Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

33. Ефективність відгодівлі свиней із різним рівнем протеїну в раціонах

(за період від 20 до 90 кг)

Склад раціону

Перетравного протеїну на

1 к.од., г

Середньодобовий приріст, г

Витрати к.од. на 1 кг приросту

Кукурудза, ячмінь, цукрові буряки, молоко збиране, горох, мінеральні добавки

95-100

650

4,7

Кукурудза, ячмінь, цукрові буряки, мінеральні добавки

60

340

7,2

раціонах свиней на відгодівлі з 7,2 до 12,7% сухої речовини на 15-20% знижує середньодобовий приріст живої маси, на 7-14% підвищує витрати кормів на одиницю приросту живої маси за умови зниження коефіцієнтів перетравності органічних речовин від 85 до 62%.

Жири кормів необхідні як джерело енергії та матеріал для побудови тканини й органів свиней. Для нормального розвитку тварин необхідні у першу чергу ненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова), які не синтезуються в організмі, а тому повинні надходити з кормом. Потреба у сирому жирі для свиней становить близько 4%, у тому числі лінолевої кислоти для поросят близько 1,6%, дорослих свиней 1,3% від сухої речовини раціону.

Деталізованими нормами для свиней значно розширено перелік необхідних вітамінів для забезпечення нормальної життєдіяльності організму. Надлишок або нестача одного з них може посилити чи послабити вплив одного або декількох інших вітамінів.

Мінеральні речовини повинні повністю задовольняти потребу в них, забезпечувати необхідні співвідношення між ними. Із розрахунку на 1 кг сухої речовини раціону оптимальною потребою свиней у кальції є 6-8 г, фосфорі – 5-6 г, співвідношення їх у раціоні – від 1:1 до 2:1. Для забезпечення потреби у натрії та хлорі до раціону вводять кухонну сіль у кількості 0,2-0,3% для поросят-сисунів і відлучених поросят і 0,4-0,5% - для інших виробничих груп. Мінімальна потреба у мікроелементах становить: кобальту 0,1 мг, міді – 5 мг, цинку 22-28 мг і марганцю 22-23 мг на 1 кг сухої речовини раціону.

Типи годівлі та структура раціонів. Тип годівлі визначається процентним співвідношенням видів кормів за поживністю. Розрізняють такі типи годівлі свиней: концентратний, коли від 75-85% до 100% поживності раціону припадає на концкорми, а решта – буряки, комбінований силос, морква та ін.; концентратно-картопляний, при якому концентрованих кормів у раціоні - 50-70%, а картоплі й коренеплодів 30-50% (табл. 34).

34. Орієнтовна структура річних раціонів для свиней, за поживністю, %

Види господарств

Конц.

корми

Травяне борошно

Соковиті корми

Зелені корми

Молоко

незбиране

збиране (відвійки)

Товарні (більшість господарств)

77

4,5

9

6

0,5

3,0

Спецгоспи

85

3,0

5

6

-

1,0

Державні комплекси

100

-

-

-

-

-

Підготовка кормів до згодовування сприяє поїданню та більш ефективному використанню їх свинями. Зернові корми згодовують свиням у сирому або запареному вигляді. Їх поживність та перетравність підвищується при згодовуванні у розмеленому вигляді (до часток 0,2-1,0 мм). Буряки, моркву, гарбузи використовують у сирому вигляді або у складі комбінованих силосів, картоплю, як правило, - запарену. Зелену траву перед згодовуванням подрібнюють до часток розміром 10-15 мм і згодовують разом із концентратами. Свиней годують сухим або зволоженим комбікормами або мішанками з іншими кормами вологістю до 70%. Кращою вважають регламентовану годівлю тварин, два-три рази на добу залежно від віку, фізіологічного стану та складу раціону.

Велике значення має фронт годівлі – довжина годівниці на голову. Прийняті такі норми для окремих груп тварин: кнури-плідники та свиноматки – 45 см, ремонтний і молодняк на відгодівлі – 30, поросята після відлучення – 25, поросята – сисуни – 15 см.

5.8.6.1. Годівля кнурів

На статеву активність, якість сперми, довголіття плідників впливають умови годівлі, утримання та інтенсивність їх використання. Кнури повинні мати заводську (середню) вгодованість і бути досить енергійними. Незабезпечення кнурів енергетичним матеріалом, високоякісним протеїном, мінеральними речовинами та вітамінами порушує процеси сперматогенезу, погіршує якість сперми, що призводить до перегулів і прохолосту свиноматок. Потреба кнурів у поживних речовинах залежить від їх живої маси, віку і статевого навантаження.

Повновікові кнури на кожні 100 кг живої маси повинні одержувати 1,5 к.од., а молоді, що ростуть – 1,8 –2,0 к.од. Раціони для кнурів повинні бути невеликі за обємом, тому потреба у сухій речовині для підростаючих кнурів визначена в 1,7 кг, а для дорослих 1-1,3 кг на 100 кг живої маси за концентрацією енергії 1,28 к.од. в 1 кг сухої речовини, або 1,1 к.од. в 1 кг повнораціонного комбікорму. Для задоволення кнурів протеїном, мінеральними речовинами та вітамінами необхідно включати до раціону 120-140 г перетравного протеїну, 6-7 г кальцію, 5-6 г фосфору, 5 г кухонної солі та 10-15 мг каротину на кожну кормову одиницю раціону (табл.35).