Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

3.2.4. Концентровані корми

До них відноситься зерно злакових і бобових культур, а також штучно зневоложене трав'яне борошно. Усі концентровані корми містять у 1 кг не менше 0,7 к.од.

3.2.4.1. Зерно злакових культур (ячменю, кукурудзи, пшениці, вівса) містить багато енергії та мало протеїну. Це корми з високим (до 70%) вмістом вуглеводів, головним чином крохмалю, який добре перетравлюється (на 90-95%). Висока концентрація легкоперетравних вуглеводів забезпечує високу поживність зерна злаків - від 0,95 до 1,36 к.од. у 1 кг. Різниця у поживності зерна різних культур обумовлена наявністю у них клітковини, її вміст коливається від 2,2% в зерні кукурудзи до 10% у вівсі. Вміст протеїну у зерні не перевищує 15% (пшениця) і складає у середньому 8-12%. Протеїн має низьку біологічну цінність з-за недостатньої кількості таких незамінних амінокислот, як лізин і триптофан.

3.2.4.2. Зерно бобових культур (гороху, сої, люпину, кормових бобів), відрізняється від зерна злакових високим вмістом протеїну (до 30%) і незамінних амінокислот. Насіння зернобобових містить різні шкідливі речовини (інгібітори, алкалоїди, гідролітичні ферменти тощо), які знижують їх кормову цінність. Тому перед згодовуванням тваринам зерно бобових потребує певної, як правило, термічної обробки.

3.2.4.3. Способи підготовки зерна злакових і бобових культур

до згодовування

3.2.4.3.1. Здрібнення - найбільш простий і обов'язковий спосіб, підготовки зерна всіх видів для всіх тварин. У процесі здрібнення руйнується щільна оболонка зерна й утворюються частки, поверхня яких у декілька разів перевищує поверхню зерна до здрібнення. Внаслідок цього збільшується доступність для травних соків всіх поживних речовин подрібненого корму і перетравність їх зростає.

Оптимальний ступінь здрібнення зерна повинен бути для свиней у межах 0,2-1,0 мм (тонкий помел), для великої рогатої худоби - 1,8-1 мм (середній помел) і для птиці - 1,8-2,6 мм (грубий помел). Плющення – один з способів здрібнення зерна, особливо вологого, а також збільшення його енергетичної цінності внаслідок зміни структури вуглеводів у ньому під впливом попереднього пропарювання зерна та високого тиску в процесі плющення.

3.2.4.3.2. Прожарювання зерна бобових для жуйних тварин знижує розчинність протеїну у рубці від 80% до 30%, для моногастричних тварин інактивує антипоживні речовини, які є у зерні, збільшує засвоєння білків організмом. Прожарювання зерна бобових можна здійснювати в агрегатах для виготовлення трав'яного борошна (АВМ) при температурі вихідних газів 100-105°С.

У процесі екструдування під дією високого тиску (20-80 атм) і температури (140-200°С) зерно зі склоподібного стану переходить в аморфну, в'язку масу. При виході маси з екструдера і майже миттєвого зниження тиску від високого до атмосферного, воно «вибухає». Це призводить до спучування продукту та глибоких змін структури та властивостей поживних речовин, збільшення їх доступності для травних соків і підвищення біологічної повноцінності кормів.