Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

14. Рецепти комбінованих силосів для свиней

Компоненти

Варіанти рецептів, %

1

2

3

4

5

Качани кукурудзи у восковій стиглості зерна без обгорток

50

60

50

60

25

Буряки кормові

20

20

Буряки цукрові

25

Гарбузи

15

10

Картопля сира

30

50

Люцерна (отава)

15

10

20

10

25

Полова бобових культур

5

15. Рецепти комбінованих силосів для птиці

Компоненти

Варіанти рецептів, %

1

2

3

4

5

Качани кукурудзи у восковій стиглості зерна без обгорток

20

30

40

30-40

Морква з гичкою

60

90

60

Зелена маса люцерни

20

20

5-10

Буряки цукрові з гичкою

15

10

Трав'яне борошно з бобових культур

10

10

5

Картопля запарена

15

10

20

10

25

Гарбузи, кормові буряки

55-40

3.2.2.3. Сінаж

Сінаж - консервований корм з трав, переважно багаторічних, зібраних на початку бутонізації (бобові) або колосіння (злакові), підв'ялених до вологості 45-55%, що виключає можливість розвитку на них гнильних, маслянокислих та інших небажаних бактерій, дріжджів. Сінаж зберігається в анаеробних умовах.

Консервування пров'ялених трав відбувається за рахунок фізіологічної сухості середовища, що настає у результаті зневоднення трав до вологості 45-55%. За таких умов вода міцно утримується колоїдами клітин і стає недоступною для бактерій. У пров'яленій масі швидко розвиваються плісняві та інші гриби, які при герметизації корму гинуть в анаеробному середовищі.

Отже, головними умовами одержання якісного сінажу є пров'ялення маси до вологості 45-55% і запобігання доступу повітря.

Загальні втрати сухої речовини у процесі заготівлі та збереження сінажу складають майже 15% і залежать від багатьох факторів. Польові втрати досягають 8-10%. Величина втрат сухої речовини залежить від тривалості висушування скошених рослин. Швидке зневоднення рослин припиняє в ньому ферментативні процеси та знижує втрати поживних речовин при пров'ялюванні. Зниження біохімічних втрат можливо за рахунок зменшення строку тривалості пров'ялювання у полі, використання технологічних заходів (плющення, ворошіння). Масу слід пров'ялювати не більше трьох діб. Якщо це не вдається, її необхідно засилосувати з використанням хімічних консервантів.

У процесі заготівлі сінажу величина втрат поживних речовин буде у значній мірі залежати від строків закладання, ущільнення маси та її герметизації. Сховище для сінажу необхідно заповнювати за три-чотири дні, щоб не допустити значного розігрівання маси від дихальних процесів. Для цього кожного дня потрібно пров'ялену масу укладати шаром товщиною не менше 1,0 м. Щоб маса краще ущільнювалась, її потрібно подрібнювати до часток 20-30 мм і цілодобово трамбувати, щоб витіснити повітря. Не слід пересушувати масу, тому що така маса погано трамбується.

Показником достатнього ущільнення маси є її температура, яка не повинна перевищувати 40°С. Після заповнення сховища на поверхню пров'яленої маси укладають свіжескошену подрібнену траву шаром 20-25 см і ретельно її трамбують. Потім масу вкривають полімерною плівкою. По всій поверхні маси полог придавлюють тюками соломи або шаром грунту 5-10 см, торфом, тирсою, шаром 25-30 см.

Герметизація сховища повинна зберігатися протягом усього періоду використання. Кожен день потрібно вибирати шар сінажу товщиною не менше 50 см по всій поперечній поверхні, щоб її не порушувати. Таким чином, якість сінажу залежить не тільки від вихідної сировини, а у значній мірі від ретельного дотримання технологічних вимог при його заготівлі та використанні. Поживна цінність сінажу досить висока, а за своєю біологічною повноцінністю він перевищує відповідний силос більше, ніж вдвічі, що дозволяє повністю замінити у раціонах для великої рогатої худоби силос і значну частину зернових кормів.