Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

44. Орієнтовні співвідношення основних кормів при мясній відгодівлі свиней за різними типами раціонів, % за поживністю

Жива

маса, кг

Зимовий період

Літній період

Комбікорм або суміш концентрованих кормів

Коренеплоди

Картопля

Комбінований силос

Травяне борошно

Комбікорм або суміш концентрованих кормів

Зелений корм

Концентратно-коренеплодний

40-70

70

15

-

5

10

75

25

71-120

80

10

-

5

5

80

20

Концентратно-картопляний

40-70

65

-

20

5

10

75

25

71-120

70

-

20

5

5

80

20

Концентратно-силосний

40-70

65

5

-

20

10

75

25

71-120

70

5

-

20

5

80

20

Для беконної відгодівлі використовують і свиноматок, і кнурців, кастрованих до чотиримісячного віку, скоростиглих порід: ландрас, крупна біла, уельська та їх помісі. При беконній відгодівлі дотримуються норм, передбачених для мясної відгодівлі свиней. Але слід враховувати, що при беконній відгодівлі слід підтримувати інтенсивний ріст мязової тканини, тому в цих тварин дуже високі вимоги до повноцінності годівлі і, в першу чергу, протеїнової, мінеральної, вітамінної.

При нестачі в раціонах протеїну, деяких незамінних амінокислот (лізину, метіоніну, триптофану) навіть в умовах достатнього забезпечення тварин кормами ріст підсвинків сповільнюється. Мязова тканина підсвинків при цьому не досягає повного розвитку, ефективність використання корму різко знижується. Запобігають цьому введенням до раціону кормів тваринного походження: знежиреного молока, рибного, мясного та мясокісткового борошна, дріжджів та ін. Найбільш ефективним шляхом забезпечення раціонів комплексом поживних речовин та одержання бекону високої якості є використання комбікормів і БВД, що їх випускає комбікормова промисловість.

Вирощування і відгодівлю свиней на бекон можливо вести на концентратних, концентратно-коренеплодних і концентратно-силосних раціонах із використанням у літній період зеленого корму, а в зимовий - травяного борошна бобових. Орієнтовні співвідношення основних кормів при беконній відгодівлі значно не відрізняються від мясної. Але для поліпшення якості бекону слід включати до раціону ячмінь, пшеницю, жито, горох, молочні відходи, мясокісткове борошно, дріжджі. Ці корми гальмують негативну дію сої, вівса, кукурудзи, макухи на формування м’ясної продукції при беконній відгодівлі. Так, при введені в раціон кукурудзи до 30% за поживністю одержують мяке сало, а свинина стає маслянистою. Макуха не повинна перевищувати 10%, а пшеничні висівки – 25% від загальної поживності раціону. Із соковитих кормів до раціонів вводять буряки, картоплю, моркву, гарбузи, комбінований силос, зелену масу люцерни, конюшини та інші трави (табл.45).

Винятково сприятливо впливає на якість бекону збиране молоко. Уведення його до раціонів навіть у невеликих кількостях поліпшує їх поїдання, підвищує приріст свиней та оплату корму, поліпшує якість бекону.

Практикується дворазове роздавання корму за концентратним типом годівлі і триразове за іншими типами.

Відгодівля свиней до жирних кондицій. Цей вид відгодівлі проводять з метою одержання важких сальних туш із товщиною шпику не менше 7 см. Кількість підшкірного сала в тушах відгодованих тварин становить не менше 50% їх маси.