Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

49. Орієнтовні раціони для баранів-плідників вовнових і

м’ясо-вовнових порід, кг на голову за добу

Компоненти

Періоди

непарувальний

парувальний

Сіно злаково-бобове

1,5

1,7

Силос

1,5

-

Ячмінь, овес, зерно інших злакових

0,7

1

Горох

-

0,2

Шрот соняшниковий

-

0,1

Буряки кормові

-

1

Морква

-

0,5

Преципітат, г

10

10

Сіль кухонна, г

15

18

5.9.4.2. Годівля вівцематок

Норми годівлі маток складені з урахуванням породних особливостей і фізіологічного стану (холості, суягні та на підсосі).

У холостих маток потреба в поживних речовинах невисока, їм дають найбільш дешеві корми (солому, сіно, силос, коренеплоди) у такій кількості, щоб підтримувати тварин у гарних кондиціях. При недостатніх запасах сіна даванки його скорочують або повністю виключають з раціону, щоб залишити його вівцематкам на період суягності й лактації. Холостим маткам, які не готуються до парування, не дають концентратів.

Статева активність, запліднюваність і багатоплідність визначаються вгодованістю маток, тому за 1-1,5 місяців до початку осіменіння холостих маток посилено годують для досягнення ними середньої вгодованості. У цей час їм включають до раціону концентрати (0,2-0,3 кг на голову за добу).

Тривалість суягності в овець становить близько 150 днів. У перші три місяці плід розвивається повільно й до кінця третього місяця має масу біля 0,5 кг. В останні два місяці суягності, особливо в період між 110-140 днем, плід розвивається й росте дуже інтенсивно, і його маса разом з навколоплідною водою й оболонками становить майже 9 кг. Тому в кінці суягності годівля вівцематок повинна бути вищою на 25-30% за рівнем енергії та на 40-50% - за перетравним протеїном, ніж у попередній період. У цей період вівцематки потребують більше мінеральних речовин і вітамінів. За умови нестачі в раціоні кальцію, фосфору, каротину, вітаміну Д, народжуються слабі ягнята, підвищується рівень імовірності їх захворювань. Раціон для суягних вівцематок включає 1-1,5 кг високоякісного сіна, 2,5-3 кг соковитих кормів і 0,3-0,5 кг концентрованих кормів. Солому згодовують досхочу.

Лактація в овець триває 100-120 днів. У цей період потреба в поживних речовинах у тварин значно збільшується порівняно з періодом суягності. Молоко овець містить багато білків (5,5%), жирів (6,5%) мінеральних речовин (0,8%) і вітамінів. У першій половині лактації (60 днів) молочна продуктивність маток найбільша. Вона досягає в овець з одним ягням 1,2-1,5 кг, а у маток з двома ягнятами - більше 2 кг за добу. Потім молочна продуктивність поступово знижується і в кінці лактації становить не більше 0,5 кг за добу.

Головним завданням раціональної годівлі вівцематок у підсисний період є забезпечення їх високої молочної продуктивності, нормального росту вовни та збереження вгодованості. Як орієнтовні для підсисних вівцематок м’ясо-вовнових порід можуть бути рекомендовані раціони, що включають 1,5-2 кг злаково-бобового сіна, 3-4 кг соковитих, 0,5-0,6 кг концентрованих кормів.

У літній період, що, як правило, збігається з другою половиною лактації, матки споживають 8-9 кг трави в день і забезпечують свої потреби в усіх поживних речовинах.