Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Тема 9

Методи та система органів державного регулювання.

281

Грошово-кредитна

Забезпечення економіки наці­ональною валю­тою та регулю­вання грошового обігу у відповід­ності з потреба­ми економіки

грошова емісія, контроль за грошовим обігом та інфля­цією, операції з державними цінними паперами, встанов­лення розмірів обов'язкових резервів, а також розміру об­лікової ставки

Амортизацій­на

Регулювання процесу форму­вання витрат суб'єктів ринку

встановлення норм аморти­зації, перерозподіл амортиза­ційних відрахувань, механізм прискореної амортизації

Так, у межах бюджетної політики важливим механізмом дер­жавного економічного регулювання є система формування і ви­користання коштів державного та місцевого бюджетів, а саме реалізація і фінансування урядових програм загальнодержавно­го та регіонального значення, державні закупівлі, що здійсню­ються через механізм державних замовлень, пряме бюджетне фінансування сектора загального державного управління, ре­гулювання дефіциту державного бюджету, обслуговування дер­жавного боргу, визначення статей державних витрат. Витрати державного бюджету здійснюються у таких формах, як субсидія, дотація, субвенція.

Субсидія- форма цільової фінансової або матеріальної допо­моги держави окремим суб'єктам економіки (галузям, регіонам, фірмам, банкам, фізичним особам). Наприклад, житлові субсидії для населення.

Дотація- різновид субсидій, а саме асигнування, доплата із державного бюджету з метою збалансування бюджетів нижчих рівнів.

Субвенція - форма грошової чи матеріальної допомоги, що надається державою в екстремальних ситуаціях (стихійне лихо, війна, економічні кризи тощо).

Здійснення податкової політики, спрямованої на безперебійне функціонування державних фінансів, формування державного бюджету та проведення стимулюючих заходів щодо забезпечен­ня економічного зростання, науково-технічного прогресу, ефек-

тивних структурних зрушень, відбувається шляхом формування відповідної системи оподаткування, визначення об'єктів і рівня оподаткування, а також застосуванням податкових пільг.

У межах грошово-кредитної політики, пов'язаної з діяльністю держави, спрямованої на забезпечення економіки національ­ною валютою та регулювання грошового обігу у відповідності з потребами економіки, використовуються такі інструменти, як грошова емісія, контроль за грошовим обігом й інфляцією, опе­рації з державними цінними паперами, встановлення розмірів обов'язкових резервів, а також розміру облікової ставки.

Амортизаційна політика, що має на меті регулювання процесу формування витрат суб'єктів ринку здійснюється через установ­лення норм амортизації, перерозподіл амортизаційних відраху­вань, механізм прискореної амортизації. Механізм прискореної амортизації належить до одного з найбільш дієвих інструментів амортизаційної політики. Його мета полягає в наданні можливос­тей прогресивним галузям економіки накопичити в амортиза­ційному фонді вже в перші роки експлуатації машин і механізмів достатньої кількості коштів для подальшого інвестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]