Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
b2b_lect_2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Розрахункові сервіси електронних ринків

На думку аналітиків, успішний розвиток електронних ринків пов'язаний з розширенням спектра надаваних послуг. У цьому зв'язку пріоритетом для постачальників В2В-послуг стала розроб­ка і впровадження надійних технологій електронних платежів.

Наприклад, система електронного бізнесу Faktura.ru (нині «ЦФТ - Торгові площадки») об'єднала в єдиному комплексі найпотрібніші, безпечні й ефективні технології електронного бізнесу - електронні платежі, електронні рахунки, торгові майданчики, фінансове агрегування, захищену пошту, конструктор сайтів. (У рамках системи Faktura.ru банки здатні надавати послуги •«Електронні платежі», «Електронні рахунки», «Фінансове агре­гування», «Кредити», «Торгові майданчики», «Бюджет ком­панії», «Конструктор Web-сайтів».

На базі технології Faktura створений торговий майданчик для учасників російського ринку торгівлі металом www.metal-com.ru і майданчик Союзу цукровиробників Росії www.rossahar.ru, підписано договір з АКБ «Приватбанк» на створення майданчи­ка для українських підприємств.

Джерела доходу електронних ринків

Аналіз функціонування електронних ринків дозволив виділити чотири основних типи джерел доходу:

1. Операційний.

Трансакційні внески варіюють від 0,5% до 8% у залежності від складності проведених операцій. Дійсна тенденція його роз­витку полягає в переході від плаваючого курсу до єдиної ставки.

Передплатні внески полягають в оплаті одержання інфор­мації чи доступу До електронних ринків не залежно від здійснення трансакцій. Є найстабільнішим джерелом доходу для посередників на ринку В2В.

Оплата аукціонних послуг становить 1-3% від доходу, який генерується трансакціями. З метою зменшення ризику про­давців допускається оплата після здійснення трансакцій.

Членські внески використовуються при публікації в катало­гах інформації про компанії-виробники товарів і послуг. Оплата може досягати $ 15 тис. у розрахунку за одну компанію.

2. Функціональний.

Оплата реклами є найдавнішим і найрозповсюдженішим джерелом доходу електронних ринків і залежить від їх спе­цифіки. Останнім часом спостерігається скорочення питомої ва­ги цього виду доходу в загальній сумі доходів, а прогнози на майбутнє обіцяють його подальше зменшення.

Оплата публікації в каталозі. Інтеграція інформації про різних постачальників та їхню продукцію в єдиному каталозі має велику цінність для покупців. Однак ця інформація стає значимою за умови її класифікації відповідно до єдиних кодів і структури. Каталог систематизує інформацію, забезпечує її ак­туальність і можливість Систематизованого аналізу.

Оплата досліджень ринку. Посередники стягують оплату за збір, обробку й аналіз інформації про тенденції ринку і конкрет­ної галузі.

3. Доход сторонніх організацій.

Сторонні організації пропонують здійснення послуг, що ма­ють значимість як для організаторів, так і для учасників ринків, наприклад, забезпечення безпеки платежів, сертифікування якості, страхування угод і т.п.

4. Колабораційний.

Співробітництво може стати джерелом доходу при викори­станні потенційних переваг, що криються в галузевих ланцюж­ках додавання вартості.

CISLink, російський ринок товарів повсякденного попи­ту, стягує плату з виробників за розміщення торгових марок на сайті, що забезпечує безкоштовне розміщення прайс-листів для компаній-дистриб'юторів і сервіс для всіх користувачів.

Ринок медичної техніки і витратних матеріалів Medprom.ru надає послуги двох типів - з розміщення інформації учасників ринку і з доступу до неї. Кожна з цих послуг існує в платному і безкоштовному варіанті, що означає обов'язкову оплату за розміщення інформації або постачальником, або споживачем.

Електронний майданчик Metalcom.ru стягує з постачаль­ників комісію від суми кожної зробленої угоди і безкоштовно об­слуговує покупців.

Торгова система SibTorg.ru стягує вартість річної передпла­ти, а безкоштовний доступ до роботи із системою і виставлян­ня заявок надає тільки за умови розміщення прайс-листів ком­паній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]