Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

2. 7. Відтворення стада

Виробництво продуктів тваринництва - це фактор взаємодії людини, тварин і засобів виробництва, причому в оптимальному їх співвідношенні. Від людини у цій "тріаді" вимагається високий рівень знань природних, технологічних і економічних законів та їх взаємодії у процесі використання засобів виробництва у різноманітних технологічних процесах.

Тварини, які використовуються у сучасному виробництві поряд із високою продуктивністю, повинні відзначатися високою відтворною здатністю. Ці вимоги забезпечуються як конституційною міцністю, високоефективним використанням кормів, добре розвиненими адаптивними властивостями сучасних порід, так і висококваліфікованою організацією системи відтворення, що базується на глибоких знаннях спеціалістів - тваринників наукових доробок у галузі біотехнології відтворення сільськогосподарських тварин.

2.7.1. Біологічні особливості тварин і їх відтворна здатність

Знання і вміння використання основних біологічних особливостей тварин у процесі організації відтворення стад сільськогосподарських тварин є важливою запорукою високої ефективності цього технологічного заходу, одного з основних у загальному технологічному процесі виробництва того чи іншого виду сільськогосподарської продукції.

Для кожного виду та його структурних одиниць (порід) характерні свої біологічні особливості, що накладають відбиток на організацію цього технологічного процесу. Вони характеризуються різним віком статевої та господарської зрілості, тривалістю вагітності, тривалістю статевого віку та його фаз, сезонністю розмноження, багатоплідністю та ін. (табл.8).

Статева зрілість характеризується здатністю тварин відтворювати потомство (утворення повноцінних яйцеклітин у самок і сперми у самців), а також розвитком вторинних статевих ознак. Статева зрілість настає раніше господарської зрілості, при якій, в основному, закінчується формування організму (70% живої маси дорослої тварини). Статева та господарська зрілість тварин одного виду має значні коливання і залежить від породи, статі, годівлі, клімату, статевих подразнень тощо. До відтворення допускаються тварини, які досягли господарської зрілості.

Тривалість вагітності визначається видом тварин, але у певній мірі вона залежить від породи, годівлі, віку самок, статі плоду і т.ін.

Тривалість статевого циклу, під час якого проходять фізіологічні та морфологічні зміни у статевих органах самиць від однієї стадії збудження до іншої, залежить від виду, але знаходиться, як правило, у межах (для більшості видів сільськогосподарських тварин) трьох тижнів.

Проте, в окремих видів сільськогосподарських тварин послідовність циклів порушується. У них лише у певні сезони року проявляється статева активність. У зв'язку з цим розрізнюють поліестричні та сезонні щодо розведення види тварин. До останніх відносяться вівці, а також не так давно одомашнені види хутрових звірів (норки, соболі, лисиці, песці), статеві цикли у яких проявляються тільки у певні пори року.

8. Біологічні особливості різних видів сільськогосподарських тварин щодо відтворної здатності

Вид сільсько- госпо­дарських

тварин

Вік нас- тання зрі- лості, міс

Тривалість вагіт- ності, днів

Тривалість стате- вого циклу, днів

Сезонність відтво-

рення

Багатоплідність,

голів

Тривалість тічки,

діб

Тривалість статевої охоти, год

Час овуляції

Ста-тевої

Госпо­дарсь-кої

Велика рогата худоба

6-9

16-18

285

19-21

Відсутня

1- рідше 2

2-5

10-24

Через 10-15 год. Після закінчення охоти

Свині

5-8

9-12

114

19-21

Відсутня

8-12 і більше

2-3

48

На 2 добу охоти

Вівці

5-8

12-15

150

14-19

Досить визначена

1 рідше 2

1-2

14-48

В кінці статевої охоти

Коні

18

36

320

20-22

Відсутня

1

4-20

24-48

На 3 добу статевої охоти

Кролі

4-5

4-8

30

2-9

Недостат-ньо визначена

8-12 і більше

-

-

Через 10 год після статевого акту

Статевий цикл підрозділяють на три фази: збудження, гальмування і урівноваження. У вирішенні питання організації відтворення найбільш важливим є стан збудження, що характеризується чотирма феноменами: тічкою, статевим збудженням, статевою охотою та овуляцією. Перші три феномени, що характеризуються певними морфо-фізіологічними змінами у статевих органах самиць та проявом статевого рефлексу (своєрідна поведінка самиці у присутності самця) веде до статевого акту. Овуляція - це вихід яйцеклітини з яєчника у родові шляхи самиці. У зв'язку з тим, що процес овуляції відбувається у різні періоди прояву статевої охоти (а з цим пов'язаний вибір найбільш оптимального часу парування або штучного осіменіння), то цей біологічний феномен відіграє першочергове значення у питанні організації високоефективного відтворення стад сільськогосподарських тварин незалежно від їх видової належності.