Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AutoCAD.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать
  1. Кутові розміри

Наносить розміри кутів, які можуть задаватися двома непаралельними пря­мими, дугою, двома точками на колі, трьо­ма точками. Викликається зі спадного меню Dimension —> Angular чи вибором відповідної кнопки-піктограми на палітрі інструментів Dimension.

Командна стрічка: Dimangular.

Запити: Select arc, circle, line or <specify vertex>: - вибрати дугу, коло, відрізок або натиснути клавішу ENTER. Для всіх варіантів відповідей, окрім ви­бору дуги, йдуть уточнювальні запити, а саме:

Для кола: Specify second angle endpoint: - потрібно вказати другу кінце­ву точку кута (за першу приймається точ­ка вибору);

Для прямої: Specify second line: - вка­зати другий відрізок;

Для <ENTER>: Specify angle vertex: - вказати вершину кута,

Specify first angle endpoint: - вказати першу точку,

Specify second angle endpoint: - вка­зати другу точку.

Після відповідних уточнень видається запит:

Specify dimension arc line location or (Mtext/Text/Angle): - потрібно вказати положення розмірної дуги або вибрати опцію.

Ключі команди аналогічні ключам ко­манди Dimlinear.

На рис. Показано способи нанесен­ня кутових розмірів. У двох випадках ви­значено кут між непаралельними прями­ми, у третьому визначено кут між двома точками перетину кола з діагоналлю квадрата (180°).

  1. Робота з шаблонами

Під шаблоном можна розуміти ство­рену заздалегідь заготовку для багатора­зового застосування у процесі виконання креслень, збережену у відповідному фай­ловому форматі.

Розглянемо виконання шаблона з ос­новним написом. Його наявність часто є обов'язковою для оформлення конструк­торського документа. Основний напис регламентується за ГОСТ 2.104-68.

У результаті матимемо контур для таб­лиці основного напису. На рис. А,б зображено вигляд вікна креслення і таблиці.

Далі присвоїмо усім лініям шару 0 вагу 0,3 мм. Потім, не створюючи іншого шару, слід виділити ті лінії, які на шаблоні ма­ють бути товщими і на палітрі Object Properties задати їм товщину ліній 0,6 мм.

Далі розмістимо надписи у таблицю. Для їх створення можна використати ба­гаторядковий текст. Задамо наперед тек­стовий стиль зі шрифтом Times New Roman (звичайний) з висотою символів 2,5 та кутом їх нахилу 15°. Контур тексто­вого прямокутника задається по всій ши­рині клітинки, а після введення тексту у закладці Properties у списку Justification (Вирівнювання) слід вибрати Center MC(центрований відносно сере­дини текстового прямокутника). Для надписів Розроб., Перев., Т.контр., Н.контр., та Зате, тип вирівнювання ви­бирається Middle Left ML (вліво та посередині відносно висоти текстового прямокутника).

Після успішного введення тексту ос­новний напис матиме вигляд, зображений на рис..

Зберігаємо отримане зображення як шаблон. Для цьо­го вибираємо у спадному меню File —> Save As. Відкриється діалогове вікно Save As . У списку Files of type вибере­мо тип файлу autocad Drawing Template (*/dwt). Файли шаблону мають роз­ширення dwt, і записуються у підкаталог Template розташування на диску програ­ми autocad. За умовчанням діалогове вікно Save As зберігає файли саме у цей каталог, звідси програма і зчитує їх при своєму запуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]