Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Моделювання поведінки споживача при зміні доходу. Крива “дохід-споживання”, її економічний зміст. Закони Енгеля.

Реакція споживача на зміну доходу

Ми завжди думаємо , що людина може все придбати. Але щоб придбати якись товар, потрібно знати його ціну і зважати на те, чи вистачить нам власних грошей. Ще однією особливістю доходу споживача є те, що коли споживач отримує більший дохід то одночасно він вибиратиме товари кращої якості і навпаки.

Характер кривої "дохід - споживання" буде залежати від кількох чинників товару:

- нормальні товари;

- неякісні товари;

- нейтральні блага.

Нормальні товари ( товари нормальної споживчої якості) - це такі види товарів, які споживач споживає найчастіше тоді, коли зростає реальний його дохід. В такому випадку крива дохід - споживання матиме зростаючий характер.

Неякісні товари ( товари низької споживчої вартості ) - це такі види товарів, які споживач старається споживати менше при збільшенні його доходу). В такому випадку крива дохід - споживання матиме спадний характер.

Є ще окрема група товарів нейтральні товари ( це переважно дешеві товари і зміна доходу споживача суттєво не впливає на споживання цього товару. До таких товарів ми можемо віднести сіль, сірники та інші). В такому випадку крива дохід-споживання матиме вигляд вертикальної прямої.

Перший закон Енгеля формується так: при незмінних цінах на всі товари та послуги частка сімейного бюджету, що витрачається на продукти споживання, має тенденцію до зменшення лише за умови зростання доходів сім'ї.

Другий закон Енгеля формується так: споживання освітніх, медичних, юридичних послуг і послуг , які пов'язані з відпочинком, буде мати тенденцію зростати швидше, ніж зростають доходи споживача

2. Реакція споживача на зміну ціни товару

Всі ми добре знаємо, що на рівень споживання товарів та послуг впливає не лише дохід споживача, а і ціна даного товару.

Коли ціна товару зростає , а дохід споживача лишається незмінним, то споживання певного виду товару звичайно що зменшиться. Тобі із збільшенням ціни на товари потрібно щоб і дохід збільшувався. Ще одна властивість попиту говорить, що коли ціна на товари збільшується, то і споживання його збільшується.

3. Ефект заміни та ефект доходу та їх взаємодія

Ефект доходу - це зміни у споживанні товару, які були викликані зміною доходу споживача при різких змінах цін.

З цього випливає основне правило: якщо ціна на певний товар змінюється ( товар стає дорожчим) то споживач від наступних повинен відмовитися, а якщо товар стає дешевшим, то споживач за той самий бюджет має можливість придбати більше товарів. Тим самим зменшення ціни на товари призводить до того, що зростає реальний дохід споживача.

Ефект заміщення - це результат заміни одного товару який споживає споживач на інший під впливов ціни.

Суть цієї теорії полягає в тому, що якщо ціна на товар зростає, то споживач шукає шляхи аби замінити попередній товар на інший - дешевший.

  1. Попит та пропозиція в рівноважній моделі. Цінові і нецінові фактори поведінки попиту і пропозиції.

Ринковий попит залежить від багатьох чинників зовнішнього середовища таких,як ціна,смаки споживачів,кількість покупців,дохід споживачів,ціни на суміжні товари,міра задоволеності певної потреби чи її гострота,погодні умови ,сезон,міжнародне чи політичне становище.Усі переліченні вище чинники,окрім ціни,належать до категорії нецінових.

В економічній теорії залежність попиту від названих факторів,що його визначають називають функцією попиту.В загальному вигляді функція попиту має такий вигляд: D=f(P,L,K,M….), де D-обсяг попиту на товар;P,L,K,M-фактори,що визначають обсяг цього попиту.

Визначальний і найбільш сильний вплив на обсяг попиту має ціна.Тому для вивчення функції попиту за ціною ми припустимо,що всі інші чинники залишаються незмінними.Тоді D=f(P).

Потрібно зважити на те ,що зв'язок попту з ціною не є простим,одностороннім.Тобто не лише ціна впливає на обсяг попиту,але й попит визначає ціну товарів.Залежність між рівнем ціни на товар та обсягами попиту на нього можна зобразити графічно:

Крива попиту. Р — це ціна, Q — це кількість.

Графічне зображення даної залежності називається кривою попиту.Таким чином ,суть закону попиту полягає в тому,що обсяг попиту знаходиться в оберненій залежності від рівня цін,тобто,із зростанням цін на товар,попит на нього падає,а при зменшенні ціни-попит має тенденцію до зростання.

Характеризуючи залежність ціни і попиту варто виділити такі споріднені,але не тотожні поняття,як:зміщення по кривій попиту;зміщення кривої попиту.

Зміщення по кривій попиту відображає динаміку змін обсягів попиту залежно від рівня ціни при умові кількісної і якісної стабільності усіх інших цінників.

Зміщення кривої попиту відбувається в тому випадку,коли у механізм взаємодії ціни та попиту втручається інший додатковий чинник.Таким чинником може виступати,приміром,дохід отриманий споживачем.Графічно явище «зміщення кривої попиту» можна представити таким чином.

Базове положення кривої попиту D відображає певну залежність між ціною і обсягом попиту.У випадках D1 та D2 відбувається зміщення кривої,що є наслідком зміни обсягів доходу,що є у розпорядженні споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]