Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

5.10.7.3. Інкубація яєць

Успіх інкубації залежить від біологічної цінності яєць, режиму інкубації, умов збирання, зберігання й їх транспортування .

Зберігають інкубаційні курячі та індичині яйця у вертикальному положенні, тупим кінцем доверху, не більше шести днів; качині - у горизонтальному положенні не більше восьми днів; гусячі - не більше десяти днів.

Зберігати яйця в яйцескладі рекомендується за температури 8-120С і відносній вологості повітря 75-85%. У яйцескладі інкубаторів яйця сортують, переглядають на овоскопі і придатні для інкубації укладають в інкубаційні лотки.

Увесь технологічний процес одержання молодняку сільськогосподарської птиці відбувається в інкубаторах, де створюються оптимальні умови для виведення молодняку. Використовують інкубатори типу "Універсал" ("Універсал-45", "Універсал-50", "Універсал-55") і ІКП-90 "Кавказ". Річна пропускна можливість інкубатора "Універсал - 45" становить близько 625 тис. яєць.

Вихід курчат з яйця триває з 20-го до 21-го дня включно, каченят та індичат - з 26-го до 28-го дня, гусенят - з 28-го до 30-го дня інкубації.

У сучасних інкубаторах яйця обігрівають нагрітим повітрям. Температуру на поверхні курячих яєць у перші 10 діб інкубації підтримуть на рівні 38,5-38,8оС, з 11-ї до 16-ї доби - 37,5-38,6°С, з 17-ї до 21-ї доби - 37-37,5оС. Відносна вологість - 50-60%. У період виводу її підвищують до 60-70%. У повітрі інкубатора повинно бути 21% кисню і не більше 0,3% вуглекислоти. Нормальний склад повітря в інкубаторі забезпечує 4-9-кратний його обмін на годину.

Біологічний контроль є важливим засобом управління процесом інкубації. Він включає періодичний перегляд яєць на овоскопі, визначення їх усушки шляхом зважування, розкриття яєць з живими зародками, паталого-анатомічний аналіз загиблих зародків, аналіз показників інкубації та оцінка добового молодняку.

У період виводу молодняк з інкубатора вибирають 2-3 рази. Починають це робити тоді, коли 50-60% пташенят вилупляться та обсохнуть. Передають на вирощування не пізніше, ніж через 10-12 годин після виймання з інкубатора, розміщуючи його у спеціальних ящиках. Вони розраховані на 25 курчат, 15-20 каченят, індиченят або 10 гусенят. Кожний ящик встановлюють у спеціальну кімнату з температурою повітря 18-200С та вологістю 60-65%.

Виведений молодняк сортують. Відбирають здоровий молодняк, який придатний для вирощування. Він рухливий, стійкий на ногах, швидко реагує на звук. У нього м'яке, підібране черево з загоєною пуповиною, чиста клоака, блискучі очі, добре пігментований пух, крила щільно притиснуті до тулуба, кіль грудної кістки пружний.

5.10.8. Технологія виробництва м’яса птиці

Основним джерелом, збільшення виробництва і підвищення якості м'яса птиці є спеціалізоване вирощування м'ясного молодняку: курчат-бройлерів, качок, гусей, індиків. Воно ґрунтується на застосуванні прогресивних безпересадкових, малозатратних технологій за різними системами утримання, потоковим цілорічним інтенсивним виробничим процесом, безвідходними чи маловідходними технологіями з використанням відповідного технологічного обладнання. Це забезпечує високу продуктивність праці при найменших її витратах на одиницю виробленої продукції.