Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Тема 12

Грошово-кредитні інструменти забезпечення функціонування...

359

ня їх з метою управління соціально-економічними процесами. Ціна - об'єктивна економічна категорія, її величина зумовлена дією законів попиту і пропозиції, грошового обігу. Проте і в умо­вах ринкової економіки держава повинна сприяти створенню і підтримці умов, за яких ціни наближатимуться до соціальне справедливих, відображатимуть еквівалентний обмін та дійсну цінність речей. На досягнення таких цілей і повинно бути спря­моване державне регулювання цін.

12.4. Валютний контроль в національній економіці

Функціонування національної економіки в системі світо­вого господарства передбачає наявність у країні комплексу державних структур та фінансових інститутів, які б регулюва­ли валютні відносини як усередині країни, так і в зовнішньое­кономічній діяльності держави. Діяльність державних органів (органів валютного регулювання) з установлення порядку обі­гу валютних цінностей, у тому числі правил володіння, ви­користання та розпорядження ними, становить валютне регулювання.

Сукупність заходів впливу на сферу валютних відносин в ін­тересах досягнення стратегічних і тактичних цілей держави становить валютну політику. Вона є складовою частиною економічної політики держави, розробляється Національним банком України у взаємодії з урядом та з урахуванням стратегії та програм соціально-економічного розвитку і в координації з іншими видами політики - макроекономічної, соціальної, інно­ваційної, структурної та ін.

Сукупність структур, інститутів, механізмів формують наці­ональну валютну систему, що за допомогою валютної політики, валютного регулювання і валютного контролю сприяє досягнен­ню стратегічних і тактичних цілей соціально-економічного роз­витку країни. Таким чином, національна валютна система- це форма організації валютних відносин держави, що визначається національним законодавством.

Національна валютна система є складовою грошової системи країни, а п основою є встановлена законом грошова одиниця держави, яка при її використанні в міжнародних економічних відносинах стає валютою. Тобто, валюта- це національна гро­шова одиниця, яка бере участь у міжнародних торгових І фінан­сових операціях на законодавче закріпленій основі.

Валютний курс як найважливіший елемент валютної систе­ми - це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн або в міжнародних валютних одиницях. Валютний курс справляє великий вплив на багато макроеконо-мічних процесів, що відбуваються в суспільстві. Від його рівня, на основі якого співставляються ціни на товари й послуги, ви­роблені в різних країнах, залежать конкурентоспроможність національних товарів на світових ринках, обсяги експорт у та імпорту, а відповідно й стан платіжного балансу країни. ^

Розрізняють такі валютні курси. Номінальний валютний (об­ мінний) курс-відносна ціна валют двох країн чи валюта однієї країни, відображена в грошових одиницях іншої. Коли викорис­ товується термін «валютний курс», йдеться про номінальний обмінний курс. Реальний валютний курс характеризує співвід­ ношення, в якому товари однієї країни можуть бути продані в оо- мін на товари іншої. Встановлення курсу національної грошової одиниці в іноземній валюті на даний період часу називається валютним котируванням. .

Оскільки зміна валютного курсу має суттєві наслідки для еко­номіки, він становить важливий об'єкт регулювання з боку дер­жави як всередині країни, так і в міждержавних відносинах. Ре­гулювання курсових співвідношень спрямоване на пом якшення різкихколиваньвалютних курсів, забезпечення збалансованос­ті зовнішніх платіжних позицій країни, створення сприятли­вих умов для розвитку національної економіки, стимулювання експорту тощо. Серед дій уряду, що впливають на валютний курс, можна виділити заходи прямого і непрямого Регулюван­ні До останніх в умовах відкритої економіки належить майже весь арсенал грошово-кредитної і фінансової політики. На курс національної валюти впливає кількість грошей, в обігу, реальні норми процента, темпи інфляції і т. д. Держава може використо­вувати і методи прямого впливу: валютні інтервенції, дисконтну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]