Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

18. Вміст мікроелементів у солях

Елемент

Назва солі та її формула

В 1 г солі міститься елементу, мг

На 1 г елементу використовують солі, г

Залізо

Сірчанокисле залізо (FeSO4*7Н20)

201

4,98

Кобальт

Хлористий кобальт (СоСl2*6Н20)

248

4,04

Мідь

Сірчанокисла мідь (СuSО4*5Н2О)

254

3,93

Марганець

Сірчанокислий марганець (МnSO4*7Н20)

227

4,40

Молібден

Молібденовий натрій (Nа2МоО4*2Н2О)

397

2,52

Цинк

Вуглекислий цинк (ZnСО3)

Хлористий цинк (ZnСl2)

521

480

1,92

2,08

Йод

Йодистий калій (КJ)

480

1,31

3.2.8. Азотисті синтетичні сполуки

Азотисті синтетичні сполуки (карбамід, карбамідний концентрат, амонійні сполуки мінеральних й органічних кислот) можна використовувати для поповнення недостачі протеїну в раціоні жуйних тварин.

Ефективність використання азоту білків, амідів корму, а також синтетичних сполук залежить від швидкості їх розщеплення до аміаку мікрофлорою рубця. Чим повільніше утворюється аміак із них, тим повніше він використовується мікрофлорою для синтезу білків їх тіла.

Азотисті синтетичні сполуки майже у 6-8 разів швидше розщеплюються у рубці до аміаку, ніж природні сполуки. Це може викликати надмірне утворення аміаку у рубці, який всмоктується у кров, проникає у печінку і там знешкоджується, перетворюючись в інертну речовину - сечовину, а потім через нирки виводиться з організму. Якщо всмоктування аміаку з рубця перевищує здатність печінки до перетворення його в сечовину, то виникає отруєння тварин. Щоб не допустити цього, необхідно дотримуватись умов безпечного використання азотистих синтетичних сполук. Краще їх використовувати у складі комбікормів, гранульованих кормосумішок, амідних концентратів, включати до силосної маси при силосуванні кормів, багатих цукрами.

3.2.9. Комбікорми, білково-вітамінні добавки, премікси

Комбікорми - це кормові суміші, що виготовлені за науково обгрунтованими рецептами для певних груп тварин у відповідності з фізіологічною потребою та нормами годівлі цих тварин.

Застосування комбікормів сприяє кращому засвоєнню поживних речовин (на 6-8%), підвищенню продуктивності тварин (на 10-15%) і птиці, поліпшенню відтворної здатності плідників, зменшенню витрат корму на одиницю продукції та зниженню її собівартості.

Високого рівня використання поживних речовин у комбікормах досягають завдяки правильному підбору кормів (компонентів), оптимальному співвідношенню поживних речовин та підвищенню їх повноцінності.

У комбікормах протеїн має більшу повноцінність завдяки створенню бажаного співвідношення амінокислот, що досягається взаємним доповненням кормів, які входять до суміші, а також внесенням окремих синтетичних амінокислот (лізину, метіоніну, триптофану та ін.).

Комбікорми виготовляють з різноманітної сировини. Використовують корми рослинного, тваринного та мікробіологічного походження, а також мінеральні, синтетичні та інші біологічно активні добавки.

Всі інгредієнти, що використовуються для виготовлення комбікормів, повинні бути високої якості. Комбікормова промисловість виробляє великий асортимент комбікормів, які поділяються на повнораціонні, комбікорми-концентрати, комбікорми спеціального призначення.

Повнораціонні комбікорми - це науково обгрунтовані суміші різних кормових продуктів, що повністю забезпечують потреби тварин майже у всіх поживних речовинах. Такі комбікорми згодовують як єдиний корм (табл. 19).

Комбікорми-концентрати - це науково обгрунтовані суміші, збагачені макро- і мікроелементами, вітамінами, амінокислотами та іншими біологічно активними речовинами, які призначені для згодовування тваринам, для доповнення господарського раціону (табл. 20).