організації зупинок транспорту для посадки \ висадки пасажирів, організації виходу туристів тощо. Під час перевезення організованих груп туристів у водія повинен бути поіменний список туристів. Обслуговуючи туристичні групи, водій автобуса не має права підсадки пасажирів або сторонніх осіб по ходу туристичного маршруту.

У разі недотримання правил транспортування і створення небезпеки для інших пасажирів ( хвороба, недотримання правил, провезення заборонених предметів тощо ) даний пасажир може бути знятий з рейсу і висаджений на найближчій зупинці без права вимоги повернення йому оплати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]