Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
b2b_lect_2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Тема. Електронні ринки

Електронним ринком вважається такий Web-вузол, що на­дає можливість продавцям і покупцям взаємодіяти один з од­ним, обмінюватися ідеями, влаштовувати аукціони, проводити трансакції, поповнювати запаси, координувати постачання та їх виконання. Інтегруючи весь ланцюжок комплектації, елек­тронні ринки перевизначають шляхи розвитку бізнесу і харак­тер взаємодії бізнес-партнерів.

За словами Kevin Jones, головного адміністратора компанії Net Market Makers, електронні ринки відкрили «нові можли­вості, оскільки ціни стали прозорими, а старі брокери-посеред-ники, які одержували свої доходи шляхом купівлі і продажу інформації, ніяк не сповіщаючи покупців і продавців, витісня­ються з ринку».

Електронні ринки несуть у собі потенціал, здатний рево­люціонізувати компанії і цілі галузі. Вони вносять зміни в про­цес постачання, об'єднують розрізнені раніше ланцюжки ком­плектації, приносять відчутну економію на обсягах закупівлі, активізують діяльність покупців і продавців, уможливлюють динамічне встановлення ціни і сегментування покупців до дрібних груп.

Ринки як інститути укладання угод між покупцями і про­давцями відомі з давніх часів. Електронні ринки не змінили ос­новних концепцій ринкових відносин, а визначили новий спосіб їхнього здійснення. Нижче наведені ключові характеристики, покладені в основу диференціації електронних ринків.

1. Орієнтація на споживача

Ринки В2В здійснюють on-line трансакції між підприємствами, організаціями і державними установами. Рин­ки В2С проводять електронні операції між компаніями та їх індивідуальними споживачами.

2. Канали здійснення

Компанії можуть здійснювати електронні угоди безпосеред­ньо одна з одною чи за допомогою посередників.

Прикладом компанії першого типу можна вважати вірту­альне підприємство AutoXchange, створене спільними зусиллями гіганта автомобілебудування Ford Motor Company та IT компанії Oracle з метою об'єднання по­стачань для автомобільного виробництва в єдину систему і зміні процесу укладання угод корпорації Ford.

Компанії можуть також вибирати допомогу електронних посередників, до функцій яких входить створення і керування електронними ринками. Вони надають місце зустрічі покупців і продавців, за що стягують спеціальну плату чи комісійну винагороду.

Розрізняють три типи електронних ринків, організованих посередниками: контрольовані продавцями, контрольовані по­купцями і контрольовані нейтральними сторонніми ор­ганізаціями. Посередницька бізнес-модель передбачає генеру­вання доходу з таких джерел: оплата трансакцій, комісійні пла­тежі, рекламна діяльність, членські внески, ліцензійна оплата програмних продуктів та ін.

3. Економічні функції

Електронні ринки також розрізняються за виконуваними функціями та економічною роллю. Горизонтальні ринки пред­ставляють товари і послуги, спрямовані на задоволення певної потреби, наприклад, пошуку роботи на віртуальному ринку праці. Вони сфокусовані на виконанні конкретних функцій чи автоматизації певних процесів (логістики, страхування, прове­дення платежів) для різних галузей, їх досвід звичайно зосеред­жений навколо певного бізнес-процесу, що є горизонтальним, тобто трансформується легко на різні вертикальні ринки.

Вертикальні ринки пропонують товари і послуги для конкрет­них галузей або їх сегментів. Вони надають специфічну для даної галузі інформацію і враховують специфіку взаємин, що склалися в ній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]