Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
b2b_lect_2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Ринки, що знаходяться у власності консорціумів

Три найбільших американських виробники ав­томобілів (Daimler Chrysler, Ford Motor Company and General Motors) створили власні електронні ринки й об'єднали свої окремі ініціативи в одну - електронний ринок Covisint. Потім до них приєдналися гіганти автомобілебудування Renault S..A. (Франція) і Nissan (Японія) та провідні IT компанії Commerce One and Oracle.

Metalcom.ru (Металоторговці), e-Metex.ru (труби).

Переваги

Обсяги фінансування. Електронні ринки, що знаходять­ся у власності консорціумів, набагато вільніші у фінансуванні, ніж ринки інших видів власності.

Широта охоплення. Об'єднання великого числа великих компаній спричиняє приєднання всіх постачальників і спожи­вачів до електронного ринку. Transora

Кваліфікована експертиза. Transora

Провідне місце в галузі. Transora

Недоліки

Складність управління. Прийняття рішень пов'язане з необхідністю узгодження з усіма учасниками консорціуму. Transora

Конфлікти інтересів. Проблеми Covisint були пов'язані з вибором технологічних партнерів. (кожен виробник автомобілів наполягає на своїй власній про­грамі і пропонує своїх технологічних партнерів).

Монополізація галузі. Компанії-постачальники авто­мобільних деталей стурбовані тим, що велика трійка може зло­вживати своєю владою.

Механізми функціонування електронних ринків

Електронні ринки використовують кілька механізмів взаємодії між учасниками. Вибір механізму залежить від харак­теристик: продукту обміну і функції ціни (фіксована чи ди­намічна). Нижче наведені основні моделі функціонування елек­тронних ринків.

Каталог

Це база даних та інтерфейс, за допомогою яких відбу­вається пошук і вибір товару, оформлення замовлення на його придбання.

Створення професійних співтовариств і каталогу учасників є найбільш популярними моделями на сучасному російському й українському сегментах ринку електронної комерції.

(SibTorg.ru, UniversalPartner.ru, Rusbiz.com)

Аукціон

Створює вартість шляхом просторового об'єднання про­давців і покупців.

Ефективний у галузях нестандартної, старомодної чи складної для специфікації продукції. Також підходить для торгівлі старими товарами й устаткуванням, ціна якого викли­кає розходження між покупцем і продавцем.

Зміна ціни відбувається тільки в одному напрямку.

iTenders.ru, www.time-sport.ru, «Лесосека»

Біржа

Заснована на тимчасовому регулюванні попиту та про­позиції. Дані про попит та пропозиції, які надходять у загальну сисіему автоматично в режимі реального часу, порівнюються, і у випадку збігу умов поданих заявок система повідомляє про це контрагентів, складає й обробляє замовлення.

Використовується в основному для предметів споживання чи сировини продуктів, розмаїтість яких легко розрізнити за якою-небудь ознакою.

Застосовується в середовищі змінного попиту та пропозиції. Ефективна для регулювання надлишкового вироб­ництва і пікових вимог.

«Banana-Exchange», Lesprom.ru, eMatrix.ru, «Зерно Он-Лайн»

Бартер

Створює вартість шляхом об'єднання двох сторін, що во­лодіють майном взаємного інтересу.

Традиційно використовується в інфляційній економіці, яка характеризується слабкою місцевою валютою і є інструмен­том мінімізації ризику коливання валютного курсу.

Може використовувати інноваційні пропозиції, такі як обмін транспортними, рекламними й іншими послугами.

Наприклад, компанія Arbinet здійснює обмін послугами між телекомунікаційними компаніями.

Більшість торгових майданчиків реалізує кілька моделей електронних ринків. В усіх бізнес-моделях мова йде не тільки і не стільки про продаж інформації, скільки про гарантування ви­конання всіх елементів ланцюжка купівлі-постачання, почина­ючи від пошуку партнера і закінчуючи реєстрацією виконання всіх зобов'язань сторін щодо укладеної угоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]