Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Фінанси міжнародних корпорацій: сутність, функції та особливості організації.

В переважній більшості країн з ринковою економікою існує три основні форми організації бізнесу: індивідуальна власність; партнерство; корпорація. Індивідуальна власність як форма бізнесу охоплює найбільшу кількість підприємств, але корпоративна форма переважає за розмірами продажів, майна, прибутків і внеску до національного доходу держав. Проте, основною формою організації капіталу й виробництва в сучасній ринковій економіці є корпорація.

Корпорація – це підприємство, створене законом; воно володіє майном і бере на себе зобов’язання. Важливою рисою даної форми організації і ведення бізнесу є те, що корпорація існує незалежно від її власників (акціонерів). Відповідальність власників обмежена лише їх капіталовкладеннями.

Однією з визначальних характеристик міжнародних корпорацій є їх здатність, на відміну від національних, пересувати гроші та прибутки між своїми філіалами з допомогою трансферних механізмів. Ці механізми охоплюють трансферні ціни на товари і послуги, що експортуються або імпортуються, внутріфрмові кредити, платежів дивідендів, прискорення або гальмування внутрікорпораційних платежів, плату за технології та гонорари. Все це суттєво впливає на формування структури прибутків та фондів усіх підрозділів міжнародної корпорації.

Сукупність усіх механізмів, за допомогою яких здійснюється внуріфірмовий рух фінансових потоків, називається фінансовою системою міжнародних корпорацій.

У широкому розумінні фінанси міжнародних корпорацій охоплюють не тільки внутріфірмові трансакції, а й усі зовнішні фінансові зв’язки та інструменти взаємодії із світовим фінансовим середовищем.

Основні функціональні завдання фінансової системи міжнародної корпорації полягають в наступному:

    • максимізація консолідованого доходу, що залишається після сплати податків;

    • мінімізація глобальних податкових платежів компанії;

    • правильне позиціювання доходів фірми, потоків її готівки та наявних фінансових ресурсів.

Принципи організації фінансів корпорацій тісно пов’язані з метою і задачами їх діяльності. Тому основними принципами організації фінансів корпорацій є:

    • саморегулювання діяльності міжнародної корпорації;

    • самоокупність і самофінансування;

    • розподіл джерел формування обігових коштів на власні та запозичені;

    • наявність фінансових ресурсів.

Розвиток міжнародних корпорацій напряму залежить від правильно організованої фінансової діяльності і в її межах кредитної та інвестиційної діяльності. Тому, важливим в даному напрямку є вироблення принципів фінансової, інвестиційної і кредитної стратегії, метою якої є:

  • консолідація структурних підрозділів по відношенню до сплати податків;

  • створення додаткових виробничих потужностей в результаті злиття підприємств;

  • реалізація єдиної політики і здійснення контролю за дотриманням загальних інтересів корпорації;

  • прискорення процесу диверсифікації;

  • організація внутріфірмових інвестиційних потоків;

  • централізація участі в капіталі інших підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]