Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

2.7.3. Організація штучного запліднення самиць

На даний період розроблені та широко впроваджені у сільськогосподарську практику технології одержання, розбавлення, кріоконсервування (охолодження у скрапленому азоті), розморожування сперми плідників великої рогатої худоби, свиней, коней, овець, кролів і птиці та технології штучного запліднення самок цих видів.

Як правило, сперму від плідників одержують у спеціально створених племінних підприємствах, де їх утримують та експлуатують у суворій відповідності до науково обгрунтованих технологій, що забезпечують їх довголіття і високі відтворні якості одержуваної від них сперми.

Для відбору сперми плідників застосовують відповідні для кожного виду штучні вагіни з спермоприймачами, в які збирається сперма плідника.

Одержану доброякісну сперму, що оцінюється візуально або інструментально розріджують спеціальними середовищами. Наприклад, сперму бугаїв і баранів розріджують так званим глюкозо-цитратно-жовтковим середовищем, що складається з дистильованої води, жовтка курячих яєць, глюкози медичної зневодненої, натрію лимоннокислого трьохзаміщеного та спермоса. Розріджування проводять у залежності від початкової концентрації сперміїв, їх рухливості, об'єму еякуляту та виходячи з відповідної концентрації сперміїв в одній спермодозі, що використовується для штучного запліднення самиць (табл. 9).

9. Характеристика спермопродукції самців окремих видів

Вид

самця

Обєм еякуляту, мл

Концентрація сперміїв

в 1 мл, млрд

Загальна кількість сперміїв в еякуляті, млрд

Концентрація сперміїв у одній дозі перед заплідненням

Кратність разбавлення

Бугай

4-5

1,0-2,0

4-10

15 млн.

1: 6-8

Баран

1-2

2,0-4,0

2-8

80 млн

1:2-4

Кнур

150-300

0,1-0,3

20-80

3 млрд.

1:2-10

Жеребець

50-120

0,1-0,2

6-15

3 млрд.

1:3

Після розбавлення сперму охолоджують, кріоконсервують (заморожують за спеціально розробленою технологією), зберігають у спеціальних сховищах при t= -196°С у скрапленому азоті та використовують у міру потреби (сперма в анабіозному стані при температурі скрапленого азоту зберігається практично необмежений час) для запліднення самиць.Цей метод дає змогу консервувати та зберігати генетичну продукцію зникаючих видів, порід, ліній протягом довгого часу. Вона може бути використона для відродження раніше існуючих та створення нових генотипів.

Основна ж частина законсервованої спермопродукції, що зберігається у спермосховищах племінних підприємств України після перевірки плідників за якістю нащадків, використовується для запліднення маток або, у разі одержання негативних наслідків оцінки плідників, знищується, як така, що не забезпечує прогрес галузі.

Глибокозаморожена сперма із спермосховищ доставляється у господарства на пункти штучного запліднення, де вона або одразу використовується для запліднення, або перетримується певний час у скрапленому азоті, що знаходиться у посудинах Дьюара спеціальних конструкцій типу "Харків-34А" та ін.

Перед заплідненням потрібну кількість спермодоз (у залежності від кількості самиць, які знаходяться у стані статевої охоти) за спеціально розробленою технологією розморожують (при температурі 38-40°С, що за методом надшвидкого відтавання сперми в облицьованих гранулах при температурі 100°С), візуально (під мікроскопом) визначають її якість. Придатною для запліднення вважається розморожена сперма, в якій 40% сперміїв мають поступально-прямолінійний рух. Введення сперми у родові шляхи самиці має свої особливості, пов'язані з їх видовими біологічними особливостями та способом її введення. Так, запліднення корів і телиць проводиться трьома способами: ректо-цервікальним (фіксація шийки матки і введення сперми стерильним одноразовим шприцем без піхвового дзеркала), маноцервікальним (сперма вводиться у шийку матки шляхом видавлювання її з поліетиленової ампули рукою у поліетиленовій рукавичці), візо-цервікальний (сперма вводиться у шийку матки шприцем з використанням піхвового дзеркала).

Час запліднення самиць визначається за станом статевої охоти, що характеризується клінічними ознаками та її поведінкою. Корів і телиць запліднюють два рази в одну охоту - відразу після її виявлення та повторно через 10-12 год., свиноматок - через 20-24 год. після початку охоти, кобил - до початку овуляції.

При дотриманні всіх правил штучного запліднення у родових шляхах самиць відбувається процес запліднення, тобто злиття чоловічої та жіночої гамет із утворенням зиготи. Вона є початком розвитку нового організму, який несе у собі спадкові ознаки батьківського та материнського організму. Поєднання двох генотипів визначає новий, унікальний, практично неповторний організм зі своїми власними фенотиповими ознаками, що, відображаючи загальні видові, породні, родинні особливості, несуть у собі яскраво виражену індивідуальність. Ця індивідуальна різноманітність є основою цілеспрямованого добору та підбору, матеріалом для подальшого поліпшення селекційних ознак, визначає господарсько-корисну значимість тієї або іншої популяції сільськогосподарських тварин.