Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AutoCAD.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Тема 1. Вступ. Загальні поняття про систему комп’ютерної графіки.

  1. Основні положення комп'ютерної графіки

  2. Системи автоматизованого проектування(сапр)

  3. Основні складові системи комп’ютерної графіки.

  4. Графічно-орієнтоване комп'ютерне програмне забезпечення

  5. Основи роботи з комп’ютерною графікою.

  6. Види комп’ютерної графіки

  7. Основні складові системи комп'ютерної графіки

  8. Графічні редактори

  1. Основні положення комп'ютерної графіки

Розвиток обчислювальної техніки, ви­нахід персональних комп'ютерів і графіч­них дисплеїв як технічних засобів відоб­раження графічної інформації привели до появи засобів генерації графічних зобра­жень і автоматизованого виконання крес­лень - комп'ютерної графіки.

Комп'ютерна графіка - сукупність методів і способів перетворення за допомо­гою комп'ютера даних у графічне зображен­ня і графічного зображення у дані (Дер­жавний стандарт України ДСТУ 2939-94. "Система оброблення інформації. Комп'ю­терна графіка. Терміни та визначення ").

Комп'ютерна графіка у технічному кресленні - це сукупність засобів і методів зв'язку конструктора з комп'ютером при розробці конструкторської документації.

2. Системи автоматизованого проектування(сапр)

Одним із важливих компонентів сучасного виробництва є системи авто­матизованого проектування (САПР). Комп'ютерна графіка, будучи підсисте­мою САПР (ГОСТ 27817-88), розв'язує найбільш трудомістку і важливу задачу САПР: автоматизація розробки і вико­нання конструкторської документації. Вона забезпечує створення, зберігання і обробку моделей геометричних об'єктів і їх графічне зображення за допомогою комп'ютера.

Використання комп'ютера в конст­рукторській діяльності значно полегшує У2 підготовку конструкторських та інших графічних документів, звільняючи конструктора від виконання рутинних і тру­домістких графічних операцій, скорочує термін виготовлення документів і покра­щує їх якість. При автоматизованому виконанні креслення створюється "елек­тронний" еквівалент креслення, а замість паперу і креслярських інструментів ви­користовується екран дисплея, клаві­атура і маніпулятор "миша".

В діалозі з комп'ютером можуть бути створені креслення як з використанням графічних примітивів, тобто неподільних графічних об'єктів: точок, відрізків, кіл, дуг і т.д., так і фрагментів раніше побудованих графічних зображень, наприклад, стан­дартних виробів, типових конструкцій і їх частин. Більш того, креслення можуть бути використані як елементи більш складних креслень, що значно полегшує роботу конструктора. Особливо ефектив­не використання комп'ютера при конст­руюванні виробів на базі параметрично заданих уніфікованих і типових елементів конструкцій. Задаючи значення пара­метрів, можна змінювати розміри і гео­метричну форму елементів, забезпечую­чи багатоваріантність графічних зо­бражень і креслень.

3. Основні складові системи комп’ютерної графіки.

Інший підхід до автоматизації кон­структорської діяльності полягає в створен­ні тривимірних геометричних моделей виробів і одержанні на їх основі зображень на площині. Саме в цьому напрямі йде розвиток сучасних систем комп'ютерної графіки.

На рис. Зображено поділ систем автоматизованого управління (САПР) залежно від їхнього функціонального призначення. До машинобудівних САПР можна віднести такі прикладні пакети, як Mechanical Desktop, КОМПАС, до архітек­турно-будівельних - archicad, Alphan, до дизай-нерсько-анімаційних - coreldraw, Adobe Ilustrator, ЗD Studio, до універсальних (популярних програмних продуктів без чіткого проблемного спрямування, які ча­стково поєднують усі попередні) можна зарахувати autocad, denebacad та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]