Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

22. Гранично допустимі концентрації нітратів і нітритів у кормах (затверджені Головним управлінням ветеринарії), мг/кг корму:

Корми

Нітрати

Нітрити

Комбікорми для жуйних

500

10

Комбікорми для свиней та птиці

200

5

Грубі корми (сіно, солома)

500

10

Зелені корми

200

10

Картопля

300

10

Буряки

800

10

Силос (Сінаж)

300

10

Зернофураж

300

10

Жом сухий

800

10

Трав'яне борошно

800

10

Макуха і шроти

200

10

При поїданні тваринами на пасовищі у сонячні дні гречки, проса, конюшини, люцерни у тварин спостерігають ураження білих ділянок шкіри у вигляді висипу і почервоніння, а у тяжких випадках - гарячку, сильне запалення шкіри та слизової оболонки рота, набряк морди і губ, втрату апетиту і розлади травлення. З метою профілактики захворювання тварин не слід випасати у сонячні дні на таких пасовищах, використовувати їх для цієї мети потрібно вночі або у пасмурні дні. Крім того, ці корми слід згодовувати у суміші з іншими кормами.

У льоновій макусі, сорго, суданці, гірному просі, виці і конюшині (особливо дикій) містяться ціанглюкозиди, які у воді гідролізуються з утворенням синильної кислоти. Синильна кислота порушує процеси тканинного дихання та викликає отруєння у всіх сільськогосподарських тварин. При отруєннях синильною кислотою у тварин виникає сильна слабкість, невелике збудження, часті сечовипускання. При тяжких отруєннях спостерігають судороги і втрату апетиту, повну відсутність жуйки і домішки крові у калі.

Для профілактики отруєнь лляну макуху необхідно розмочувати у воді температурою вище 60°С або згодовувати її сухою. Не рекомендується випасати тварин на пасовищах, де є трава суданки, сорго та інші рослини ціаногенів під час засухи або після заморозків. У посушливі роки траву з таких пасовищ краще використовувати для приготування сіна.

Отруйність бавовняної макухи пов'язана з вмістом у ній отрути - госиполу. Отруєння тварин виникають після тривалого використання макухи з вмістом госиполу більше 0,01 %. Особливо чутливий до госиполу молодняк. Телята-молочники отруюються госиполом при випоюванні молока від корів, які перед цим тривалий час отримували бавовняну макуху. З дорослих тварин найбільш чутливі до госиполу свині.

Із метою профілактики не допускають тривалого згодовування бавовняної макухи тваринам. Після двох-трьох місяців використання макухи необхідно виключати її з раціону. Привчати тварин до бавовняної макухи необхідно поступово. Використовувати макуху слід у невеликій кількості, а при необхідності включати до раціонів у значних дозах - макуху потрібно знезаражувати.

При засміченні кормів насінням рицини або при згодовуванні не знешкодженої макухи та шроту, що одержують з цієї культури, у сільськогосподарських тварин виникають отруєння алкалоїдом рицина; що міститься у насінні у кількості майже 3%. Отруйна дія рицини настільки сильна, що доза 0,02 г є смертельною для людини.

При згодовуванні рицини у тварин спостерігається запалення шлунку та кишок, загальне пригнічення, що змінюється збудженням, судорожними скороченнями скелетної мускулатури, спадом серцевої діяльності. У крові виявляють розпад еритроцитів. Для профілактики захворювання необхідно відходи рицини пропарювати або кип'ятити не менше двох годин при температурі 100°С і вище. При цьому отруйна речовина руйнується. Включати макуху та шроти рицини до раціонів тварин необхідно обережно, коли вони навіть знезаражені.

Отруєння запліснявілими кормами. Отруєння виникає при згодовуванні та поїданні тваринами рослин і кормів, уражених різною пліснявою (чорна, зелена та жовта пліснява, мукор та ін.). Токсичність кормів, уражених грибами, залежить від умов зберігання корму, вологості та температури зовнішнього середовища, вентиляції кормосховищ, тривалості зберігання. Захворювання спричиняють токсичні речовини, що утворюються в уражених пліснявою кормах. Тривале згодовування запліснявілого корму призводить до розвитку мікозів (аспергильоз птахів) та алергічних захворювань (бронхіальна астма). При гострих мікотичних інтоксикаціях у тварин виникає слинотеча, шлунково-кишкові розлади, пригнічення, іноді судоми, підвищення температури, зниження кількості лейкоцитів. Нерідко виявляють жовтяничність слизових оболонок, білок у сечі, розлад серцевої діяльності.

Гострий мікотичний гастроентероколіт нерідко на третій-п'ятий день закінчується смертю тварин. В інших випадках видужування настає повільно, протягом двох-трьох тижнів.

Для профілактики мітоксикозів необхідно додержуватися правил заготівлі та збереження кормів, виключати з раціону сіно, солому, коренеплоди та інші корми, уражені пліснявою, знезаражувати корми за рахунок фізичних та хімічних способів їх підготовки до згодовування.

Отруєння тварин пестицидами

Пестициди є найбільш поширеними потенціальними екзогенними отрутами у зовнішньому середовищі.

Вони можуть потрапляти в організм тварин через шкіру, з повітрям, з кормами, водою викликаючи отруєння. Ступінь захворювання залежить від типу отрути, її кількості і стану організму.

Місця, де готують ядохімікати для обробки рослин, необхідно добре ізолювати, щоб не допустити попадання пестицидів у грунт і воду. Не дозволяється використовувати протравлене зерно на корм худобі. Необхідно регулярно контролювати корми на наявність залишків у них пестицидів.

Контрольні питання

1. Як класифікують корми в зоотехнії ?

2. Характеристика поживності зелених кормів.

3. Що таке зелений конвейєр ?

4. Наведіть орієнтовні добові норми зелених кормів для різних видів

тварин.

5. Дайте визначення поняття силосу та назвіть оптимальні фази дозрівання

для силосування різних культур.

6. Які вимоги ставляться до комбінованого силосу, виготовленого для

свиней та птиці ?

7. Які головні умови одержання сінажу високої якості ?

8. Які поживні речовини входять до коренеплодів та їх добові даванки в

залежності від виду тварин ?

9. Які ви знаєте методи заготівлі сіна ?

10. Яка технологія виготовлення трав’яного борошна ?

11. Яка поживність зерна злакових і бобових культур ?

12. Які ви знаєте способи підготовки зерна до згодовування ?

13. Які ви знаєте відходи борошномельного виробництва, олійного,

цукрового ?

14. Дайте визначення поняття комбікорму, БВД, премікси.

15. Способи підготовки зерна злакових і бобових до згодовування.

16. Гігієна годівлі сільськогосподарських тварин.

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ОСНОВНИХ ВИДІВ

ТВАРИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ