Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

3.2.6. Корми тваринного походження

До цієї групи кормів належить молоко та відходи його переробки, а також відходи м'ясної та рибної промисловостей.

Корми тваринного походження мають великий вміст повноцінних білків, а також мінеральних речовин та вітамінів. Ці корми не лише добре засвоюються, але й підвищують використання поживних речовин рослинних раціонів, сприяють підвищенню продуктивності тварин.

Молоко та відходи його переробки. Молоко незбиране використовується для годівлі молодняку тварин. Воно містить 13% сухих речовин, у тому числі білків - 3,6, жиру - 3,8, молочного цукру (лактози) - 4,9, золи - 0,7%. Перетравність органічних речовин становить близько 97 %. Білки молока (казеїн, альбумін, глобулін) містять всі незамінні амінокислоти у потрібному для організму співвідношенні. Деякі з них (лактоглобуліни) сприяють утворенню антитіл в організмі. Молоко містить майже усі вітаміни та мінеральні елементи, необхідні для життєдіяльності організму.

Молозиво одержують у перші 3-5 діб після отелення корови. Одержане молозиво у перші години після отелення містить 24% сухої речовини та майже 16,5% білків, що представлені в основному лактоглобулінами. Вони забезпечують пасивний імунітет у тварин. У молозиві майже у 1,5 раза більше жиру, мінеральних речовин і вітамінів. Кислотність молозива вдвічі вища, ніж у молока, що створює кисле середовище у шлунку та пригнічує діяльність мікрофлори. Хімічний склад та фізіологічні особливості молозива швидко змінюються, на 5 -6-й день після розтелення корови воно майже не відрізняється від нормального молока. Молозиво дають теляті через півгодини після народження (але не пізніше як через дві години) п'ять-шість раз на добу з таким розрахунком, щоб воно випило у перший день не менше 6-7 л.

Збиране молоко містить 8-9% сухих речовин, у тому числі 3,4 % білка, 0,1% жиру, 4,7% лактози, 0,7% золи. Його загальна поживність майже у два рази нижча від незбираного. У ньому майже відсутні жиророзчинні вітаміни А, Д, Е. Збиране молоко використовують у господарствах для згодовування телятам молочного віку та поросятам. На деяких великих маслозаводах збиране молоко висушують й одержують цінний корм - сухе збиране молоко. Сухе збиране молоко має вигляд пухкого порошку світло-жовтого кольору. Воно містить 5-7 % води, 30-35% білка, 44-47% молочного цукру, 7-8% золи і 0,5-1,5% жиру. Його використовують для виготовлення комбікормів та замінників молока для різних видів сільськогосподарських тварин.

Сколотини - це відходи при виготовленні масла з вершків. За вмістом білка та молочного цукру, а також сухої речовини та за загальною поживністю сколотини подібні до збираного молока. Це відмінний корм для свиней, а також для телят при поступовому їх привчанні до нього.

Сироватку одержують при виготовленні сиру та казеїну з молока.Вона відзначається незначним вмістом білка та жиру, її суха речовина майже на 75% складається з молочного цукру. Загальна поживність сироватки - 0,11 к.од. із вмістом 9г перетравного протеїну. Сироватка - добрий корм для відгодівлі свиней.

Відходи м'ясної промисловості. На бойнях та м'ясокомбінатах при забої тварин та обробці туш одержують значну кількість дуже цінних кормових продуктів. Основними є: м'ясо-кісткове, м'ясне та кров'яне борошно. Кормове борошно тваринного походження повинно відповідати певним вимогам.

Корми тваринного походження багаті на повноцінний білок, мінеральні речовини, особливо на кальцій і фосфор у потрібному співвідношенні, і деякі вітаміни (нікотинова кислота, холін, В12). Використовують це борошно у складі білковомінерально-вітамінних добавок (БВД), а також у складі повнораціонних комбікормів.

Кісткове борошно містить велику кількість кальцію та фосфору, тому його використовують для балансування цих елементів у комбікормах і раціонах. Крім названих відходів з продуктів тваринного походження, у комбікормовій промисловості використовують борошно з гідролізованого пера птиці та інші високобілкові продукти, які одержують внаслідок гідролізу кератинів-білків ріг, копит, вовни, шкіри.

Із відходів рибної промисловості у тваринництві використовують рибне борошно, дрібну нехарчову рибу (свіжу, солону та морожену), всі ці корми містять велику кількість повноцінного білка та мінеральних речовин, а також вітамінів.

У складі рибного борошна міститься не менше 48% білка, води не більше 12%, жиру -10%, кухонної солі - 5%, кальцію - 13% і фосфору - 6%. Воно багате на вітаміни групи В, містить жиророзчинні вітаміни А та Д. Включають рибне борошно до складу комбікормів для свиней і птиці у кількості від 4 до 10% за масою.

Дрібну солону рибу перед згодовуванням необхідно вимочити у воді та переробити на пасту (фарш), і змішати з концентрованими кормами у кількості до 15-20%.

Кормовий жир - це суміш тваринних жирів (великої рогатої худоби, свинячого, баранячого). Його включають до складу замінників молока та комбікормів у кількості від 5 до 20%.